Blir ekonomin Lukasjenkos fall?

Jag har bara varit i Vitryssland en dag. De misstänksamma handläggarna på ambassaden på Lidingö gav mig inget turistvisum, så det fick bli en dag i Minsk med transitvisum. Staden påminde mig mest om Sovjet. Det var lite som om historien hade stannat upp.

Det politiska förtrycket i landet är stenhårt. Efter de senaste valet fylls fängelserna med oppositionella som döms till drakoniska fängelsestraff på politisk grund. Fria medier förtrycks och regeringen försöker krossa de fria fackföreningarna. Tyvärr ser det tungt ut för den vitryska oppositionen som lider av att vara splittrad och ha svårt att nå ut i samhällets breda lager. Samtidigt har president Lukasjenko få vänner i världen. Även i Moskva verkar man ha tröttnat på honom.

I Sverige råder det politisk enighet om att stödja oppositionen i Vitryssland. Ofta är det borgerliga debattörer som syns mest i frågan, men i Vitryssland är det ofta vänsterkrafter som har varit pådrivande i oppositionen. Själv har jag träffat flera av de oppositionella.

Det stora hotet mot Lukasjenko är inte oppositionen idag, det är Vitrysslands djupa ekonomiska kris. Landets skulder ökar och ekonomin lider av brist på reformer och öppenhet. Krisen är på väg att bli akut, den vitryska rubeln har devalverats rejält och nu tigger Vitryssland IMF om lån. När IMF lånar ut så är det bland annat våra pengar som ska ges som lån. Ska vi låna ut pengar samtidigt som Lukasjenko fyller fängelser med politiska fångar och förtrycker det fria ordet? Nej, varför det?

Många diktatorer har fallit på grund av ekonomisk kris och vanskötsel. Många människor går ut på gatan först när pengarna blir värdelösa och man inte har råd med det nödvändigaste. Så kan även Lukasjenko falla.

Expressen

Kommentera