Klädkod i riksdagen och inom vänstern

Dagens SvD har en intressant artikel om klädkoden i riksdag. Ja i alla fall intressant för oss som sitter i riksdagen. Själv tillhör jag dem som tycker att man ska klä sig korrekt och lite formellt när man är i riksdagens kammare. Det är ändå demokratins centrum och det bör man visa även med sin klädsel. Mina socialitiska och feministiska värderingar visar jag genom det jag säger, inte genom vilka kläder jag bär. Därmed inte sagt att jag varken är en särskilt kläd- eller modemedveten person. Liksom många andra män klär jag mig rätt slentrianmässigt. Kvinnorna får lite oförskylld kritik för sin klädsel i artikeln tycker jag. Antalet dåligt klädda män är ju många fler än samma grupp med kvinnor.

Så kavajen på i riksdagens kammare och slipsen på när man debatterar med en minister, det tycker jag är rimligt. Detta utan att jag gillar varken snobbism eller uppvisande av rätt klädmärken. Själv fick jag mig en tankeställare för många år sedan när jag var inbjuden att tala om EU inför en större grupp tjänstemän i Umeå på en restaurang. Många av dem var uppklädda inför middagen samma kväll. Själv kom jag direkt från skiftet på fabriken på min cykel, orakad och klädd i en enkel tröja och jeans. En lite äldre man kom fram efteråt och var upprörd över min brist på respekt inför dem jag talade inför. Säkert ogillade han mina värderingar också men det var uppenbart att även mitt klädval la en distans emellan oss, helt onödigt om jag hade tänkt mig för lite.

Många grupper har sina uttalade eller outtalade koder när det gäller kläder. Sverigedemokraterna i riksdagen har snabbt bytt upp sig från Dressmanuniform till betydligt dyrare klädmärken med grabbgänget som styr partiet i spetsen. Vänstern har också haft sin klädkod genom åren. Ibland har man protesterat eller skiljt ut sig genom sin klädsel. När jag var aktiv i ungdomsförbundet var det givet att vi var alternativt och inte moderiktigt klädda. Det kan i och för sig vara förlåtligt med tanke på hur modet såg ut på 80-talet. Idag tror jag att de informella kraven på proggklädsel i stort är borta inom vänstern, det är bra. I riksdagen är två av de absolut mest välklädda ledamöterna vänsterpartister, Hans Linde och Christina Höj Larsen. Det gillar jag, toleransen och mångfalden ska känneteckna vänstern. I det ingår självklart också att man ska få tycka om att klä sig snyggt. Å andra sidan har jag ju också hört historien om hur Johan Lönnroth fick bråttom till kammaren och höll ett anförande iklädd shorts, tröja, sandaler och kavaj…

läs mer i Aftonbladet

Ser i TTELA att min gamle vän och klasskamrat Ulf Martinsson har kommit ut med sin första bok som utspelar sig i skolan. Den ska jag läsa under sommaren. Vi stötte ihop på tåget för en vecka sedan och han berättade om projektet.

11 reaktion på “Klädkod i riksdagen och inom vänstern

 1. Tyvärr är klädsel och hållning det första man lägger märke till. Var och en klär sig som den vill visst men kavaj i riksdagen och andra sammanhang ger lite bättre intryck. Att vänsterfolk klär sig moderiktigt och elegant, har stil är helt ok anser jag. Eloge till snyggingarna Hans Linde och Christina Höj Larsen. Det är i hjärtat och hjärnan övertygelsen sitter inte i kläderna. Förresten är det viktigt att fler vänsterpartister klär sig snyggt och med det visar att vi är parti med….stil. För det är just det vi är 🙂

 2. Pingback: Elias Granqvist (m) » Arkiv » Respekt sitter inte i kläderna

 3. Pingback: Följa klädkod eller spegla befolkningen?

 4. Jag tycker det aer OK att man skall klae sig snyggt i riksdagen. Tycker daeremot inte att varken kostym eller kavaj aer saerskilt snyggt 😉

 5. Håller inte med dig alls. Tesen att man ska ”visa respekt för demokratin genom en viss klädsel” är bara en chimär. Dels kan man ifrågasätta hur pass demokratiskt vårt samhälle egentligen är, men dit ska vi inte gå nu.

  Det är en rent borgerlig sanning att man ska klä sig i kostym eller liknande i kammaren, beklagligt att så många vänsterpartister gått på den minan.

 6. I princip och i grund och botten är jag helt enig meddig, Jonas. Däremot sätter jag ett frågetecken för likhetstecknet mellan slips och prydligt klädd.
  Vad är det för ”oprydligt” med snygg skjorta till kavaj? Eller polotröja?

 7. Förvånad över din åsikt, Jonas. Att man bör vara hel och ren (proper) i riksdagen kan jag nog gå med på. Men att man ska ha kostym eller kavaj är ju, som sagt, bara en borgerlig tradition. Trams med andra ord. Du visar respekt för demokratin genom att uttrycka demokratiska åsikter, inte genom att ta på dig en sorts klädesplagg.

 8. Jag håller inte alls med dig. Varför är det så självklart att de som talar med en minister ska ha slips på sig? Jag antar att du inte tycker det är lika självklart att samma personer ska ha slips på sig när de talar med en svetsare, städerska eller student. Det är såklart bra att socialistiska värderingar visas i ord, men att visa dem i handling tycker jag är ännu bättre.

  För mig är det viktigt att kämpa emot ett samhälle där vi behandlar människor olika beroende på klass, exempelvis genom att klä oss olika beroende på om vi ska träffa en minister eller en undersköterska.

  Om folk vill ska de självklart få klä sig ”snyggt” (vilket såklart är ett mycket relativt begrepp). Den mångfalden stödjer jag. Däremot inte den ”mångfald” som säga att alla ska klä sig enligt en viss mall.

 9. Håller heller inte med… hörde om ditt blogg inlägg och blev lite besviken faktiskt. Givetvis förstår de flesta vuxna människor att ens klädval spelar roll för hur man bemöts, sen väljer vi att hantera det olika. Att diskutera detta utöver det, känns löjligt, inte särskilt intressant. Och att namnge vilka kamrater i riksdagen som är bra klädda, känns också märkligt och inte alls lämpligt.

 10. Pingback: Klädregler i kammaren | Linander tycker!

Kommentera