Massprotester mot regimen i Marocko

Den arabiska våren har märkts även i Marocko där det sedan protestdagen den 20 februari har förekommit demonstrationer mot regimen och kungahuset under hela våren och över hela landet. Nu verkar de protesterna ha fått massanslutning. Igår ska 60 000 demonstranter ha tågat genom Casablanca med krav om bättre levnadsvillkor och mer demokrati. Även från Rabat och andra städer rapporteras om massiva protester. En utlösande faktor till den stora uppslutningen verkar vara att regimens polis nyligen misshandlade en demonstrant till döds. Repressionen har tidvis varit mycket brutal mot dem som ger sig ut på gatorna för att protestera. Rapporteringen i svenska medier har varit skral menal Jazeera har rapporterat och på en Facebooksida som dennasamlas en rad värdefulla länkar med rapporter. Regimens svar har varierat mellan symboliska reträtter som förslaget till ny författning och ren repression.

Exemplet Marocko visar på EU:s och USA:s fortsatta hyckleri gentemot demokratirörelsen i Nordafrika och Mellanöstern. Med andra regimer får fördömande från väst behandlas Marocko mycket milt. Landet är en lojal allierad och vapenköpare av länder som Frankrike och USA. EU talar om fördjupade relationer med landet och ökat ekonomiskt samarbetetrots bristen på reformer. Sverige har sagt, via Carl Bildt, att vi kommer att stödja Marockos kandidatur till FN:s säkerhetsråd. Detta trots bristen på demokrati och att Marocko ockuperar grannlandet Västsahara. Det är inget annat än ett indirekt stöd till kungens odemokratiska styre.

se även DN och Aftonbladet

Kommentera