Ulla Andersson kliver fram

Ryktet gick redan igår eftermiddag i Visby. Igår kväll skrev Flamman om det och nu på morgonen finns uppgiften lite överallt i media. Jag hoppas verkligen att den stämmer. Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiska taleskvinna, kommer senare i veckan att gå ut och berätta att hon kandiderar till partiledare. Det är mycket goda nyheter av flera orsaker.

När man får arbeta vid sidan av Ulla är det svårt att inte bli imponerad. Hon är kunnig, engagerad och en slitvarg som ofta arbetar i det tysta med att ta fram och utforma politiken. Hon är dessutom en stark debattör och den på den rödgröna sidan som bäst lyckas utmana Anders Borg i de ekonomiska debatterna. Dessutom är Ulla en varm och öppen person med ett skönt sinne för humor och bra självdistans. Hon skulle utan tvekan kunna bli en bra partiledare för Vänsterpartiet oavsett om det blir ett delat ledarskap eller inte. Ulla brinner för kvinnors rättigheter och för att minska klassklyftorna och det är så tydligt att hon själv är det hon talar om.

Om/när Ulla kliver fram så kommer dynamiken inför ordförandevalet på Vänsterpartiets kongress i januari att ändras. Plötsligt finns det då tre personer som öppet säger att de vill kandidera som ordförande; Lars Ohly, jag själv och Ulla Andersson. Jag hoppas och tror att fler kommer att kliva fram. Det skulle innebära att processen fram till ordförandevalet avdramatiseras och kan präglas av öppenhet och verklig demokrati där partiets lokalavdelningar och distrikt, inte främst dem som sitter på all information i partiets inre cirkel, kan avgöra beslutet. Säkert kommer många att bjuda in kandidaterna för sig eller tillsammans för att diskutera politik med dem.  Man ska nog inte rädas den debatten. I Vänsterpartiet idag finns både en mycket stor respekt för sittande ordförandes arbete, ett bra debattklimat och en vilja att slå vakt om enheten i partiet. Då är risken för att ett ordförandeval ska bli splittrande liten. Jag tycker att Miljöpartiet har visat att en stark intern demokrati med flera kandidater till olika poster är och uppfattas som en styrka för ett parti.

läs mer i DN, SvD och ekot

Gårdagen i Almedalen blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag hade tänkt debattera på några seminarier, hinna tala med goda vänner och lyssna på Lasses tal (för övrigt var det riktigt bra) på kvällen. Så blev det inte riktigt. Redan på morgonen satte DN sin prägel på Vänsterpartiets dag med en artikel om ordförandefrågan. Därefter dök några journalister upp och frågade mig om jag kandiderar. Jag svarade som jag har gjort i några månader att jag kommer att göra det om det finns stöd för mig hos partiets lokala avdelningar. Till min förvåning blev det en nyhet nu. Tyvärr gjorde det att personfrågorna kom att prägla Vänsterpartiets dag i Almedalen. Men vissa saker styr man inte över.

läs mer i Aftonbladet, DN, SvD och Expressen

15 reaktion på “Ulla Andersson kliver fram

 1. Naturligtvis delar jag Jonas åsikter i allt han skriver. Jag har ju själv förespråkat just denna situation som nu ser ut att bli verklighet. Så det vore ju konstigt om jag skulle påstå något annat nu. Det jag reagerar på är varför Jonas kandidatur blev ett så stort nummer igår. Vad jag vet har ju Jonas redan tidigare sagt att han ställer upp mot Ohly. Villkoren försvann ju för flera månader sedan. Eller har jag fel?

  • Du har helt rätt Jan. ”Nyheten” om mig igår var ingen nyhet. Jag sär själv förvånad och lite frustrerad efetrsomd et tog fokus från vår politik i Almedalen. Men idag är i alla fall Ullas kandidatur en riktig nyhet, och en god sådan,

   Jonas

 2. Uppenbarligen finns det ett behov av en klarare rödgrön vänster i Sverige och ser det tydligare i andra nordiska länder men då krävs mer av förnyelse i V:s partiledning än att nuvarande partiordförande klamrar sig kvar till ännu ett förlustval.

 3. Bra med fler kandidater, men jag hoppas innerligt att Josefin Brink också ställer upp, Jonas och Josefin tillsammans vore absolut det allra bästa och mest spännande partiledarparet av alla!

 4. Pingback: Att blockera en process och förstöra för sitt parti « Johannes Blogg.

 5. Bra om det blir ett delat partiledarskap, inte minst för allt man läst om den tunga arbetsbördan för en person. Men det är synd om inte Josefine Brink också kandiderar jag tror att hon skulle vara väldigt bra, väldigt synd om hon inte är intresserad. Som Ohly säger, roligt om det är flera som kandiderar.

 6. Pingback: Politikerkoll » S(v)årt att leva solidariskt i Sverige

 7. Det är bra att flera nu öppet träder fram som kandidater till ordförandeposten. Jag skulle önska att alla i partiet som vill väljas till förtroendeuppdrag på kongressen träder fram och berättar vad de vill med partiet. Däremot är jag tveksam till om delat ordförandeskap verkligen är en bra idé. Jag ser hellre en synlig och aktiv partistyrelse som kan stötta vår partiordförande.

 8. @Nemokrati och Orlando

  Frågan är hur alla vi som önskar Josefin med på banan kan övertala henne?

  Själv så tror jag radarparet Jonas och Josefin vore klockrent i ett delat ledarskap. Med ganska så olika uttryck och personligheter så har de en utmärkt möjlighet att täcka in större väljargrupper.

 9. tack jonas. Som vanligt i detta parti, grubbla lite säg nånting som känns rätt och försök kolla om du hade rätt. Det hade jag och nu vet jag att jag har rätt i min kritik där jag hävdade att detta är ingen nyhet.

 10. Vist det finns många dugliga kandidater i Vänstern, Men ett delat ledarskap mellan dej och Josefin låter klockrent… Så kör hårt!!

 11. Varianten taleskvinna har jag inte hört, men talesperson börjar kännas ok. Ändelsen person känns mest engergibesparande då man som lyssnare/läsare slipper uppprepandet, och därmed betonandet, på den omtalades kön som ju ändå framgår av de tidigare sagda.

 12. Pingback: Vänsterns dag i Almedalen och högerns dröm om den amerikanska drömmen! » HumanLabRat bloggar

 13. Hej Jonas.

  Först vill jag säga att det är glädjande att du ställer upp som partiledarkandidat och hade jag haft möjlighet att åka som ombud på kongressen hade du nog fått min röst. MEN – du hade gott kunnat svara ”den frågan har jag ingen lust att diskutera idag” när DN kom springande med sin enkät. Som det blev nu kom en mediadag som vi hade kunnat få mycket gott ur så gott som sabbad. Mer eller mindre öppet mål för Knutsson på svt att spela sitt självspelande ”falangstrid inom vänstern” piano. Mycket olyckligt enligt min mening.

  • Hej Jan,
   Så här i efterhand måste jag medge att du har rätt i att jag borde undvikit att svara på frågan just den dagen. Men eftersom jag bara gav samma svar som jag hade gjort ett antal gånger tidigare så insåg jag inte att det skulle bli en nyhet och tränga ut politiken under dagen. Och när jag väl hade börjat säga A så var det lika bra att fortsätta.
   Tack för stödet.
   mvh

   Jonas

Kommentera