Regeringen med Vänsterpartiet och Moderaterna?

I Sverige hade det varit en omöjlighet, men i Finland förhandlar Vänsterförbundet och Samlingspartiet (moderaterna) om att sitta i samma regering. I förra veckan sprack det på fördelnings- och skattepolitiken. Frågan är hur det går det här gången. I Finland finns tradition av breda regeringar, men inte av minoritetsstyre. Men det här gången verkar det vara svårare än på mycket länge att finna en regering. Redan nu några veckor efter valet talas det om ett möjligt nyval. Om inte samlingspartiets Jyrki Katainan lyckas med förhandlingarna den här vändan kan bollen gå vidare till socialdemokraternas Urpilainen.

Det är många saker som gör förhandlingarna komplicerade. Vänstern och Samlingspartiet har förstås svårt att komma överens i fördelningsfrågor i ett Finland med stora och ökande klasskillnader. Sannfinländarna blev ett av Finlands största partier i valet, men deras EU-kritiska linje gör det svårt för dem att sitta i en regering som kommer att få ta ställning till en rad stödpaket till euroländer i kris och till den nya krishanteringsmekanismen ESM, det är mycket dyrbara historier för Finland och den folkliga tveksamheten är stor. Centerpartiet och i viss mån de gröna förlorade stort i valet och är därför inte så pigga på att regera igen.

För Vänsterförbundet innebär det mycket stora politiska risker att sätta sig i en högerledd regering. Även Vänsterförbundet är emot inriktningen på de stödpaket till euroländerna som påtvingar länderna drakoniska nedskärningar medan bankerna går fria. Tveksamheten till att ingå i regering nu har därför varit stor i partiets bas där det har glunkats om att partiledningen har drabbats av ”regeringssjuka”. Om Vänsterförbundet sätter sig i regering riskerar partiet att tystna i sin kritik av hur eurokrisen hanteras och vem som får betala. Det skulle bara Sannfinländarna vinna på, det vore inte bra. Finland är ett tydligt exempel på hur eurokrisen allt mer också blir en politisk kris.

läs mer i SvD, Hbl

En intressant sak med Sannfinländarna är att Sverigedemokraterna har uttalat sig positivt om partiet trots att det mig veterligen är det enda parti i världen som gör politik av att vara emot just det svenska.

En reaktion på “Regeringen med Vänsterpartiet och Moderaterna?

  1. Jag hoppas verkligen att Vänsterförbundet inte ingår i en moderat ledd regering. ”Hemska tanke” Det vore förödande för trovärdigheten. För mig är det helt osannolikt att ett Vänsterparti överhuvudtaget diskuterar att ev ingå i en sådan regeringsbildning.

Kommentera