SD är borgarnas stödparti – och förhandlingspartner

Regeringen Reinfeldt regerar med aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Utan det stödet i riksdagen skulle det sannolikt bli nyval. I nästan 95 procent av de avgörande blockskiljande voteringarna röstar SD lojalt med de borgerliga. De skulle kunna välja att lägga ner sina egna röster som andra partier normalt gör när det egna förslaget har fallit, men de väljer nästan alltid att aktivt stödja högeralliansen. Så ser verkligheten och det parlamentariska underlaget ut i riksdagen.

Regeringen har försvarat sig med att den inte förhandlar med SD och att den inte ändrar sina förslag för att gå rasisterna till mötes. Det har nu visat sig vara fel – åtminstone i Trafikutskottet där det nu bekräftas att de borgerliga har förhandlat och ändrat sina förslag för att få med sig SD:s ledamot.

Jag är ersättare i Trafiksutskottet. Även om Siv Holma gör merparten av jobbet för Vänsterpartiet så deltar jag i en del av utskottets sammanträden. Uppgifterna om samarbetet SD-Alliansen förvånar mig inte alls. Tvärtom bekräftar det en känsla som jag har haft i utskottet några gånger av att de borgerliga och SD har förhandlat saker i förväg. Något jag tycker har märkts på blickar och formuleringar under några sammanträden. Jag tog till och med upp saken med ledamöter från S och MP för att höra om de hade uppfattat samma sak. Men eftersom jag inte hade några som helst bevis för denna känsla så har jag förstås aldrig sagt något om saken utåt. Men så visar det sig vara sant nu i efterhand.

Nu har de borgerliga en del att förklara. Vad säger exempelvis Edward Riedl, moderat i TU från Västerbotten, är det OK att förhandla med SD de få gånger de inte självmant agerar borgerligt stödparti i riksdagen?

läs mer i SvD, SvD, Expressen, Aftonbladet och TV4

8 reaktion på “SD är borgarnas stödparti – och förhandlingspartner

  1. Pingback: Vad var det jag sa? » HumanLabRat bloggar

  2. Men är det inte nästan generande självklart att de gör upp med varann?
    Den mer städade högern och den mer populistiska och fascistoida högern har genom hela nutidshistorien stöttat varann, just eftersom de har samma grundsyn på sin omgivning – ogillar de svaga, högaktar och försvarar egoism. Höger som höger.

  3. Pingback: Gör Reinfeldt Åkesson till migrationsminister? « Röda Berget

  4. Pingback: Bakom stängda dörrar… | Annarkia

  5. Jag håller med Kråka. Du tar ofta upp detta Jonas, att SD och alliansen i princip är ett block. Jag är lite förvånad över att du tycks vara så förbryllad över detta faktum. Likt Kråka så tror jag många av oss såg den kopplingen redan långt innan valet. Deras grundläggande ideologier står varandra mycket nära, det är bara marknadsföringen som skiljer något. Det är inget som är konstigt här. Samarbete mellan den populistiska högern och den mer konventionella högern sker överallt i Europa, varför skulle Sverige vara ett undantag? Se på Moderaternas historia, de är ett parti som i många lägen varit betydligt mer extrema än SD är idag. Som kråka säger, de har samma grundsyn.

  6. Pingback: De borgerliga förhandlade med SD « Jens Holm

Kommentera