Åkessons försvarstal

Jag har inte hört Jimmie Åkessons sommartal i Sölvesborg. Varför frivilligt utsätta sig för den mannens helt förutsägbara fördomar och förstöra en sommardag med pseudopolitik? Jag får nog av varan från SDarna i riksdagen.

Men när jag läser recensionerna av talet i media blir jag minst sagt förvånad. Åkesson verkar ha ägnat nästan hela talet åt att försöka leda i bevis att SD inte är samma andas barn som massmördaren i Oslo. Varför gör Åkesson det? Annars brukar han vara en mästare på att glida undan och helt enkelt låta bli att svara på besvärande och besvärliga frågor. Det är som om han nu istället ställer sig högst upp på kullen och skriker ”jag slår inte min fru” åt alla håll. På något vis känns det inte riktigt trovärdigt. Ingen kan anklaga SD för medansvar till morden, men det är helt uppenbart att en del av deras idévärld har starka beröringspunkter med islamofobin, konspirationsteorierna och hatet mot vänstern som Breivik hade som drivkraft.

Varför gör inte Åkesson som vanligt när Sverigedemokraterna hamnar i problem, pratar om något annat? Ett sommartal är ändå ett mycket väl planerat tillfälle att föra ut sitt budskap. Orsaken kan bara vara en, partiet är verkligen hårt pressat av det som har hänt i Norge och de känner sannolikt att fler än tidigare nu vänder sig emot partiets rasism och islamofobi. Om inte Åkesson lyckas ta avstånd ordentligt från Breiviks tankegods så kan SD skadas för lång tid framöver. Terrordådden i Norge har skapat den värsta krisen för SD sedan de kom in i riksdagen. Därför ställer Åkesson sig på kullen och skriker åt alla håll.

läs mer i SvD, DN, ekot

17 reaktion på “Åkessons försvarstal

 1. Jo, vänstern anklagar alla från sverigedemokraterna och liberalerna till Fredrik Reinfeldt och Israel för att ligga bakom terrordåden i Oslo och Utöya, fast främst Sverigedemokraterna. Hatkulturen hos vänstern mot alla åsikter som avviker det minsta från de rödgröna partierna är bedrövlig att se.

  David Hertl
  Medlem i Folkpartiet
  Malmö

 2. Det är ju inte heller bara det att de vurmar för Fjordman båda, utan även EDL vars ledare, Alan Lake som uttalat ”Jag är beredd att avrätta islamister” – bjudits in av SD och vars systerorganisation SDL bildats med SD:s goda minne. Vidare har ”ledande sverigedemokrater” varit medlemmar på samma forum Nordisk som Breivik med mera enligt Searchlights rapportering. Vidare emanerar SD ur nazism och vit-makt-miljö, vilket även Breivik gjorde, då han redan som 17-åring fungerade som dörrvakt för nynazistiska organisationer i Norge the Vikings. Breivik var också medlem på världens största nynazistiska forum Stormfront enligt Searchlight. http://www.hopenothate.org.uk/blog/article/1307/swimming-in-the-sea-of-hate-breiviks-far-righ

 3. Det är inte heller betydelselöst att vi har en moderat migrationsminister Tobias Billström som uttalat sig negativt om romer och stött utvisning av romer på orätta grunder, en utvisning som till och med rönt skarp kritik från JO, en migrationsminister som vidare att invandrade kriminella ska fråntas medborgarskap – argument som SD-anhängare nu trumpetar vidare på Twitters #svpol-tagg. Vi minns också valstugereportaget http://www.dn.se/nyheter/sverige/tobias-billstroms-installning-till-romer-ar-medeltida,

  Om regeringen menar allvar med sin ”handlingsplan” mot högerextrem terrorism och främlingsfientlighet bör man föregå med gott exempel och det är inte ovanstående något exempel på enligt min mening.

 4. Oj. Är det Jonas Sjöstedt själv som har skrivit det där inlägget, eller har hans blogg blivit hackad av taskiga motståndare till V? Jag hoppas det sista. Men om det värsta skulle vara fallet så vill jag säga:

  Bäste Jonas, det där gjorde mig besviken. Jag har hört så mycket gott om dig. Jag såg fram mot att ha dig som nästa partiledare för ett modernt, moget vänsterparti. Alla vänsterpersoner jag värdesätter värdesätter dig. Jag har hört dig säga kloka och genomtänkta saker. Du tycktes mig vara en värdig representant för din sak.

  Det där föll nu.

  När det gäller att vara en värdig representant för sin sak har du allt att lära av Jimmie Åkesson. Oavsett vad man tror och tycker om det han representerar: han gör det med den äran.

  Om det faktiskt är du som har författat ovanstående reflektion över hans sommartal så är det illa. Inte bara för dig. Inte bara för Vänsterpartiets framtid. Utan för alla de fina, hjärtegoa, uppriktiga och välvilliga vänner och bekanta till mig som sympatiserar med ditt parti.

  Pappan (ursäkta anonymiteten, du vet vad den beror på)

 5. David Hertl: Så infantilt korkad kan bara en borgare vara. Jo visst fan hatas det från vänstern. Vi brinner MOT orättvisor, mot rasismen, mot krig och allehanda förtryck. Det är faktiskt helt ok att hata förtryck. Det är snarare så att det är vansinne att INTE hata förtryck.

  Att sätta sig på höga hästar och tycka lite synd om sig själv, det är mer fp.metoden. Uppenbarligen.

  Pappan: Åkesson är en katastrof. Han gör INGENTING med NÅGON ära. Han sprider förtryck, han sprider hat som saknar bäring. Han står för folkfördrivning. Dessutom ljuger han.

  Vad fan är det för fel på er?

 6. Pingback: SD leker medvetet med elden för att få hatet att blåsa upp mer | Kent Persson (m) blogg

 7. Fredrik, underbygg gärna det där, annars framstår du inte som seriös.

  Alexander, du har en poäng. Den är svår att svälja för många.

  Pappan

  PS: Jonas Sjöstedt, jag emotser en kommentar.

 8. Varför förväntar sig Pappan en kommentar från Jonas? Det du skrev var ju bara nonsens och tyckande. Tror du det finns tid att bemöta just nonsens och tyckande som heltidspolitiker? Dessutom, Pappan tycker sig själv ha underbyggt något, vad?

  Sverigedemokraten Alexanders one-liners har vi tyvärr inte sluppit heller…

 9. Ska du adressera mig så är det Kuno som gäller.
  Speciellt jobbigt tycker jag inte det är att en undersökning genomförd av YouGovs och baserad på en onlinepanel under perioden 6 juni till 3 juli visar ditt eller datt. 22 juli och tiden efter det är inte med där.
  Du får gärna peka ut invektiven. Skriva att du kommer med one-liners är inte invektiv, utan bara upplysning om att det är det du gjort tidigare, så även i denna tråd på denna blogg och att det är tröttsamt. Det har varit skönt att slippa det så länge det nu varade. Ditt omnämnande av Vp som ”kommunisterna” är för övrigt ett försök till invektiv.

 10. Jimmie Åkesson här givetvis mycket hårt skakad eftersom SD delar samma tankevärld som Anders Breivik och dessutom har nära kontakter med de ideologer som utformat Breiviks ideologi.

  Robert Spencer, som förra året bjöds in till Almedalen av Sverigedemokraterna citeras hela 50 gånger i Breiviks så kallade manifest. Och då handlar det i många fall om hela texter, inte några korta citat. Det mesta av manifestets text har författats av bloggaren Fjordman.

  Den bärande tanken i Breiviks manifest kan summeras i två ord som också utgör titeln på Fjordmans samlade texter: Defeating Eurabia, det är för att förhindra att det s.k. Eurabia uppstår som är det helt avgörande motivet för Breivik att begå sina bestialiska massmord.

  Att Jimmie har mage att anklaga andra för att skuldbelägga och försöka tysta debatten är rent ut sagt perverst. Det är ju i själva verket Jimmie som försöker tysta en för honom ytterst besvärande debatt. Jimmie är givetvis medveten om detta, därav hans ilskna anklagelse, därav hans evinnerligt långa ältande om Breivik.

  Breiviksmanifestets huvudförfattare Fjordman, som för övrigt är av intresse i utredningen om Oslo-attentaten, har exempelvis öppet hyllat sverigedemokraten Ted Ekeroth och hävdat att det behövs flera som honom om Sverige ska överleva som nation. Ted och hans mer kände bror Kent är de som mest högljutt förespråkar en aggresiv pro-israelisk och antimuslimsk politik. De ingår som kämpar i ett islamofobt korståg som finansierar av högerextrema amerikanska sionister. Se exempelvis http://www.huffingtonpost.com/max-blumenthal/the-great-islamophobic-cr_b_799277.html

  När Jimmie Åkesson påstår att Breivik uttryckt sin glädje över att Reinfeldt blev statsminister trampar Jimmie ordentligt i klaveret. Den texten är som mycket annat i manifestet författad av Fjordman och ingalunda av Breivik. Nu har det i och för sig inte så stor betydelse eftersom detta avsnitt är av underordnat intresse. För svenskt vidkommande kan det dock ha ett speciellt intresse.

  Der första man slås av vid en närmare granskning av texten är att Jimmie Åkesson måste ha läst väldigt slarvigt alternativt valt att medvetet förvanska textens innehåll. Jag tror att Jimmie är medveten om vad han gör och att han helt fräckt valt att förvanska innehållet.

  Jimmie använder det starkt emotionella ordet glädje vilket är helt missvisande. Så här står det: This is, in my view, positive. Sweden has been described by some as a ”one-party state,” since the Social Democrats have been in power for 65 of the last 74 years. However, the differences between the left-wing and the right-wing in Sweden are not always that big..

  Några meningar längre fram kan vi läsa: PM Reinfeldt has stated that the original Swedish culture was merely barbarism. Detta påstående har som bekant blivit en åtekommande refräng bland ledande sverigedemokrater. Jimmie gör sig därför skyldig till grov intellektuell ohederlighet när han undlåter att nämna detta.

  Men Jimmie Åkessons fula trick slår tillbaka på honom själv: Avsnittet om Reinfeldt bekräftar ju faktiskt att den världsbild som man återfinner i Anders Behring Breiviks manifest överenstämmer med Sverigedemokraternas världsbild.

 11. ”När det gäller att vara en värdig representant för sin sak har du allt att lära av Jimmie Åkesson. Oavsett vad man tror och tycker om det han representerar: han gör det med den äran.”

  Ja Åkesson representerar rasism, islamofobi, hat och pseudopolitik (bra ord där Jonas) med den äran. Ingen har lyckats säga så mycket dumt med ett sånt pokerfejs sedan Bert-Ians turnerade landet runt med sina ölbackar och sina floskler.

Kommentera