Vanha Rauma

Semestertider och resan har tagit oss hem till Esko vid Saimaas strand. Vi startade i Umeå med färjan över till Vasa, en trist tur med en sliten båt där mycket lite fanns att göra, inte minst för barnen. Annat var det innan EU tog bort taxfree försäljningen, då åkte folk båten för nöjes skull och det var betydligt billigare att resa till Österbotten, nu är det riktigt dyrt att ta båten. Från Vasa körde vi ner till Rauma, en stad som jag länge har velat besöka. Raumas gamla trästad, Vanha Rauma, var precis så fin som jag hade hoppats, en riktig pärla värd ett besök för den som reser till Finland. Enligt uppgift är det nordens största bevarade trästad. Även om grunden lades på medeltiden så upprustades många av husen på sent 1800-tal och det är det som nu präglar stadsdelen med de unika träkåkarna med vindlande gator och vackra innergårdar. Det var gott om fina fik, affärer och matställen och trots turismen var den en levande stadsdel. Igår var det Muminlandet för hela slanten innan vi korsade Finland för att komma till Saimaa. Muminlandet är fint för små barn, men igår var det för många besökare, trångt och varmt. Stället gör sig bäst på lågsäsong med lite lugnare stämning. Astrid Lindgrens värld är nog ändå strået vassare, betydligt bättre teater och fler attraktioner där barnen själva kan leka.

Nu sitter vi vid köksbordet tre gamla EU-parlamentariker med var sin dator och morgonkaffe, jag, Esko Seppänen och Sören Söndergaard. Under dagen ska den finske vänsterledaren och kulturministern Paavo Arhinmäki förbi en stund, det blir säkert intressant att höra om hur det går med den nya finska regeringen.

Man borde skriva något om det som skedde Norge. Men det har varit för brutalt, för sorgligt för att skriva om och så många andra gör det så jag har inte förmått mig att göra det. Hur ska man kunna bidra med något för att beskriva denna ondska? Men här är i alla fall några reflektioner.

Jens Stoltenberg tycker jag verkligen har imponerat som statsminister i en mycket svår tid. Klok, samlande och full med empati har han uttryckt både sorg och hopp. Dessutom har han inte talat om hämnd, istället om att svaret på terrorn är ett ännu öppnare och mer demokratiskt samhälle. Jämför det med Busch efter 9/11 2001, tänk om USA ändå hade haft en Stoltenberg då som president.

Det förvånar att ordet terrorism verkar undvikas i en del nyhetsmedia. Vad är detta om inte ett klart tydligt fall av politiskt inriktad medveten terrorism mot regeringen och en ny generation politiska ledare? Istället används ord som massaker. Hade det varit så om det hade handlat om en Al Qaida dåd?

Dådet visar hur farlig extremhögern är och vilka idéer som odlas i den miljön. Samtidigt blir hatet mot muslimer och diverse islamofobiska konspirationsteorier allt mer politisk vardagsmat även i Sverige. Det kan vi inte acceptera, det måste bemötas.

36 reaktion på “Vanha Rauma

 1. Helt på sin plats att använda ordet terrorism i det nu aktuella fallet. Han hade ju en politisk agenda och en plan för att genomföra den. Fast verkar inte gärningsmannen vara (ha blivit) galen? Se så han ser ut där han sitter i polisbilen: som om han fått Nobels fredspris.

  Om man ofta lyssnar på programmet Människor och tro i P 1 så är det för mig omöjligt att inte reagera med avsky på hur mycket förtryck som påbjuds i islams namn i stora delar av världen. Både av den enskilde och av staten.

  Jag tycker vänstern slirar på såna här politiskt farliga frågor. Folkpartiet tycker jag är mest dynamiskt/levande/reflekterande.

 2. Jag som kajkat till Finland nästan hela mitt liv årligen för att besöka släkten är hjärtligt trött på båtarna, underhållning eller inte. Trots att det kostar tar jag alltid nattbåt så att man kan sova bort tiden… Men upptäckte nu att Finn-line har en förbindelse över Kapellskär och Nådendal, lovar åtta timmars överfart, kanske uthärdligt även som dagtur.
  Spännande det du skriver om Rauma, man borde ta sig en titt nästa gång. Norge har Stoltenberg, vi har Alfons Åbergs pappa…

 3. Det är sorgligt att konstatera men så upprepas historien än en gång.

  Under den ekonomiska krisen på 30-talet så skulle man hitta en syndabock och man fann en hel religion (som man försökte göra till en ras) när de verkliga skyldiga var ett antal bankirer som skuldsatt Tyskland efter WW-I.

  Därefter började man först rensa ur och skrämma dem som tidigast såg igenom den nationalistiska rörelsens lögner och också hade alternativa förklaringar och lösningar på krisen, nämligen kommunister och socialister (mha av bolsjevikhotet). Först därefter försökta man rensa ur judar, romer, handikappade och psykiskt sjuka.

  Det är mycket tydligt att vi inte lärt av historien och se tendenserna och agera i tid – bäva månde världen!

  …såvida vi inte lyckas styra om debatten till de verkliga orsakerna till den ökade främligsfientligheten i hela Europa. Gå i polemik med SD fungerar inte, därtill verkar de allt för bra retoriker och även organiserade, utan skapar bara ett vi och dom (dvs humanister-demokrater vs nationalister-rasister) som förstärker skiljelinjerna.

  Det vi sanna demokrater kan göra är att peka ut de verkliga orsakerna till arbetslösheten och skuldkrisen i Europa – ja, jag ser det som vår plikt!

 4. @Gunnar
  Det är inte första gången du kommenterar luddigt när invandring och religioner, i synnerhet Islam, nämns.
  Hur vore det om du försökte vara tydlig med vad du menar och inte slirar genom luddiga formuleringar som ”Folkpartiet tycker jag är mest dynamiskt/levande/reflekterande”?

 5. Kuno:

  Jag har utvecklat en negativ attityd till dagens invandring under de år jag kört buss. Kortfattat kan man säga att det är strul, biljettfusk och aggressiva människor och bilister. Inte alla … Jobbar man i den miljön 8 tim per dag i samma trafikområde får man troligen en ganska stabil bild.

  Jag reagerar på tendensen (fel håll) och snedfördelningen på kategori människor vad gäller nämnda beteenden. Givetvis är de allra flesta skötsamma. Jag är själv en fuskare när det passar mig men i andra avseenden. Tror det behövs mer kontroll av oss alla så vi inte hamnar i en grekisk situation om några decennier.

 6. Det är multikulti o integrationen som är ett sanslöst totalhaveri. Den som påstår något annat har huvudet djupt i sanden. Vi skall vara ett öppet samhälle, men att som nu, skapa ett nytt trasproletariat kommer att bli förödande och vi ser redan vad som sker i våra storstäder. Det är inte integration utan separation där horder av människor står i den förnedrande bidragskön eftersom jobb och förutsättningarna för ett normalt liv saknas.
  LO har effektivt stoppat dessa människors möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Kollektivavtalen fråntar dem deras enda vapen, d v s att konkurrera med sin lön.
  Så vad tjafsar vi om?
  Sedan tycker jag Gunnar har rätt. Fundamentalister som hatar andra kulturer och godtyckligt mördar i Guds namn har inte att göra i vår civilisation. Samtidigt är hyckleriet inom vänstern närmast monumentalt. I aktionen Ship to Gaza stöder vänstern oreserverat ett banditgäng Hamaz som förtrycker och mördar sina medborgare helt godtyckligt. När såg man en en vänster försvara bögars och kvinnors rättigheter i Gaza. Aldrig……och det är ynkligt.

  Sen som kommentar till Jonas. Visst högerextrema dårar finns om nu Breivik var en sådan. Karln är en gåta och sannolikt totalidiot………..men sedan med vänsterextremister likt RAF och Baader Meinhof? Hur skall du placera deras hänsynslösa våld och mördande? Vänstermiljö skapar förutsättningar för mord och våldsbrott??????

  Frågan är relevant.

 7. Som vanligt kommer jag med ett idiotinlägg helt utanför det här sammanhanget. Kollar på kunskapskanalen en dokumentär om Svartenbrant. Han grinar så att TV n håller på att flyta bort. En snygg karl som honom?Och karismatiskt? Varför blev han inte räknenisse och/eller bankdirektör? Betydligt mer lönsamt för en psykopat. Iallafall i långa loppet. Dessutom nyttjar många av dom uppåttjack. Han behövde inte ens sakna det.

 8. @ Bertil: Vilka mord och våldsbrått har vänster begått i våran del av Europa de senaste 30 åren?

  @ Gunnar: Menar du att etniska svenskar från dessa områden sköter sig mkt bättre (det är inte min erfarenhet) – kan det möjligtvis beror på den prekära situation som vi satt dessa människor i (socialbidrag, utarmade skolor osv)?

 9. @Gunnar
  Jag vet mycket väl att du har en negativ inställning till invandring, det har du gett prov många gånger här på denna blogg.
  Men nu var det ju inte det jag frågade efter. Du säger att V slirar samtidigt som du säger att Folkpartiet är mest dynamiskt/levande/reflekterande. Det är luddigt och ett slirande om något.

  Så vad är det Folkpartiet för fram som är så ”dynamiskt/levande/reflekterande” gällande t.ex. Islam som du själv tar upp?

  Jag förmodar att det inte är de av Jan Björklund och Nyamko Sabuni framförda idéer, det att gymnasielärare ska knytas närmare Säpo för att rapportera muslimska skolbarn, eller inspektera muslimska flickors könsorgan. Den kontrollen är ju inte riktad mot oss alla, utan just mot en grupp i samhället.

 10. Hur konkurrens med mycket låga löner skulle kunna lyfta redan fattiga och hur det påverkar de som har jobb inom de sektorer som skall utsättas för låglönekonkurrens, det har Bertil att förklara. Vet du förövrigt på vilken nivå kollektivavtalen ligger på bland de sämst betalda yrkena?

  Inte heller stämmer det att Ship to Gaza stödjer banditer, det är en stödaktion för folket, inget annat.

  Breivik är ingen gåta. Mannen har sammanställt ett 1500 sidor långt manifest, där det klargörs hur han tänker och var han fått sina idéer ifrån. Det finns några som har ägnat tid åt att studera dess innehåll noggrant på den korta tid det funnits tillgängligt.

  http://www.democracynow.org/2011/7/27/norwegian_shooting_suspects_views_echo_xenophobia

 11. Kuno,…nu får du lägga av. Du pratar om saker du inte begriper.

  1. Löner: hur mycket är skatter av det en medborgare får ut i nettolön? Är det skatternas fel eller den enskilde som knappt kan försörja sig netto? Jag har tidigare påpekat att kanske alla inkomster under 120 tusen per år skulle vara skattebefriade så vi slipper ur det totalt menlösa bidragseländet som enbart försörjer politiker och byråkrater.

  2. Sedan Gaza, du menar på fullt allvar att aktionen är ett stöd för FOLKET???? Du måste skämta! Vad med alla kvinnor, bögar och oliktänkande i Gaza då? Hör de inte till folket och var finns stödet till dessa förtryckta människor från vänstern? Ge mig ett enda exempel och svar snälla.
  I Gaza lär det säljas mest Mein Kampf av alla ställen och den historiska kopplingen med stormuftin i Jerusalem o Hitler är historiskt belagd. Även att Arafat var Muftins lille skyddsling. Nazism och kommunism kryper allt närmare varandra, men är ju också två olika grenar på samma kollektiva träd.

  Betr tokstollen i Norge snappade jag upp en bra artikel på GT-Expressen för ovanlighetens skull. Jag tycker den säger det mesta i sakfrågan men är tyvärr inte på nätet. Kontentan är Al Quida o Breivik är samma stollar som vill skapa en ny värld utan hänsyn till demokrati och frihet. Det ligger mycket i det.

 12. Man kan ju undra varför du nu börjar pladdra om skatter när du tidigare pratade om löner (mycket låga sådana) och LO:s kollektivavtal. Du vet alltså inte att skilja på det, du som tycker dig begripa dessa ting. Och hur är det med kollektivavtalen, vet du vad de lägsta ger, du som tycker dig veta så mycket om detta?

  Jag har påpekat hur det ligger till med viljan att betala skatt bland de som inte blir skattebefriade (de över 120 tusen/år). Sådant vet man mycket väl, men du struntar blankt det och ångar på som om inga invändningar mot dina nygamla förslag någonsin funnits. Kanske vill du att dina inlägg skall ses som monologer värda att beaktas utan mothugg, fast de bara är staplade högerfloskler.

  Du kan ju försöka visa på hur Ship to Gaza förtrycker kvinnor, bögar och oliktänkande i Gaza genom sitt försök att skeppa förnödenheter till Gaza. Det skall bli spännande att höra det.

  Förmodar att du inte brydde dig om att se inslaget på democracynow.org, än mindre reflektera det minsta över vad som där sägs. Det skulle du behöva göra.

 13. Kuno:
  Jo, Fp har förmåga att ändra uppfattning om man uppfattar att sakläget ändras. Inom kemin pratar man om dynamiska jämvikter där reaktionspilarnas riktning eller storlek ändras beroende på yttre omständigheter såsom tryck, temp och koncentrationer m m. Tillämpat på invandringen så ser Fp nu problem som man förut inte kunde se, alltså anpassar man sina politiska reaktioner. Vp däremot verkar statiskt och tycka som man alltid gjort men det behöver inte bero på dålig insikt utan kan bero på att man inte finner några skäl att ändra uppfattning. Politiska partier har olika uppfattningar i många frågor. Jag tilltalades av Sabunis bok som jag läste i våras är folkpartist i denna fråga.

 14. @Gunnar
  Tycker du det du nu skrev är att förtydliga något, du som hädar att andra slirar? Hur vore det om du faktiskt konkretiserade de problem och lösningar FP stakar ut, som du tilltalas av. Samtidigt kan du konkretisera i vad Vp bör ändra uppfattning och vad som är fel med nuvarande.

  Jag gav exempel på FP-utspel som du kallar politiska reaktioner. Är det bra reaktioner, de som enbart riktas mot en viss grupp? Är det sådana kontroller du själv tycker att du själv och dina närmsta kan utsättas för när du säger att du tror det behövs mer kontroll av oss alla? Eller vad är det för kontroller du pratar om?

 15. Kuno: nu får du verkligen skärpa dig och lära dig att läsa innantill. Jag har inte påstått eller ens försökt visa att Ship to Gaza förtrycker Gazas medborgare.
  Jag konstaterar helt kort att Greklands erbjudande att ta hand om transporten via Egypten eller Israel bryr man sig inte. Det politiska propaganda numret är det viktigaste, inte hjälpen till invånarna.
  Sedan igen,…..det bekymrar inte Mankell o co det minsta att Hamaz är ett banditgäng som terroriserar sitt eget folk helt godtyckligt. Det gäller bl a bögar, flator etc, kvinnors och övriga medborgares mänskliga rättigheter. Dessa frågor som vänstern har som paradnummer här hemma, struntar man i totalt. Inte ett ord av kritik mot Hamaz. Det är viktigare att hata USA o Israel.

  Det är ynkligt.

 16. Pingback: Historien upprepar sig | En bättre värld är möjlig

 17. Jag är i princip emot dödsstraff, men nu har jag sett ett undantag som har förverkat sin rätt att leva.

 18. @Andors

  Genom mina humanistiska värderinga samt av logiska och rationella skäl är jag emot dödsstraff och detta gäller även terrorister. Principer är för lätta att slänga överbord när så behagas medan grundläggande värderingar håller livet ut! 😉

  Man kan inte visa att det är fel att döda genom att döda, dessutom går det lidande som någon som med 100% säkerhet vet att han skall dö aldrig jämföras med den som dödas i andra situationer…läs gärna furst Mysjkins argumentation i Dostojevskijs roman ”Idioten”.

 19. Se det hela pragmatiskt istället. Breivik kommer att vårdas sönder och samman för resten av sitt liv, han kommer aldrig ut igen.

  Räkna med 5 tusen per dygn för att hålla honom isolerad utan att bli ihjälslagen av andra interner. Inte ens pedofiler har samma låga status som honom.

  Lever han 40 år till kostar det Norge minst 100 millar för den s k vården.
  Vore det inte bättre att ge honom ett skott i pannan direkt och ge dessa pengar till alla dessa brottsoffer som nu har det överjävligt?

  Gillar inte dödsstraff, men någonstans förverkar du all rätt till mänskligt liv.

 20. Rauma ja. Jag har också varit där, sista maj 1982. Hade köpt en 10-växlad cykel och körde från Umeå till Sthlm. Tog kvällsfärjan till Wasa och cyklade utan längre paus en natt, en dag och ytterligare en natt innan jag vinglade in i Turko tidigt på morgonen där jag sen tog Viking-färjan. Iddes aldrig sätta upp tältet på vägen söderut. Minns lukten av alla minkfarmar nedåt Närpes, den livsfarliga vägen utan vägrenar men också ett fint landskap, soluppgångar etc. Märkligt att handla käk i Pori där ingen kunde svenska trots att den ju heter Björneborg. Grannland men mycket längre bort än t ex England.

 21. Kan inte Bertil berätta för mig hur han inbillar sig att kvinnor och bögar i Gaza INTE behöver ett avskaffande av Israels folkrättsvidriga blockad lika mycket som, eller kanske till och med mer än, andra grupper där? Det är rena pajaskonster det som islamofober och/eller sionister sysslar med när de försöker spela ut kvinnor och sexuella minoriteter i Palestina mot andra, som om inte alla behöver äta, eller har samma rätt att inte bli godtyckligt beskjutna av israelisk militär.

  Och att påstå att folkpartiet, som med sina spekulativa fiskanden i främlingsfientliga vatten gjort mer för att bereda mark för svensk högerextremism än någon annan skulle ha något ”dynamiskt/reflekterande” att säga är likaså komiskt. Folkpartiet politiska taktik har aldrig handlat om att göra något åt problemen vi har med integration, som t.ex. att hjälpa invandrare in på arbetsmarknaden och jobba mot diskriminering. Syftet med folkpartiets politik har enbart varit att hjälpa folkpartiets opinionssiffror uppåt, genom att flörta med rasistiska underströmmar i väljarkåren.

 22. Staffan; beträffande FP har jag ingen kommentar. De sjönk i havet med Westerberg för många år sedan och kommer nog inte att repa sig efter den gedigna smällen.
  Sedan med Palestina blir en lång lång berättelse som gått vänstern helt förbi.

  1. Det har aldrig funnits en stat med namnet Palestina! Detta är historiskt belagt. Efter Ottomanska rikets kollaps blev det som vi numera ser som det ”historiska” Palestina ett engelskt protektorat. 70% av detta ”historiska” land tillhör numera Jordanien med ca 70% palestinier som lever och bor där. Så vad är problemet egentligen?

  2. Vad som alltid glöms efter 1945 är de ca 700 000 judiska flyktingar som drog till Israel från övriga länder i mellanöstern. De fick oftast lämna både hus och hem bakom sig. Så snacka om flyktingar. Stor Muftin av Jerusalem (Hitlers goda kompis) eldade på bäst han kunde och skyddslingen Arafat stod vid hans sida. För allt detta finns historiska belägg som ingen kan förneka.

  3. Sedan till blockaden. Israel befinner sig i krig. Ca 8000 raketer har ramlat ned efter man byggde muren för att skydda sig mot galna självmordsbombare. Det fick man stopp på. Israel har lämnat Gaza efter krigen, men inte ens Egypten vill ha tillbaka detta landområde med sina galna banditgäng. Så är det, och tänk på det någon gång. Inget annat arabiskt land vill ha ngt att göra med dessa galningar. Det är symptomatiskt att det finns ca 250 bögar som fått asyl i Israel, det enda land i mellanöstern som har en Gay-parad och en levande demokrati. Hamaz agenda är känd,….alla judesvin skall mördas. Du kan knappast förneka detta faktum.

  Visst häv blockaden o iranska raketer kommer till Hamaz sjövägen likt till Hizbolla via Syrien tidigare. Det blir säkert kul o lattjo. Vänstern är så satans naiv i sitt förblindade hat mot USA o Israel så det gör ont i hela min kropp.

  Sedan som avslutning, vem skjuter på vem? Israel eller de 8000 raketer som regnat ned. Förklara det för mig snälla.

  Det är dags du synar verkligheten.

  B

 23. Ship to Gaza väljer givetvis metoder som ger de tycker ger mest medialt genomslag. Det hindrar inte hjälpen till invånarna. Om något hindrar hjälpen till Gaza är det Israel. Så var det förra gången, förhoppningsvis sker så inte denna gång. Och varför skulle inte Ship to Gaza använda sig av det när Israel använder alla metoder de kan för att få ut sin propaganda.

  Sedan försöker visst inte Bertil längre att vara ens en gnutta nyanserad längre. Nu är det ”vem skjuter på vem? Israel eller de 8000 raketer som regnat ned.”
  Har Bertil också räknat skott, granater och bomber som Israel skjutit och släppt vid sin räder på Gaza?

  I övrig är Bertils ”historieskrivning” blåkopia på sådant som man kan hitta hos folkpartistiska bloggare som Erik Svansbo, i hans fattiga alster och i hans kommentarsfält. Där kunde det ha stannat.

 24. Bertil, visst kan vi ta en diskussion om Israel och Palestina, även om den är off topic och egentligen inte borde så skymma sikten för den viktiga diskussionen om vår livsfarliga högerextremism i norden. Och även om jag faktiskt seriöst tvivlar på att du är mottaglig för ett enda motargument, eftersom du halkar från den ena logiska kullerbyttan till den andra.

  1. Israel var inte heller en existerande stat fram till 1948, utan bara en sionistisk papperskonstruktion som skulle etableras på land som redan beboddes av andra folk. FNs villkor för Israels tillkomst, att halva territoriet skulle upplåtas till en palestinsk stat, har aldrig uppfyllts, tvärtom så har det territoriet ockuperats och den palestinska befolkningen fördrivits från många områden. Sen kan man ifrågasätta hela tillvägagångssättet med stormakter som sitter och styckar upp landområden efter godtycke, det är samma koloniala mentalitet i mellanöstern som överallt annars. Men du kanske försvarar kolonialismen? Hursomhelst, tycker man att Israel har rätt att existera inom sina gränser så kan man omöjligen neka till att den palestinska staten också har samma rätt att existera, eftersom de båda rent juridiskt kan luta sig mot samma FN-dokument.

  2. Att judar också fördrevs från länderna runtomkring är känt sedan tidigare. Vad var egentligen din poäng där? Att det skulle ursäkta Israels ockupation och vägran att uppfylla sin del av FN-traktaten gentemot palestinierna? Vill man så går det ju att läsa en hel del om hur situationen blev så infekterad i mellanöstern vid tiden fram till FNs delning av det palestinska mandatet. Motsättningarna mellan de olika folkgrupperna i området som tidigare kommit bra överens, skärptes tack vare nya aggressiva bosättare, vägledda av en sionistisk ideologi om ”ett land utan folk till ett folk utan land”. Problemet var bara att det faktiskt bodde folk där redan. 750000 palestinier som fördrevs. Judiska terrorgruppen som Irgun och Sternligan bombade King David Hotel i Jerusalem och angrep palestinska civila. Sedan gick de ansvariga för terrorn vidare till de höga politiska positionerna i Israel. Historien finns där för den som vill veta, och den står inte på din sida. Om jag vore du skulle jag prata mindre historia och vara mer inriktade på hur en rättvis fred kan uppnås idag istället, en fred som både israeler och palestinier kan leva med.

  3. Så länge Israel ockuperar och förtrycker palestinierna så kommer man inte att ha fred. Det är egentligen rätt enkelt, men ändå så svårt för Israels alla försvarsadvokater att inse. Men tittar man på dödssiffrorna i konflikten så ser man ju också att det går hundra döda palestinier på varje död israel. Det säger egentligen det mesta om assymetrin i ditt resonemang, där du lägger all skuld på palestinierna, den militärt underlägsna parten som dessutom har folkrätten på sin sida när de bekämpar en ockupation. Mer infekterade konflikter än den i mellanöstern har kunnat avslutas med ett avtal som garanterar båda parter en värdig fred, men för att vi ska nå dit i Israels fall så krävs det att ni försvarsadvokater i väst slutar ge ert rabiata stöd till alla övergrepp och alla bisarra försök till dominans som det landets maktelit gör sig skyldig till.

 25. Kuno; det är ingen vits i att fortsätta mera. Du svarar inte på någon av mina frågor ändå betr stödet till galningarna Hamaz. Det blir bara pinsamt tyst och byte av samtalsämne.
  Vänsterns totala mentala kollaps tog sig bäst uttryck när tokstollen A. Malm demonstrerade för Hizbolla och mot Israel tillsammans med nynazister för några år sedan. Pinsamt.

 26. Bertil, det finns mycket goda anledningar till att inte göda dina halmgubbar mer än vad som redan gjorts.
  Det pinsamma står du för, som inte någon gång kan hålla dig på mattan. Istället vinglar du ut och ner i diket, som du tycks tro är en stig som skall leda dig till någon slags odefinierad vänster som du vill att kunna sätta åt. Ditt illa och myckna flaxiga fäktande passar hos Svansbo. Gå du dit istället, så skall du se att någon klappar dig på axeln och tycker du är duktig.

 27. Till Staffan; 1994 fanns fred i sikte genom Osloavtalet där både Arafat, Peres och Rabin fick Nobels fredspris. Senare 2000 erbjöd Barak ett avtal med 98% av Västbanken o Gaza samt delar av Jerusalem.

  Det kunde ha stannat därvid, men så blev det inte, Arafat backade i sista minut utan motivering och utlyste en ny intefada. Vi kan endast spekulera i vad som var som var skälet när försoning låg så nära inom räckhåll.
  Min egen teori är att Arafat o PLO var hårt trängd av de nazistiska grupperingar likt Hamaz o övriga banditgäng och såg sin maktposition bli försvagad. Alla judesvin skulle ju förintas från jordens yta enligt dessa terrorgrupper.
  Jag kan ha fel, men tror inte det. Gör man likt Arafat sig i lek med djävulen och hans nazistiska anhang har du till slut ingen väg ut.

 28. Kuno:

  Tvivlar du aldrig? Du låter som Bill eller Bull, inte de värsta fritänkarna precis. Kan såna som du få vp att bli större än ca 4 %?

 29. Delar av vänstern vill skuldbelägga ”fascistiska” SD, Fremskrittpartiet m fl för Breiviks terrordåd. Här några vettiga tankar från Segerfeldt som får bli min slutkläm.

  ”Det är dock viktigt att komma ihåg att förbrytaren mot mänskligheten inte var del i något nätverk, att det inte verkar ha funnits någon grupp som sponsrade dådet, intellektuellt, socialt, politiskt eller ekonomiskt. Det skiljer honom från de flesta islamistiska terrordåd. Vilket leder oss in på frågan: hur kommer det sig att samma människor som hävdar att islamistiska terrordåd inte har något med islamism att göra nu hävdar att den norske massmördaren har med nyfascismen att göra?” (slut citat)

  Här inlägget i sin helhet.
  http://metrobloggen.se/segerfeldt/man-begar-inte-massmord-i-vakuum/#respond

 30. Nej Bertil, historien står inte på din sida, och du borde sluta hämta din information från enögda propagandister. Vid Camp David-förhandlingarna försökte israelerna tvinga Arafat att gå med på ett avtal som erbjöd palestinierna 73% av Västbanken, vilket eventuellt senare skulle öka till 91%, lämnade många stora bosättningar kvar på det nya palestinska territoriet, inte löste frågan om Jerusalem, tempelberget eller de palestinska flyktingarna, etc.

  Dåvarande isreliska utrikesministern som ansvarade för förhandlingarna hette Shlomo Ben-Amin, och han har i efterhand kommenterat:

  ”Camp David was not the missed opportunity for the Palestinians, and if I were a Palestinian I would have rejected Camp David, as well”.

  http://en.wikipedia.org/wiki/2000_Camp_David_Summit

  Problemet var inte Arafat. Problemet var hela upplägget med förhandlingarna, där USA tog på sig rollen som mäklare, trots att de inte på något sätt är en neutral spelare utan i högsta grad partiska för Israel.

  Vill du se hur en rättvis fred skulle kunna se ut, titta på förhandlingarna i Taba 2001, som kom längre än man någonsin gjort med att räta ut alla frågetecken och knutar. De avbröts inte av Arafat, utan pga att den israeliska extremhögern under Netanyahu vann de israeliska valen. Återigen slogs dörren för fred igen, av den israeliska likudhögern, som inte alls är intresserade av någon förhandlingslösning utan vill se ett storisrael.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Taba_Summit

  Frågan är ju hur intresserad DU är av en fredlig och rättvis lösning Bertil, som sitter här och spottar etter över Arafat och sprider desinformation. Till vilken nytta? Inte fan tjänar det fredens syften iallafall. Du kanske tror att det enda sättet att tjäna Israel är att demonisera det folk de ockuperar?

  Och apropå Segerfeldt så har jag sedan länge slutat att ta något han säger på allvar. Att han med en godtycklig distinktion försöker förneka Behring Breiviks ideologiska hemvist (”nej han arbetade ensam, så vi kan inte koppla honom till den politiska rörelse han uppenbarligen är en del av genom sin politik, sin nätverksamhet och de kontakter han tagit rent fysiskt bland annat med English Defence League”) visar ju bara hur obekvämt de sitter nu, låtsasliberalerna som satsat större delen av sitt politiska kapital på att kulturkriga mot muslimer.

 31. @Gunnar
  Vad ligger det för fritänkande i att vägra ta itu med sina fördomar, inte ens ta ta steget att identifiera dem? Är det sådant man skall bygga partiers framgångar på?

  Kan sådana som du Gunnar få Vp att bli större än ca 4 %? Skall det ske genom att ta efter Fp, som du tycker är så dynamiskt/levande/reflekterande, utan att ge minsta exempel vad det är i realiteten?

  Och om du själv anser dig vara ”en fuskare när det passar”, skall Vp föreslå ”mer kontroll” baserat på det och det för att vi inte skall hamna i sits likt Grekland (hur nu det skulle gå till med vår egen valuta)? Är det sådant som ger mer än 4% och är det exempel på fritänkande?

  Jag kan också tycka att om du anser dig vara en fuskare när det passar dig, så kanske vore det på sin plats att du först själv slutar fuska innan du efterfrågar mer kontroll av alla. Men där tycker vi väl olika, du mer fritt antar jag.

 32. Några vettiga tankar från Segerfeldt kom det ju inte.

  Han bygger bara en halmgubbe genom sitt ”hur kommer det sig att samma människor som hävdar att islamistiska terrordåd inte har något med islamism att göra nu hävdar att den norske massmördaren har med nyfascismen att göra?”

  Vad man brukar hävda är att islamistiska terrordåd inte har med gemene muslim och Islam att göra. Inte alls samma sak som det Segerfeldt kläcker ur sig.
  Man vet mycket väl att att det finns tankegods inom vissa islamistiska kretsar som kan nära terrorism. Nu vet vi också, genom Breivik, att det finns tankegods inom SD, Fremskrittpartiet m fl som kan nära terrorism.

 33. På något sätt är politiska partier förlegade. Känns som om lite för många politiker i framträdande position är väl skrala med tanke på att de jobbar heltid med politik. T ex Carin Jämtin som gjorde en slät figur i Ekots lördagsintervju för ett par månader sen. Snurrigt, virrigare än om jag hade fått tala. En muslimsk helg borde införas har hon någon gång sagt. Eid skulle den visst kallas. Jag emigrerar om så sker. Jag vill hellre ha en Innebandyhelg, en Vetenskapshelg eller en Blåbärsplockarhelg.

  För min del tycker jag det var jobbigt att i bussradion idag höra EU-ombudet Birgitta Ohlsson från Fp som Sommar-pratade. Jag tycker hon mest skröt och sa självklarheter som att folkmorden i Rwanda var hemska och likaså dem i Srebreniza. Eller att det är spännande att med flyg närma sig New York. Eller att det är mer intressant att fråga en människa ”vart hon är på väg” än ”vart hon kommer ifrån”. Eller att utan Per Ahlmark och Bengt Westerberg hade hon inte gjort sån fantastisk karriär. Schlagerfestivalnivå, typ.

  Å andra sidan bör jag inte gnälla på politiker för rätt som det är vill inga alls ställa upp som sådana. Något nytt bör helst tillföras ändå. Vet ej vad …

 34. Gunnar: vi skall väl inte tugga mer om det som diskuterats på denna post från Jonas Sjöstedt. Vi kom ju i ivern en aning ”out of topics” så att säga. Men fakta kvarstår och du har rätt i det du skriver. Allt baseras på vanligt bondförnuft och där är vi av samma genuina sort o skola.
  Jag kan göra en kommentar om folkpartiets stora katastrof Westerberg som du nämner, men vill inte leda diskussionen dit. Som politiker snyltade han tillräckligt och blåste sen Råda Korset på ett fett arvode. Sådana är våra folkvalda politiker. Nu skall han leda en utredning om diskriminering mot fet förtjänst. Politiska adeln gynnar alltid sina egna oavsett partifärg och vårt politiska system är genomsjukt.

  Debatten om tokstollen Breivik börjar nu spåra ut ordentligt. SD och borgerligheten i allmänhet skuldbeläggs för sådana händelser. Ingen minns med ett enda ord vänsterns applåder för Pol Pot, Bader-Meinhof m fl eller andra tokstollar.
  Var Palme eller Lars Werner under 70-talets vänstervåg indirekt skyldiga till dessa missdåd? Självklart inte och så är samma med det som nu försökes spelas upp av en desperat vänsterrörelse som förlorat allt. Planhushållningen gick åt helvete och muren föll med ett jättebrak.
  Nostalgiskt går blickarna till diktaturen Kuba som försvaras med hull och hår trots en totalhavererad ekonomi och ett folk i djup misär.
  Obegripligt varför från de som säger sig försvara mänskliga rättigheter o demokrati. Jag fattar inte hur vänstern tänker.

  Kan någon förklara för mig snälla?

 35. Något bondförnuft har du Bertil inte visat prov på här, men fakta kvarstår, det är riktigt, dock inte de av dig framförda tyckande som du kallar fakta.

  Egentligen (återigen) alldeles för mycket dumheter i ett och samma inlägg av Bertil för att orka bry sig, men en liten kommentar;
  Pol Pots regim i Kambodja stöddes av USA och av svensk dåvarande höger, har du glömt det?

  Att du inte förstår hur ”vänstern” tänker beror på att du använder dig av nidbilder av en odefinierad vänster. Genom att göra det kommer du aldrig begripa något.

 36. Vanha Rauma heter naturligtvis Gamla Raumo på svenska. Att negligera de svenska ortnamen i Finland är ett uttryck för okunskapen om vår gemensamma historia, en okunskap som vänstern tyvärr bär medansvar för.

Kommentera