En mycket finsk regering

Finsk politik är i grunden annorlunda än svensk. Idag har det bevisats återigen med den nya finska regeringen bestående av Samlingspartiet (moderaterna), Socialdemokraterna, de gröna, Vänsterförbundet, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna. Det är nästan enklare att räkna upp de som inte är med; Centerpartiet och Sannfinländarna. Tänk er själv om Reinfeldt hade förhandlat hårt för att få med Lars Ohly i sin regering – det sker bara i Finland. Regeringsprogrammet ser inte så där helt tokigt ut när man läser sammanfattningen, tydliga satsningar på låginkomsttagare och stopp för nya kärnkraftverk. Men Finland har ekonomiska problem, så det blir även nedskärningar som drabbar kommunerna.

Den som vill sätta stopp för främlingsfientliga partiers direkta inflytande över politiken kan kanske känna sig nöjd. Sannfinländarna är utestängda från politiskt inflytande. Det var på EU-frågan som det föll, stödet till euroländer i kris närmare bestämt. Men jag har mina tvivel på att det är klokt att ge Sannfinländarna rollen som den enda oppositionen i denna avgörande fråga. De kommer att kunna plocka många enkla poäng framöver.

Vänsterförbundets sits är betydligt svårare. Visst kan partiet peka på framgångar i fördelningspolitiken både vad gäller grundskydd och skatter. Men inom partiet finns en betydande tveksamhet och många i partiet drog en lättnadens suck då det för ett tag lämnade regeringsförhandlingarna. Inte minst gäller det hur eurokrisen ska hanteras. Den finska regeringen kommer att prövas i frågan omgående. Stödpaketet till Grekland ska förhandlas fram liksom den nya krishanteringsmekanismen ESM. Det kan bli dyrt för Finland som inte har något överskott att ta av. Vänsterförbundet kan knappast rösta emot förslagen och samtidigt vara kvar i regeringen. Det kan bli många sega dragkamper i regeringen och en ganska svår sits. Risken är att partiet förlorar en del av den förnyelse och nya radikala dragningskraft som man faktiskt har fått den senaste tiden. Jag hoppas att jag har fel.

Snart blir det val även i Danmark och en vänsterregering där SF ingår är ett troligt resultat av Folketingsvalet. I så fall skulle Vänsterpartiet bli det enda vänstersocialistiska partiet i Norden som inte sitter i regering.

läs mer i Hbl, DN, SvD, Aftonbladet och GP

3 reaktion på “En mycket finsk regering

  1. Jag tror numera att det är väldigt stor skillnad på länder som varit involverade i krig mot yttre och inre fiender typ Grekland och Finland och länder som Sverige som inte haft krig på 200 år då vi hade ett litet operettkrig mot Ryssland i vissa delar av landet.

    Det finns inte ord och uttryck för oss att beskriva läget i nämnda länder som är aktuella på helt olika vis idag.

  2. Vad händer när socialdemokratiska regeringar skall ansvara för genomförandet av EU:s ekonomiska politik? Grekland, Spanien, Portugal… Vad händer med folkets förtroende för partierna? Bäddar för ultranationalistiska partier – som Sannfinländarna?!

Kommentera