Nä, EU har inte räddat Grekland

Så röstades det stenhårda sparprogrammet igenom i Greklands parlament. På Atens gator utbröt demonstrationer och kravaller mellan polis och arga demonstranter. I Bryssel jublade och gratulerade EU:s makthavare med Barroso i spetsen till beslutet. De slipper ju vara med och spara och bli fattiga och arbetslösa som de förtvivlade grekerna på gatan. Börserna steg runt om i Europa och i Aktuellt stod en nöjd chef för Stockholms fondbörs och förklarade att detta var ett nödvändigt första steg på en lång hård vandring.

Har då Grekland räddats? Nej inget tyder på det. Nu väntar recession, massarbetslöshet, utvandring och fattigdom. Ändå, och delvis därför, tyder inget på att landet kommer att kunna betala sina snabbt växande skulder. Nedskrivningen av skulderna eller de inställda betalningarna har bara skjutits på framtiden även om Grekland nu får loss mer pengar av sitt första lån och så småningom ett andra stödpaket, Grekland II. För därefter kommer så småningom Grekland III, därför att EU:s krisbekämpning är ett fiasko.

Varför jublas det då på börsen? Jo, den akuta krisen och kollapsen är avvärjd. Det blev inga inställda betalningar. Ännu viktigare är att nu går skattebetalarna in på bred front för att rädda storbankerna i Frankrike och Tyskland som har samlat på sig för många grekiska obligationer. Skattebetalarna tar över risken och den framtida förlusten. Spekulanterna slipper vara med och betala. Detta trots att deras oansvariga agerande är en huvudorsak till hela Eurokrisen. Det är klart att de är glada på börsen.

I Bryssel håller man som vanligt god min. Förutom att rädda bankerna så är de mest intresserade av att rädda Euron, inte arbetslösa unga greker. Trots att Euron är en del av krisens orsak och ett hinder för att få fart på krisekonomierna så får frågan om valutaunionens framtid inte ens diskuteras. Hellre då massarbetslöshet och fattigdom.  Men även om Barroso och de andra andas ut och är nöjda ikväll så är det bara en tidsfråga innan krisen tar fart igen. Blir det redan i sommar eller till hösten? Blir det Grekland II eller III, eller Spanien I eller Portugal II eller kanske Italien I som blir nästa akuta kris? Ja, vem vet. Det enda vi vet är att den kommer och att detta bara är början.

Börsen och EU:s höjdare var dagens vinnare. Vilka förlorarna är är det ingen tvekan om, alla de som kastas ut i arbetslöshet och fattigdom.

läs mer i DN, DN, Aftonbladet, Aftonbladet, SvD, SvD, Expressen, GP och lyssna på ett intressant samtal mellan två ekonomer från denna morgons P1. Om du inte har fått nog efter det återstår en grundlig gnuggning hos vänsterekonomerna.

18 reaktion på “Nä, EU har inte räddat Grekland

 1. Pingback: OM jag vore grek… | gusart – poesi & politik för ett hållbart liv

 2. Så vad skulle man gjort? Kört på som nu med 14 månadslöner om året till offentliganställda och pension vid 55? Att devalvera sig till konkurrenskraft (dvs lämna euron) är bara en tillfällig räddning och förstör landets långsiktiga konkurrenskraft. Det lärde vi oss i Sverige efter devalveringarna på 80-talet.

  • Hej Daniel,
   Det finns många myter om hur lite greker jobbar och hur tidigt de går i pension, den hårda statistiken säger något annat. Däremot är det helt klar att landet måste få ordning på skattesystem och statsutgifter. Denna kris har dock förstärkts kraftigt av att Euron passar Grekland sällsyn dåligt. Jo, en flytande växelkurs skulle vara mycket bättre för landet och mindre farligt för andra länders utveckling än den sociala och ekonomiska härdsmälta som nu sker.

   mvh

   Jonas

 3. Tyvärr spelar det ingen roll hur mycket sanninger som vi ”vänsterekonomiskt” sinnade personer basunerar ut. Europas Förenta Stater ska till bokstavligt talat varje pris som helst installeras och resultatet kommer att bli – nu som då – en tvångsupprepning av 30-talets totalitära historia. Det är till exempel inte otroligt att militären tar över makten i de gamla militärdiktaturerna Grekland, Spanien, Portugal och Italien. Och när den stora depressionen slår Tyskland i ansiktet, t ex när Grekland verkligen går i konkurs, ja då får vi en ny Hitler där. Sen kommer Kina och ”räddar” oss ur högerextremismens grepp och så blir det Mittens enpartistiskt kejserliga, tusenåriga rike i hela Europa för evärderlig framtid. Om inte den arabiska revolutionen kommer emellan med en islamistiskt talibansk framryckning förstås, eller så kan det ju bli både och i förenade krafter. Iran och Kina är ju kompisar, åtminstone i vapenhandeln. Och Ryssland ”integreras” oligarkiskt i EU:s avreglerade offentliga sektorer så det blir riktigt korrupt och gangsterväldigt.

 4. Tortyrvane Tony Blair har deklarerat att han vill bli President för den nya inflationistiska Weimarrepubliken (i väntan på den store högerpopulistiske diktatorn). Han låter f ö redan ganska otäck själv:

  ”The rationale for Europe now is power, not peace,” he told The Times newspaper in an interview published on Thursday (9 June), adding that European citizens were willing to support this new direction for the European project.”

  http://komigenuva.wordpress.com/2011/06/12/en-vansinnets-rost-overrostar-valfarden/

 5. Nemokrati:
  Det var en värre framtidsutsikt än mina t.o.m. Jag känner mig riktigt ”moderat”, dvs vad ordet betydde innan högern gjorde våldtäkt på svenska språket och förvandlade ordets innebörd totalt.

  Annars har jag alltid ansett att EU är megaföretagens och bankernas projekt mot de arbetande människorna, inte det minsta demokratiskt och med usla framtidsutsikter, ett rent krigsprojekt i själva verket. Frågan för min del har bara varit om det skulle ta 10 eller 70 år innan det rasade samman med dunder och brak. Jag hoppas på den senare siffran så slipper jag vara med.

  Det enda som inte hänt än av allt det man lovade oss inte skulle hända, är att snuset inte förbjudits än. Annars har väl nästan allt vi blev lovade att slippa just hänt.

 6. Pingback: …är Grekland räddat eller besegrat nu? | runor

 7. Pingback: Hur bankparasiterna skinnar oss alla! | Ett nytt penningsystem

 8. Jonas undviker konsekvent den grundläggande frågan. Varför har man lånat upp så mycket pengar? Jo regeringen har under lång tid inte stått emot krav på offentliga utgifter (pensioner a-kassa och obehövliga statstjänstemän med höga löner etc) när det inte funnits ekonomisk täckning och då har man tagit den breda vägen och gått till ”procentare”. Ingen är tvungen att låna! Skyll inte på bankerna.

 9. Pingback: Nåå, Axén vad visste du om de nollklassade?? « Martin Mobergs betraktelser

 10. @ Christer 09:09

  Vet du vad banker gör? Tydligen inte då du verkar tro att de lånar ut pengar. Men banker lånar inte ut någonting alls, de skapar krediter som de sedan skuldförslavar hela samhället med. Vad måste då en bank ställa upp med själv för att få ställa ut krediter på en miljard till den grekiska staten? Svar noll. Enligt Basel två sätts kapitaltäckningen för krediter till stater till 0. Det betyder att det inte det kostar banken ett skit att låna ut en miljard till Grekland. Det enda man behöver göra är att ställa ut krediten (görs med en knapptryckning) och sen kassera in räntan. Om det brakar får skattebetalarna gå in och styra upp det hela. Du verkar tro att grekerna är något slags parasiter, när sanningen är att den enda parasiten som vi behöver göra oss av med är det korrupta banksystemet och dess underavdelning, politikerfrälset.

 11. Christer – ”obehövliga statstjänstemän” kan du inte hyfsa upp språket lite. Att döma människor som ”obehövliga” har en obehaglig klang. Vem är du att förklara människor som värdelösa?

  För övrigt var det någon som påpekade att nedskärningarna till och med kan leda till att utförsäljningarna av öar, stränder, allmän egendom etc till privata intressen kanske inte går att genomföra just på grund av brist på personal att administrera dem – lantmätare m fl.

 12. Jag har arbetat 36 år som statstjänsteman. ”Obehövliga” statstjänstemän, dvs ett stort antal behövs men i Grekland har man dessutom belönat partifolk m.fl med obehövliga välbetalda dito. I Sverige slimmas hela tiden myndigheterna. I Grekland har det funnits en symbios mellan folkets företrädare dvs, politikerna, Småfolket dvs småbutiksägarna och restaurangägarna( som levt gott på turister utan moms), facket (främst stats tjänstemän rel. höga löner och låg pensionsålder) bönderna (med höga EU bidrag) samt millionärena som kunnat seglat med sina lyxbåtar i lugn förvissning om att kapitalskatten inte tas in. Ingen har brytt sig. Det ordnar EU. Underskotten skickas sedan till de ”rika nordborna”, dvs Du och jag som slutligen, med eller utan passage i bankerna, får betala via skatten och pensionerna.

 13. Ok, Christer. Alla är överens om att den ”informella sektorn” är stor och att klientliknande system och korruption förekommit, skatter inte betalats. Men det är ändå att Grekland inte har egen valuta och egen räntepolitik som förorsakat katastrofen, som är ofantlig, de har inte kunnat anpassa sin valuta- och räntepolitik. Något som också är orsaken är en överdimensionerad militär. Det bevisas av att Grekland och flera andra av de s k PIIGS-länderna inte hade sån katastrofal ekonomi före införandet av euron.

 14. Tyckte idén med EU var lysande. men har med åren blivit ganska trött på denna övermakt. kan ett land gå ur EU?
  Y

 15. Christer, du kan inte på allvar mena det du sade? Budgetresultat är till stor del cykliska, det fattar ju vem som helst med minst en halv hjärna. Nu håller jag med om att Grekland inte borde ha gått med i Euron och lånat till underskottet av finanssektorn, utan skött det med en nationell valuta istället. Visst, Grekland är ett smutsigt land när det kommer till korruption och skatteflykt, men det är inte deras största problem. Typ som nästan alla länder i världen utom Norden och Nya Zealand.

Kommentera