Grekland inleder rond 2 i Eurokrisen

För omkring ett år sedan fick Grekland ett jättelikt stödpaket från EU för att klara sin ekonomiska kris. Nu är pengarna slut och ett nytt paket har förhandlats fram i Bryssel och Aten. Nya stenhårda neddragningar och privatiseringar av allt som kan privatiseras väntar de hårt prövade grekerna. Detaljerna är ännu inte kända, först när man läser dem brukar vidden av hur politiken slår kunna förstås fullt ut. Ekonomin befinner sig redan i recession, massarbetslöshet rådet och stora protester väntar. Inget av det lär ändras av detta nya paket, tvärtom.

Grekland kommer inte att klara av att betala sina skulder. Det inser säkert även de finansministrar som påstår motsatsen. Men deras jobb är att inte medge det. Frågan är när skulderna kommer att skrivas ner och vem som kommer att betala. Med EU:s ”hjälp” tar skattebetalarna över allt mer av risken. De som verkligen får hjälp är i praktiken bankerna och euron. Den som nu lånar ut pengar till Grekland riskerar att bara få tillbaks en mindre del av dem. För grekerna väntar mycket hårda tider. Den grekiska ekonomin och grekerna skulle ha bättre hjälp av en ordnad nedskrivning av skulderna och ett utträde ur euron samtidigt som landet måste göra nödvändiga reformer inte minst av sitt skattesystem. Därför bör vi avvisa även detta ”hjälppaket”. Frågan om Sverige bidrar med nya pengar via lånemekanismen EFSF framgår inte att pressrapporteringen. Det kan i så fall vara bortkastade miljarder.

Vilket är nästa land som behöver hjälp? På Irland talas redan om behovet av ett andra paket. Portugal har just fått sitt första. Om Italien och Spanien kommer att behöva hjälp så lär det blir svårt till och med för EU och IMF att klara det. EU skjuter bara problemen framför sig istället för att göra nödvändiga nedskrivningar av skulderna och börja lösa upp valutaunionen. EU:s prestige kan leda till att krisen avslutas med en okontrollerbar situation. För krisen är idag lika mycket politisk som ekonomisk. Det gäller de hårt pressade krisländerna där regeringarna gör sig djupt impopulära. Men det gäller allt mer även långivarna där oron växer över de pengar som lånas ut. Det räcker med att åka till Finland där finansieringen av eurokrisen är en bidragande orsak till att en landets partier inte förmår bilda en ny regering. Beställ gärna min lilla kostnadsfria skrift om eurokrisen här.

Nu väntar vi bara på att de som är/var för eurons införande i Sverige ska samlas på Sergels torg för att göra avbön, ta på sig tagelskjortor och ropa högt ”förlåt oss vi förstod inte vad vi gjorde” mot Kulturhusets fasad. Samtidigt oroar sig DN över att vi ska behöva växla pengar när vi reser på semstern om euron kollapsar. Tja, det kan man ju också bekymra sig över när miljoner människor blir arbetslösa och drabbas av fattigdom.

läs mer i E24, SvD, DN, DN, DN och ekot

4 reaktion på “Grekland inleder rond 2 i Eurokrisen

 1. Hej Jonas!
  Tack för att du skriver om den annalkande katastrofen. Den är oundviklig. Påminner mig om dagarna före 19 nov.-91 när Sören skulle bli intervjuad av Morgan Olofsson på ekot om vad man kunde göra åt krisen. Blev dock ingen intervju med Sören eftersom han förbjöda (!!) att tala om att ”devalvering” (släppa kronan) var enda möjligheten att rädda situationen.
  Läste en analys av Wolfgang Hansson i AB häromdan där han tydligt tog ”bladet från munnen” i Greklandsfrågan – åter till drachmern för folkets skull!!

  http://www.aftonbladet.se/ekonomi/article13117519.ab
  Hälsningar Åsa

 2. Kan det vara så att de starkare länderna i Europa med Tyskland i spetsen trots allt tjänar på att hålla kvar länder som Grekland i euro-området? Inte lånar man ut bara av snällhet? Tysklands ekonomi torde vinna mer på gungorna (stor export, låg arbetslöshet) än de förlorar på karusellen (alla stödpengar som också går på export). Påminner om när Sverige ska sälja JAS och då tycker sig ha råd att fixa jobb eller göra stödköp i köparländerna också.

  Det finns ett bra skäl för att Tyskland bör förbli ekonomiskt starkt: de ska avveckla kärnkraften och då behövs goda finanser och begåvat folk. Man har historiskt sett haft de mest smartaste ingengörerna såvitt jag förstår. Man kommer, i steg två, att dra med sig andra länder med nästan lika goda traditioner på det tekniskt/naturvetenskapliga området. Dumt därför av Andreas Carlgren och Svenskt Näringsliv att gnälla på tyskarna. För 70 år sen satsades på dåliga saker, nu är man sen länge på den uppbyggande/positiva sidan. Carlgen m fl i hävdar att tyskarna ska importera fransk kärnkraftsel, rysk naturgas och bryta mer brunkol men det tror jag inte på annat än initialt. Tyskarna tog alla på sängen – ett blixtkrig på miljöområdet.

 3. Pingback: När rasar köpkraften i Europa – När faller bankerna III? | Nemokrati

 4. Det känns som det enda rimliga i Greklands situation är att, precis som Argentina gjorde i liknande situation, lämna euro (säga upp fasta växelkursen mot dollarna, i fallet Arbentina) och säga vackert nej till befintliga och nya IMF-lån, dvs helt sonika sluta betala på dessa.

  Historien visade att detta var helt rätt medicin för Argentina som nu står på stadiga egna ben.

  En intressant intervju i radioprogrammet Pascalidou i P1, på temat:
  http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3162119&t=239

Kommentera