Målet är nyval

I dagens DN skriver Ulla Andersson och Lars Ohly en alldeles utmärkt artikel. Som bekant saknar regeringen majoritet i riksdagen för det femte jobbskatteavdraget, en central del av högerregeringens budgetförslag. I det läget bör vi rödgröna partierna inte nöja oss med att säga nej till regeringens politik, vi bör också lägga ett förslag om hur pengarna, 12 miljarder, ska användas istället.

Den politik som Vänsterpartiet föreslår skulle jämfört med regeringens innebära följande;

– Samhällets investeringar skulle öka inte minst i nya och bättre bostäder och en upprustad järnväg. Det är något som hela samhällsekonomin vinner på långsiktigt.

– Vi skulle får större ekonomisk jämlikhet och fler i arbete, arbetslösa unga skulle få utbildning

– Vi skulle minska utsläppen av växthusgaser från bostäder och transporter

– Vi skulle satsa på en bättre sjukvård

Allt detta ryms inom den ekonomiska ram som regeringen vill använda för att sänka skatten främst för dem som tjänar mest. Att lägga fram denna typ av gemensamt alternativ skulle göra oss rödgröna mycket starkare i den kommande debatten.

Om regeringen inte får igenom sin budget så är frågan om den kan sitta kvar. Frågan om ett nyval under mandatperioden blir allt mer aktuell. Ett nyval är en möjlighet som vi bör söka. Vänsterpartiets mål bör vara att regering Reinfeldt ska tvingas avgå och att vi ska vinna ett nytt val före 2014. För att klara det måste vi vara mer offensiva och ta initiativet precis som Lasse och Ulla är idag.

läs mer i; SvD, Aftonbladet, Expressen

12 reaktion på “Målet är nyval

 1. Jonas,

  Du skriver ”Ett nyval är en möjlighet som vi bör söka”.

  Skrämmande läsning. Du vill alltså söka samarbete med Sverigedemokraterna för att fälla regeringen. Men vad händer sen? Ponera att Oppositionen ”vinner” valet med 48 % av rösterna, alliansen med 46 % och Sverigedemokraterna 6 %. Vad skall ni göra då?

  Då sitter ni i precis samma situation som nuvarande regering. Och då kommer ni få 8 av 10 beslut nedröstade.

  Ditt inlägg är skrämmande läsning: För det första visar det att du kan tänka dig att rösta med Sverigedemokraterna för att fälla regeringen. Det som är än mer skrämmande är att du inte förstår den reella situation vi befinner oss i, för att vinna ett nyval behöver ni mer än 50 % av rösterna och det finns ingen chans för det. Hur skall ni (S+V+Mp) kunna bilda regering när Sd 8 gånger av 10 röstat med alliansen?

  Man blir otroligt besviken när man läser sådant här. Här har du sannolikt förlorat din chans att bli partiledare för Vp.

 2. Verkar som många ledande vänsterpartister vill byta ut Ohly ser jag igen. Inte för att de anser honom direkt dålig utan för att partiet inte växer. Man anar nog att det finna andra problem än Ohly …

  Om Vp ska bli lite större, varaktigt, så tror jag att man måste placera ut givare också bland dem man förväntar sig rösta på partiet men som inte gör det. Jmf de resande i en bil som har en instrumentpanel att läsa av oljetryck, motortemp, bensinmängd på. Föraren sitter inte och gissar hur mycket soppa som finns i tanken. På samma sätt bör alla partier som vill hålla sig rullande ha givare rätt placerade så att korrekta värden kan utläsas. Utifrån dem kan man sen vidtaga åtgärder, eller köra på som förut. Jag uppfattar M och S som mest åtgärdsinriktade utifrån vad givarna visar, antagligen för att båda partierna har som överordnat mål att styra/regera.

 3. Oh så underbart. Regeringen får vad den förtjänar. Jag är så glad åt den motstånd den får. Borgarnas politik som har slaktat välfärden och skapat kravaller på gatorna där förtvivlade unga människor skriker ut sin vrede. Det är den ökade fattigdomen och hopplösheten som har gjort att vi har fått in ett rasistisk parti i riksdagen. Ja vi behöver en ny partiledare. Vi behöver signalera solidaritet. öppenhet, frihet, kamratskap, mänsklighet, värme. Vi bryr oss, vi finns! Och vi blir flera. För oss pågår valkampanjen varje dag! Ut och låt vår stämma höras kamrater!

 4. Problemet med sjöstedt planer är att han tänker månader framåt, inte år.

  ”Om regeringen inte får igenom sin budget så är frågan om den kan sitta kvar. Frågan om ett nyval under mandatperioden blir allt mer aktuell. Ett nyval är en möjlighet som vi bör söka.”
  – Jonas Sjöstedt

  Vad händer om Vp med de övriga 3 oppositionspartierna får till ett nyval? Jo, möjligheten finns att man kan bilda regering men även den blir en minoritetsregering, ännu svagare än den nuvarande. Riskerar att bli en polsk riksdag.

  Skall ni bjuda in Sd till den nya regeringen? Hur skall ni annars kunna regera i minoritet?

 5. Det kan bli riskabelt för V, C och KD som riskerar att åka ur riksdagen så jag tror inte på nyval. Även sossarna kan få det kämpigt med sin nya ledning som ännu inte satt sig hos medborgarna och inget egentligt nytt har eller presenterats av Juholt.
  Sedan underskatta inte betydelsen av skattesänkningar. Vanligt folk är nu medvetna om att de fått mycket mer i plånboken än tidigare och slagorden om att de rika får mest börjar genomskådas. I kronor räknat är det sant, men sett i procent är det låg- och medelinkomsttagare som fått mest. Folk är nog inte dummare utan att de fattar.
  Sedan tror jag det är orealistiskt att försöka driva en högskattepolitik nu när svenska folket fått smak för sänkningar och har en större frihet att bestämma över sina egna liv. Glöm eller inte att en stor stat har inget egenvärde i sig och att driva en högskattepolitik kan komma att skicka Vänsterpartiet ut ur riksdagen.

 6. jag sympatiserar med vänstern, men jag tycker att Ohly ska bytas ut – han är mycket sympatisk, och en bra retoriker, duktig och förankrad (givetvis) i vänsterns politik – men han bjuder inte in nya väljargrupper pga sin person och historia – något nytt krävs för att partiet ska växa. Jag hoppas verkligen att Ohly inser det snart, annars måste nån annan sätta ned foten och diskutera detta med honom.

  Han har gjort sitt på partiledarposten – förnya!

 7. Pingback: Klubbslag mot Lars Ohly

 8. Undrar hur siffrorna för SD skulle bli vid ett nyval?Är det realistiskt att från vänsterns håll tro på 175 mandat eller fler för S,V och MP?

 9. Vist nyval det låter väll bra, men tror du inte att SD får ett övertag i regeringsställning? Även då blir dom tungan på vågen i många frågor…

Kommentera