Eurokris på väg mot eurokatastrof

Igår möttes euroländernas finansministrar för ännu ett krismöte. Situationen är på väg att glida EU:s politiker helt ur händerna. Tecknen är säkra på att eurokrisen i form av skenande räntor nu är på väg att slå mot Italien. Italien är en av världens tio största ekonomier, har mycket hög statsskuld, svag banksektor och en instabil och oseriös regering. Akut kris i Italien hotar hela euroområdets stabilitet på ett helt annat vis än kriser i mindre länder som Irland och Grekland. Efter Italien står kanske Spanien och Belgien på tur.

Grekland behöver snabbt ett nytt ”stödpaket”. Stödet går i praktiken till banker och för att rädda Euron, för grekerna väntar bara nedskärningar och recession. Ingen tror att de pengar som nu ska lånas ut kommer att kunna återbetalas. Frågan är nu bara hur och när Greklands skulder ska skrivas ner. Att låta skattebetalarna pumpa in miljarder till Grekland medan bankerna drar sig ur affären är en svart fars. Jag hoppas att svenska skattepengar inte slösas bort i onödan denna gång.  Även i Portugal krymper nu ekonomin medan investeringarna faller och landets möjligheter att ta sig ur krisen ser inte så lysande ut. EU:s försök att bekämpa krisen är ett grundligt fiasko.

Tyvärr ser det ganska dystert ut framöver. Den akuta eurokrisen i kombination med budgetkrisen i USA gör att risken för en ny finansiell härdsmälta är påtaglig. Det kommer att påverka även oss i Sverige trots att vi står fria från euron. Risken är att vi kommer att få se ökande arbetslöshet och försvunnet reformutrymme de närmaste åren. I ett sådant läge borde vi öka investeringarna i sådant som järnväg, bostäder och utbildning för att få fler i arbete på kort och lång sikt, inte satsa på trötta skattesänkningar som mest kommer välbärgade till del. Vi bör självklart också fortsätta stå fria från euron, hålla järnkoll på bankerna och ha ordning på statsfinanserna.

För euroområdet väntar betydligt svårare uppgifter. En nedskrivning av de grekiska skulderna är oundvikligt. Bättre att göra det så snart som möjligt – och låt de som äger obligationerna betala. Dessutom måste en väg ut ur Euron öppnas så att nationell penningpolitik kan återskapas för krisländerna. Utan det är nog Grekland chanslöst. Räntorna på lånen till krisländerna som idag ligger runt sex procent måste minskas om man menar allvar med att ”hjälpa” dem. Men om man ser till EU:s förmåga att hantera krisen hittills så tyder inget på att de ska kunna ta tag i situationen. I bästa fall kan de skjuta upp den. Men förtroendet för EU:s krishantering är i botten. Så mitt tips är att krisen kommer. Läs gärna, beställ gratis eller ladda ner min lilla skrift om eurokrisen här.

Jo förresten, Folkpartiet och Jan Björklund vill fortfarande att vi ska anslutas till Euron.

läs mer DN, DN, SvD, SvD, Europaportalen och Jon Wemans sanningar i Aftonbladet

18 reaktion på “Eurokris på väg mot eurokatastrof

 1. ..och nu ”innovationen” med varierande ränta inom euro-området som Juncker talar om idag. Det går ju stick i stäv med hela euro-upplägget som bygger på gemensam räntenivå OCH som euro-kritikerna alltid ansett vara ett av det mest vansinniga i hela euro-konstruktionen som EU ser ut.

 2. Det kan bli en redig smäll när euron kapsejsar. Milton Friedmans profetia om euron verkar nu slå in och lika bra är väl det. I grund och botten är euron ett orealistiskt politiskt projekt utan anknytning till olika nationella förutsättningar och ekonomier.

  Sedan bör Lissabonfördraget skrotas och ersättas med en löst sammansatt union som baseras på de fyra grundläggande rättigheterna. En folkvald president som utser sin regering och svarar inför ministerrådet. EU-parlamentet skall läggas ned sedan blir nog allt bra igen.

 3. Men trots allt ont om euron: är det inte i hög grad tack vare den som rötan i krisländerna måste handläggas inte bara passivt åses? Nyktrar man inte till så klarar man varken euro eller ev återinförda nationella valutor.

  Tror att svenska folkets dom är mycket tuffare mot berörda länders politiker, myndigheter och folk än mot själva euron och dess regelverk. Därmed inte sagt att euron har något stöd i Sverige. Tror således inte det finns så många fler politiska poäng att plocka hem för de euro-kritiska partierna. Segern är ju redan total.

 4. ”… inte slösas bort i onödan denna gång.” Pengar slösas alltid bort i onödan när det gäller EU-projektet. Det är kapitalisternas projekt. Inte folkets.
  ”Den akuta eurokrisen i kombination med budgetkrisen i USA” är en del av den accelererande kapitalistiska krisen som kommer att sluta med en smäll inom snar framtid.

 5. Finns det någon beräkning på hur mycket olika länder lyfts från lågkonjunkturen med hjälp av pensionsavgångarna? Eller ligger pensionsavgångarna så pass långt borta att eller är de så makroekonomiskt små att ingen hjälp finns att få? Det är det enda som kan rädda ett stort antal borgerliga regeringar från total kollaps i Europa som jag ser det. Alla försöker samtidigt bromsa sig uppför backen, det kan bara leder till total kollaps av finanssystemen. Men nu är det dags att de rika för kassera in även förlusterna.

 6. Varför skulle EU hjälpa folket? Det är ju hjärnorna bakom EU som har åstadkommit krisen, helt enligt sina planer. IMF är endast intresserade av att ytterligare öka på de privata rikedomarna, på bekostnad av olika nationers ekonomiska stabilitet. På så sätt tar man ett allt hårdare järngrepp på de nationer som inte klarar trycket. Det de sysslar med är finansiell diktatur, och inget kommer stadigvarande att lösas förrän detta blir ett accepterat faktum så att de kan stoppas. Länderna borde välja att gå i konkurs i stället, för ju mer ”hjälp” de får via EU, desto mer sitter de fast i skiten. Så enkelt är det.

 7. ”Järnkoll på bankerna” skojar du? Är det nånting som vi inte har så är det det, inte folkmakten iaf. Riksbanken styrs av regeringen så att en valutareserv i dollar snart kan baila out bankerna när deras högriskspekulation med fantasisummor i dollar i utlåning till ”emerging markets” (t ex Baltikum, Ryssland m fl) kraschar, vilket kan ske vilken dag som helst. Vice riksbankschefen varnar men den varningen kommer alldeles för sent. Naturligtvis har Anders Borg bara låtit bankerna hållas, bokstavligt talat ”laissez-faire”. http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2011/110517.pdf

  “Det förefaller idag rimligt att bankerna står för kostnaden för Riksbankens valutareserv i den utsträckning den behövs för att klara deras likviditetsbehov vid en kris. Sannolikt kommer bankerna, om de får stå för kostnaden för att upprätthålla en likviditetsbuffert i Riksbanken, att finna det lönsamt att dra ned på den riskfyllda delen av sin dollarutlåning.”

  Se även http://www.svd.se/naringsliv/darfor-skrammer-borgs-forsiktighet_6094739.svd

  http://www.svd.se/naringsliv/borgs-omma-punkt_6252566.svd

 8. EMU och den därmed sammanhängande Euron är förstås inte orsaken till de problem som Europa nu brottas med. USA har precis samma typ av problem. Krisen har inte så mycket att göra med namnet på en valuta. Det är den låne- och skuldbaserade ekonomin och lågräntepolitiken som utgör grundproblemet. Vi måste alla, stater och medborgare, leva på kredit för att hålla hjulen i gång.
  Inte ens partiledare Ohly tycks tänka på något annat sätt när han i Dagens Industri berättar att han inte har några sparade pengar utan bara skulder.
  En framgångsrik vänster behöver en rovgirig och lånebaserad marknadsekonomi som sätter snurr på konsumtionen. Därför har heller inte vänstern några bra svar på hur man ska komma till rätta med problemen. Annat än lite högre skatter för alla, särskilt för de rika, och lite högre bidrag till dem som inte har nåt jobb eller är sjuka.
  Jag har ingen lösning heller, men jag är å andra sidan inte en högavlönad demokratitjänsteman.

 9. Pingback: 1500 miljarder kronor – De svenska bankernas utländska upplåning är ett Jättehot mot välfärden | Nemokrati

 10. Jag befinner mig på den högra sidan av politikens spelplan, men kan bara hålla med när du skriver ”Att låta skattebetalarna pumpa in miljarder till Grekland medan bankerna drar sig ur affären är en svart fars”. Skuldavskrivningen kommer, men ändå fortsätter vi att pumpa in miljarder som kommer att försvinna i svarta hål. Deprimerande.

  Även om jag av princip är för jobbskatteavdrag så hoppas jag Reinfeldt & Co inser att i nuläget är det bättre att satsa de pengarna på annat!

 11. Nu börjar det pratas om en generell EU-skatt. Nu om inte förr är det dags att dra ordentligt i nödbromsen. Syftet är uppenbart, dvs skydda euron och pumpa in pengar i alla trasiga ekonomier likt Grekland. Det handlar bara om politikers prestige för en redan förlorad sak. Tänk sedan,….om man nu ser detta som nödvändigt finns redan stålarna. Slopa jordbruksstödet som går till 2-3% av EU-medborgarna och utgör nästan halva budgeten. Vansinne,….för att inte tala om de kostbara och menlösa flytten av EU-parlamentet. Hela EU börjar likna en enda stor självväxande cancersvulst.

  Friska pengar kastas efter dåliga i accelererande takt, det är inte svårt att gissa hur det slutar. ECB stödköper redan italienska statsobligationer så cirkusen är redan ordentligt igång.

 12. Jordbruksstödet går dessutom i Sverige mycket till stora skånska lantegendomar, av vilka bonusdirektörer äger en hel del. De cashar således in ordentligt. Först bonusar, högriskspekulation, enorma löner, sen bail-out, när de lukrativa högriskspekulationerna går fel – en verklig win-win-situation; vinner de vinner de stort, förlorar de, betalar staten, sen trendar det att köpa lantegendom i Skåne för då cashar man in stort på EU-bidragen också. När vissa pratar om neo-feodalism, så är det troligen det här man pratar om; en neoliberal penningaristokrati omvandlar sig till gammaldags adel, som plötsligt också blir feodal i takt med att EU-staternas statskassor kraschar av bail-out-ekonomin och då cashar man in en tredje gång – genom att få köpa in alla tågbanor, apotek, sjukhus, busslinjer, skolor, vårdcentraler inom sina feodala ”län” också i olika regioner i Europa, sen cashar man in en fjärde gång när man får alla daglönarna, hantverkarna till godset, trotjänarna med generösa skatteavdrag också – själva ROT- och RUT:arna, och så lite FAS3-statare också. Så då är vi verkligen tillbaka till medeltiden. Dags för Karl XI:s reduktion av adelns gods med andra ord, för ett återupprättande av en reglerande centralmakt men denna gång en demokratiskt styrd statsmakt, helst.

 13. Dessutom tågbanorna, busslinjerna, apoteken, sjukhusen, vårdcentralerna, skolorna (där man dessutom kan ha sina egna ”läroplaner” för Rut- och Rotarna) till vrakpris, när IMF har hött med pekfingret åt de ”lata” ”bidragsberoende” folken och tvingat dem att sälja av allt till vrakpriser till just de som orsakade hela krisen. Det kan man kalla hyckleri på hög austeritynivå.

 14. Pingback: Den skamliga statsskulden

 15. @ Bo Zackrisson

  Jag tycker att du gör en klockren analys om de verkliga orsakerna, dvs det kreditbaserade penningsystem som vår ekonomi bygger på.

  Lösningen är dock oerhört enkel i teorin: återta från bankerna den penningskapande makten och återför den till de demokratiska institutioner där den hör hemma, i sanning både en demokratisk och socialistisk reform.

  Idag styr bankerna med sitt oligopol på att skapa krediter från luften vart investeringar går. Dessutom så för varje kredit finns en motsvarande skuld vilket gör i kristider att folk i stället för att ta nya lån amorterar på gamla vilket utmynnar i att penningmängden stryps och ekonomin vacklar än mer – detta kallas för depression och är effekten av ett skuldbaserat penningsystem. Steve Keen mfl har dessutom visat att detta system i sin själva konstruktion är instabilt, dvs någon jämvikt kan aldrig uppnås utan i stället avlöser finanskriser en uppgång per automatik.

  Lösningen (som givetvis prövats i historien med frmagång) är alltså att statens institutioner skapar skuldfria pengar (fiat) när behov finns samt stryper penningtillgången genom att ta in skatter när så behövs. Så länge detta görs avvägt samt att pengarna går till produktiva investeringar som sätter människor (som annars inte skulle arbeta) i arbete så skapar detta INTE inflation, vilket många (av bankernas lakejer) hävdar.

  Bankerna kan i detta system endast agera banker (och ej längre alkemister – som skapar pengar från luft), dvs ta emot sparpengar samt låna ut pengar som faktiskt finns (100% reserver kan man säga).

 16. Pingback: Grekisk hjärngympa | Tidskriften Libertas

 17. Michael Hudson har i en intervju uttalat mkt tänkvärda tankar om den pågående skuldkrisen i Europa och USA:

  http://michael-hudson.com/2011/07/the-euthanasia-of-industry/

  Har han rätt när han hävdar att Lissabon-fördraget hindrar ECB (och likaså den svenska riksbanken? Dvs, är vi förpliktigade att följa Lissabonfördraget?) att själva skapa krediter för att sätta fart på ekonomin i de haltande PIIGS-länderna och att vi är tvingade att låta de privata finansparasiterna i de stora affärsbankerna göra detta som vi med våra gemensamma institutioner lika gärna kunde ha gjort själva?

 18. Pingback: « Mycket som händer

Kommentera