Nej till fortsatt svensk militär insats i Libyen

Regeringen har förhandlat med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om en fortsatt svensk militär insats i Libyen. Både S och MP verkar gå med på uppgörelsen. Lite märkligt är det, sossarna har intagit alla möjliga positioner i frågan den senaste tiden och inom MP finns det en betydande skepsis.

Vänsterpartiet kommer att rösta nej till ett nytt militärt mandat. Det finns flera goda skäl till det;

-Det libyska flygvapnet är i stort sett utslaget så det behövs betydligt mindre resurser till att upprätthålla en flygförbudszon för att skydda civilbefolkningen

-Idag är det betydligt viktigare att använda pengarna på humanitära insatser för att hjälpa dem som har drabbats av kriget.

-Kriget har ändrat karaktär. Idag använder Nato FN-resolutionen som en förevändning att delta i ett inbördeskrig och avsätta Khadaffi. Detta har ingen grund i FN-resolutionen som istället talar om att uppnå eld upphör och förhandlingar. Om FN-resolutionen överskrids så undermineras tilltron till denna typ av beslut inom FN. Det bör Sverige inte bidra till.

Därför är jag nöjd med att Lars Ohly och Hans Linde så tydligt har markerat att Vänsterpartiet inte kommer att rösta för en fortsatt svensk militär insats i Libyen.

läs mer i DN, SvD, GP och ekot.

3 reaktion på “Nej till fortsatt svensk militär insats i Libyen

  1. Det är trevligt se att det finns ett parti med överlag anständiga åsikter som inte är anhängare av en aktivistisk, och därmed riskabel, utrikes- och säkerhetspolitik. Tack!

  2. Bra att V äntligen tagit sitt förnuft till fånga och inte längre stödjer kriget i Libyen!!

    Hoppas att vänstern tar itu härnäst med att ta bor inkomstgarantin i Riksdagen – ett år kan väl räcka – men att bli försörjd av skattebetalarna i 15 (!) år är ju skam.

    Tyvärr är det ju också så att 100 procent inom vänsterpartiet lyfter garantin, så kanske frågan inte är mogen att ta upp, eller vad tror du, Jonas?

  3. Är också glad att V inte vill delta vidare i bombandet i Libyen. För mig är det obegripligt att Sverige ställer upp i en aktion som så uppebart strider mot både internationell rätt, FN:s stadgar och FN:s sanktionsbeslut 1973.

Kommentera