EU spelar högt

Nej, euroländernas finansministrar kunde inte enas igår kväll. Det blev ingen ny delutbetalning, något som Grekland behöver akut, på det gamla lånet. Inte heller har man enats om ett nytt stort lån till landet, det var mer väntat. Nu läggs pressen på Grekland att de ska tvinga igenom ett jättepaket av nedskärningar och privatiseringar. Det är inte säkert att det mycket impopulära förslaget antas av det grekiska parlamentet, det är inte säkert att den grekiska regeringen överlever. I så fall kan denna vecka bli mycket dramatisk med ekonomiskt kaos runt Grekland som snabbt kommer att sprida sig till olika europeiska banker i länder som Frankrike, Portugal och Tyskland. Dessutom är risken uppenbar att även andra krisländer som Portugal, Spanien och Italien får problem med den allsmäktiga marknaden. Det ser ganska allvarligt och farligt ut. Man kan inte utesluta att Grekland denna vecka är EU:s Lehman Brothers.

EU:s krispolitik är ett fullständigt fiasko. Det enda unionen förmår göra är att skjuta krisen framför sig. Nu klarar den knappt av att göra det längre. Alla bördor läggs på vanligt folk, arbetslöshet och fattigdom växer dramatiskt. Euron och bankernas balansräkningar ska skyddas till varje pris. Men priset är oerhört högt.

Grekland kommer inte att klara att bära sina skulder. Men EU låtsas fortfarande inte om det uppenbara. Istället tar nu vi skattebetalare över bankernas risker medan de kan dra sig ur ”affären” med vinst. Marknaden tillåts inte ta några risker, de omvandlas till våra förluster. Vi betalar notan med välfärden.

Oavsett vilken väg Grekland går nu så väntar mycket tuffa tider för grekerna. Men med ordnade nedskrivningar av en del av skulderna (bekostade av de som äger grekiska statspapper) och en egen valuta med egen växelkurs skulle Grekland åtminstone ha en chans. Visst skulle det bli en tuff omställning och visst krävs stora djupgående reformer i Grekland oavsett detta, men landet skulle i alla fall kunna återvinna konkurrenskraft och en rimlig bytesbalans. Nu ser det dystert ut. Det är en smula märkligt att se dem som ville ha med Sverige i den katastrofala Euron försvara att Grekland ska stanna kvar i valutaunionen till varje pris. Varför?

På tisdag träffas EU:s finansministrar för ett nytt möte. Ska vi gissa att de håller på framåt gryningen?

Läs mer i ekotDN, SvD, SvD,  Aftonbladet, GP och Expressen. Glöm inte Lena Sommestad, klokast av dem alla.

10 reaktion på “EU spelar högt

 1. Pingback: Grekisk kris

 2. Egentligen är det Grekland som sitter med trumf i denna förhandling, deras läge är nu ett val mellan pest eller kolera. Det är EU som sitter med valet att försöka ”rädda” Euron och EU genom att skjuta problemet framför sig eller kollaps av sin verklighetsfrånvända ideologi och system.

 3. Ja, det verkar dystert. Trots alla protester så godtar parlamentet regeringens (EU:s) förslag och så rullar nedmonteringen av all civilisation vidare. För att tyska och franska banker ska gå skadeslösa. EU är verkligen ett monstrum.

 4. Skall bli intressant att se Agenda på söndag. Blir det Borg & co eller blir det verklig debatt?

 5. Alldeles oavsett hur ”lösningen” ser ut som kommer vi alla att drabbas förr eller senare. Oavsett hur det blir så blir det vi som får betala notan i en eller annan form. Under nuvarande system kan det inte vara på något annat sätt. Det var ganska roligt när Aktuellt journalisten i Luxemburg frågade Borg om vad som händer om grekernas sparpaket inte går igenom parlamentet. Borg svarade att grekerna då får gå hem och göra om. Vi sparkar nog konservburken en bit fram på vägen ett tag till. Och vem vet, en ny krasch kommer att tvinga fram nya räntesänkningar, vilket kommer att få fart på lånekarusellen igen. Höjda priser på lägenheter och villor!
  Vi lever just nu i en lånedopad ekonomi. I Sverige gäller det främst den privata skuldsättningen. I andra länder är det stater som lånar för mycket- I båda fallen sitter bankerna och kammar hem vinsterna.
  Och de så kallade vänsterpartierna sitter vackert och tittar på.
  Juholt påstod till och med i partiledardebatten att det var Allianspolitikens fel att ränteläget i Sverige var så högt. Då har vi en reporänta på 1,75 procent!
  Nej, dagens tunga svenska politiker är sannerligen inget att hänga i julgranen. Sjöstedt är ett litet ljus i ett kompakt mörker.

 6. Pingback: Avskaffa euron? Eller…?

 7. Pingback: I Lettland har vanligt folk fått betala krisen - i Grekland vägrar man betala | Svensson

  • Hej Mats,
   Farrage kan vara både briljant och underhållande i sin kritik av EU. Men UKIPs nationalism och unkna värderingar i sociala frågor ger jag inte mycket för,

   mvh

   Jonas

Kommentera