…och vinnaren är: Bankerna!

Uppgifterna i media är lite knappa och slutsatserna från rådet inte så fylliga. Helt klart är i alla fall att det var bankerna som drog vinstlotten när euroländernas höjdare igår enades om ett nytt ”stödpaket” för Grekland:

– Den nödvändiga nedsksrivningen av Greklands skulder skedde inte. Däremot ska Euroländernas skattebetalare via fonden EFSF få börja köpa upp i praktiken helt eller delvis värdelösa grekiska statspapper från bankerna på andrahandsmarknaden. Privata vinster – offentliga förluster ännu en gång. Inte heller öppnas den nödvändiga möjligheten för att länder ska kunna lämna eurons ekonomiska tvångströja.

– Villkoren för det nya lånet till Grekland på 109 miljarder från IMF och Euroländerna ska övervakas av långivarna. Det omskrutna privata bidraget till Grekland på 37 miljarder euro är mycket oklart uttryckt och enligt vad DN refererar från presskonferensen med Barroso dessutom frivilligt. Någon som tror att bankerna kommer att stå i kö för att förlora sina pengar?

– Grekland får en rimligare ränta och längre betalningstider på det nya lånet. Men räntan för de gamla lånen förändras inte, däremot löptiden som förlängs. Inget tyder på att Grekland kommer att kunna betala tillbaks dem som lovat. Under tiden kan de nya lånen från skattebetalarna användas till att lösa ut gamla lån från privata långivare.

– Det blev ingen bankskatt som hade föreslagits.

Bingo för bankerna medan nitlotten som vanligt tillföll skattebetalarna kan man sammanfatta det som. Inget tyder heller på att Grekland får annat än tillfälligt andrum inför en annalkande statsbankrutt eller skuldnedskrivning. Inte heller tyder något på att EU med detta paket har hindrat att krisen kommer att sprida sig vidare från Grekland, Portugal och Irland till Italien och Spanien. EU:s krishantering fortsätter att handla om att vinna tid för att undgå en total kris och att rädda bankerna och euron. Priset  får betalas av skattebetalarna och av de länders om nu tvingas föra en politik som leder till massarbetslöshet och fattigdom.

läs mer i SvD, ekot, Aftonbladet, Expressen och GP

12 reaktion på “…och vinnaren är: Bankerna!

 1. Det går tydligen bra att missköta sig som stat. Som privatperson kan man inte leva över sina tillgångar och räkna med lån i miljardklassen.
  Grekland, Italeien, Spanien och Irland har levt över sina tillgångar. Hoppas verkligen att de nu tvingas dra åt svångremmen.
  Varför ska vi som är oskyldiga vara med och betala för andra överdåd !
  Ännu ett skäl att lämna konkurnshuset EU.

 2. Pingback: Internationella Kommentarer om Plan D | Nemokrati

 3. Vad kommer då att hända framöver? Ska snart ytterligare skattepengar slussas in i det grekiska pengasystemet och så återigen, och återigen ..? I SvD hade man nyligen angett de olika alternativen för Pigs och EMU och de innebar ungefär lika dåliga framtidsscenarion för alla, alltså oavsett om euron finns kvar eller kraschar.

  När jag och hustrun var på Madeira (Portugal) förra vintern så såg man bara nya småbilar. Om en bil som min Passat från 1996 hade rullat där så hade folk reagerat som man gör när man ser en veteranbil. Det slog mig redan då, före krisen, att det var något konstigt, något nytt, med ekonomin i syd. Det är okey men bara om det är ärligt förtjänat.

  Förekomsten av småbilar är en indikator på att, tror jag, att det är exporten från Ty/Fr som är det viktigaste motivet för dessa att ha kvar Pigs i EMU. Utan konstlad euro har bara 5 % av inv i dessa länder råd att köpa från övriga EU och det är negativt för båda parter.

 4. ”Rimligare ränta” – om jag förstod det hela rätt så talar vi om 3% av BNP – dvs det lär inte vara möjligt för grekerna det heller. I praktiken handlar det om att skaffa tid innan det är dags att återinföra drachmern. (Varför i hela friden ska det ta så lång tid – har dom slängt dom gamla plåtarna eller..?)

 5. Du felaktiga slutsatser och bidrar därmed till den uppenbart illvilliga ryktesspridningen runt Eurokrisen. För det första är det inte skattepengar som ska lånas ut till Grekland och alltså inte skattebetalarna som betalar. ESFS får garantilån från IMF och Europeiska centralbanken som dom i sin tur lånar ut på längre sikt. Dvs som alla centralbanker så skapas pengarna ut ”intet” och priset är eventuell inflation. Eftersom lånen är långt under alla riskbedömningar är det alltså ganska sannolikt inflationsdrivande. Inflation gör att pengar som man lånat ut blir mindre värda och innebär alltså att det blir mindre lönsamt att driva bank. De banker som lånar ut pengar till ESFS tar dessutom en rätt stor risk för kreditförluster. Man tar alltså ett litet ont för att undvika ett större ont.

 6. @ Karl-Otto Hultström och Gunnar

  Att grekerna precis som många av oss andra lever över sina tillgångar (dvs ständigt öka skuldsättningen, oavsett om det är stat, företag eller hushåll) är en förutsättning för att ekonomin under ett kreditbaserat penningsystem skall kunna växa – glöm aldrig detta!

  Utan att krediter (och motsvarande skuld) skapas så finns inga pengar i ekonomin förutom den lilla droppe av riksbankspengar (bla mynt och sedlar) som utgör ca 3% av penningmängden.

  Vi i norra Europa skall vara tacksamma för att våra hushåll såväl som PIIGS-länderna ökar på krediterna i ekonomin då detta möjliggör VÅR tillväxt – för glöm inte att svenska hushåll allena innehar skulder motsvarande närmre 100% av BNP vilket är inte bara internationellt högt utan även historiskt rekord.

  Vidare, för att kapitalackumulationen hos våra rikaste medborgare skall öka så måste några skuldsätta sig då pengar inte skapas på annat sätt än genom just skulder.

  Inget av detta är något varken banker, politiker, företag eller hushåll kan göra så mkt åt, inte så länge vi accepterar ”det sämsta av alla tänkbara system” såsom Englands riksbankschef en gång uttryckte det.

  Det enda som kan rå på detta faktum är att i grunden reformera vårt penningsystem och återta från bankerna den penningskapande funktionen och återföra denna till de demokratiska institutioner där den hör hemma! Låt det nya systemet baseras på en majoritet av skuldfria fiat så vi slipper att åter snudda vid PEAK DEBT!

 7. Tack Jonas för ytterligare en utmärkt artikel kring efterdyningarna av finanskrisen.

  Visst ser jag en viss underton av kritik av bankerna i artikeln?

  Stödpaketets utformning är väl föga förvånande när vi vet vilka oerhört starka makthavare som legat bakom påtryckningarna (de stora affärsbankerna, givetvis…samma banker som orsakat krisen vi försöker på alla sätt hantera).

  Jag förstår inte varför du inte går än längre i kritiken och hjälper oss alla att rycka undan mattan för fötterna på dessa finansvärldens parasiter. Givetvis genom att argumentera inte bara för starka regleringar (som du redan har gjort på ett utmärkt sätt) utan även för en verklig penningreform med syfte att ta i från bankerna den parasiterande kreditskapande funktionen – först då kan bankerna äntligen åter agera banker, dvs att låna in och ut pengar som verkligen finns (och inte spela kasino med hela världsekonomin genom att blåsa upp den ena tillgångsbubblan efter den andra).

  Är du och partiet villigt att ta upp denna fråga (dvs en penningreform) och göra den till vår gemensamma (för visst börjar det pyra lite här och var i leden)?

 8. Pingback: ”En ensam galning”? | Nemokrati

 9. Pingback: Uncle Sam är Uppblåsbara Barbara | Altruist konsult

 10. Pingback: USA bankrutt?

 11. Pingback: Varför banker ljuger och säger att de lånar ut pengar | Ett nytt penningsystem

 12. Pingback: Varför banker ljuger och säger att de lånar ut pengar « SOLIDARITETSTANKEN

Kommentera