Eva-Britt Svensson slutar i EU-parlamentet

Eva-Britt Svensson måste kliva av sitt uppdrag som ledamot i EU-parlamentet omedelbart på grund av hälsobekymmer. Det är ett tråkigt besked och jag hoppas att Eva-Britt frisknar till snart. Jag har haft glädjen att få arbeta tillsammans med Eva-Britt i 20 år. Vi satt i ledningen för Nej till EU tillsammans inför folkomröstningen 1994. Vi var med och vann striden om EMU 2003. Vi har arbetat i Vänsterpartiet och i EU-parlamentet ihop. Eva-Britt är min vän och en av de finaste partikamrater jag vet. Hennes energi och kraft har varit otrolig. Hur många tusen mil har inte Eva-Britt rest runt om i Sverige för att tala på olika möten? Hon har varit en enorm inspiration för oss som har fått arbeta med henne. Alltid positiv och framtidsinriktad även när livet och politiken har bjudit på svåra motgångar. Vi är många som har bett henne att tänka lite mer på sig själv och inte alltid ställa upp när hon efterfrågas. Men att tänka på sig själv är inte Eva-Britts grej. Hon har gett bort det mesta av sin lön från EU-parlamentet och är en enormt jordnära person. Hon kommer från enkla förhållanden och småländsk arbetarklass, hon har aldrig låtit sig tjusas av de fina salonger i Bryssel och Strasbourg. Självklart, för det är ju Eva-Britt, har hon tackat nej till den friskostiga EU-pensionen som hon skulle kunna ha fått nu.

Eva-Britt har varit ordförande i EU-parlamnetets utskott för jämställdhetsfrågor. I den kapaciteten har hon blivit den mest kända och respekterade politikern i EU som slåss för kvinnors rättigheter. Eva-Britt vet vad det handlar om och brinner för sin sak. Många i Sverige, inklusive i Vänsterpartiet, har nog inte insett vilken viktig roll Eva-Britt har haft som förkämpe för kvinnors rättigheter inom EU. Hon har fått pris som en av de bästa och mest inflytelserika ledamöterna i EU-parlamentet. Man brukar säga att ingen är oersättlig, men när det gäller Eva-Britt är jag tveksam till om det stämmer. Jag ser fram emot den dag hon har frisknat till och åter kan delta i det politiska arbetet.

Eva-Britt ersätts av Mikael Gustafsson som är en kompetent och kunnig politiker med inriktning på trafik- och miljöfrågor.

Läs mer: ekot, Vänsterpartiet och en fin liten intervju med henne i Smålandsposten.

Andra bloggar i ämnet; Jöran Fagerlund, EU-bloggen, Birgitta Axelsson Edström, Alla smutsiga detaljer och Lotta och Patrik

9 reaktion på “Eva-Britt Svensson slutar i EU-parlamentet

  1. En riktig katastrof. Nog för att Mikael är duktig miljöpolitiker, men Eva-Britts klassmässigt förankrade feminism kommer verkligen att saknas.

  2. “…hon har aldrig låtit sig tjusas av de fina salonger i Bryssel och Strasbourg.” Är inte detta ganska unikt bland politiker och höga tjänstemän? Jag jobbade själv länge inom FN, och det tog ett tag att vänja sig vid hur alla roffade åt sig av feta traktamenten, business class resor, och andra goda förmåner. Många börjar kanske som goda idealister, men det tycks som om bara ett litet fåtal lyckas förbli så ärliga som du beskriver Eva-Britt. Status, prestige, och pengar är så väldigt lockande.

  3. Pingback: Eva-Britt Svensson lämnar parlamentet. | Eubloggen

  4. Pingback: Det finns bara en Eva-Britt Svensson | Jöran Fagerlund

  5. Chockerande att höra. Hoppas verkligen att hon kan komma tillbaka, då hon har en mycket stor betydelse för vänsterpartiet och för kvinnors situation i både Sverige och Europa. Verkligen sorgligt besked för alla, Eva-Britt betyder otroligt mycket också när det gäller att hålla svenska väljare informerade om vad som händer i EU, t ex genom sin rapportering från parlamentet på sin hemsida. Med sitt långvariga engagemang i folkrörelsen Nej till EU, har hon även haft mycket stor betydelse för EU-bevakningen; när det gäller medborgarrättsfrågor och bevakningen av våra rättigheter på Internet inte minst.

  6. På ett personligt plan kan jag känna sympati med henne för hennes försämrade hälsa. Politiskt så tycker jag hon står för felaktig politik. Feminism har inget med jämställdhet att göra. Feminism är en kvinnlig fackförening.

Kommentera