Akut Greklandskris i helgen?

Har precis läst färdigt alla handlingar inför morgondagens EU-nämnd. Den mest intressanta delen rör finansministrarnas möte. På ytan verkar det lugnt med fortsatt behandling av förslag om hur EU:s makt över den ekonomiska politiken ska stärkas. I praktiken håller dock eurokrisens verklighet på att köra förbi de torra dagordningarnas punkter. I helgen kan denna fas av Euro- och greklandskris avgöras. I det grekiska parlamentet blir det förtroendeomröstning för regeringen på söndag. Faller den uppstår ett politiskt tomrum i vilket krisen kan växa bortom kontroll. Vem ska EU förhandla med i så fall? Även EU:s finansministrar ska träffas och försöka snickra ihop ett nytt stödpaket för Grekland. I bästa fall kan krisen skjutas upp en tid igen. Några lösningar i verklig mening verkar inte vara möjliga att uppnå.

EU:s krispolitik har misslyckats katastrofalt. Risken för spridningseffekter är stor om Grekland ställer in betalningarna. Trots det är det tabu att tala om skuldavskrivningar och om att euron är en misslyckad valuta när EU:s toppar möts. Frågan är hur man då ska kunna finna lösningar. Det enda som kan ordineras är nya neddragningar som spär på recessionen och den katastrofala arbetslösheten. Mer än 40 procent av unga greker och spanjorer är redan utan arbete. Man behöver bara resa över Östersjön till Baltikum för att hitta länder med uppåt 20 procent arbetslösa trots att massor av folk har utvandrat. Det är en explosiv situation av förtvivlan och fattigdom långt från de fina mötesrummen i Bryssel där man diskuterar teoretiska modeller över hur ännu mer nedskärningar ska tvingas fram.

Men det skrivs en del intressant klarspråk på området, läs exempelvis Stefan de Vylder som intervjuas på E24, sighten som också har en mer allmän analys som är bra. I NYT skrivs det insiktsfullt om att Grekland borde lämna euron. Jag och Ulla Andersson blev lite citerade när vi idag sa att ordnade skuldavskrivningar och en väg att lämna euron måste till, se SvD och DN.

Ännu mer läsning i SvD, Aftonbladet , Expressen och DN.

Min lilla gratis skrift om eurokrisen och vänsterns svar laddar du ner eller beställer här.

9 reaktion på “Akut Greklandskris i helgen?

 1. Kan inte låta bli att undra, om man nu skriver av skulder för Grekland, gör inte det att det blir svårare att få lån? Jag menar, som princip, om man inte längre behöver betala tillbaka vad man lånat, varför skulle då någon vilja låna ut? I din skrift framställs bankerna som de stora bovarna, och de har naturligtvis ett ansvar för att ha lånat ut till stater som uppenbarligen skulle få svårt att betala tillbaka, men hur stor del av skulden (i dubbel mening) bör Grekland tvingas ta på sig? Hur det än är, precis som husägarna här i USA (som lånade över sin förmåga) så har stater så som Grekland och Portugal lånat för mycket i förhållande till vad deras ekonomier kan prestera. Är inte detta grundproblemet – en oansvarig ekonomisk politik? Jo, visst, en egen valuta skulle man kunna devalvera och på så sätt få ner skulderna, men det skulle ju också drabba fattiga hårt – deras redan få slantar skulle bli än mindre värda.

 2. Marcus, enda sättet att få lån är för Grekland att se till att föra en ansvarsfull ekonomisk politik. Men en betalningsinställelse innebär att det är Grekland som bestämmer över denna politik, inte IMF.

 3. En oansvarig ekonomisk politik säger Marcus. Jag tror den f d riksdagsman i Sverige med grekiskt ursprung som i morse uttalade sig i radio tillsammans med författaren Kallifatides slog huvudet på spiken när han menade att grekerna på alla nivåer är korrupta, har ett inlärt sett att trixa etc. Han hade själv blivit påtryckt av landsmän i Sverige som trodde att han, i rollen som riksdagsman, kunde fixa fördelar åt dem också i vårt land. De blev förvånade när han beskrev att det inte funkade i Sverige som hemma.

  Jag tror inte fördenskull att han ens ett uns menade att greker är sämre människor än några andra folk men på något sett har det gått snett i detta avseende för dem. Kanske efter 2:a världskriget, inbördeskriget, svälten, dödandet av intellektuella, militärjuntan m m eländigheter (Kallifatides kommentar).

  Jag tror inte Grekland kan tillfriskna förrän alla dess medborgare tar till sig analysen som denne riksdagsman torgförde i radions p 1 idag. Påminner om vad man hört om terapi för alkisar som måste erkänna för sig själv och andra vad de håller på med för att på sikt kunna bli varaktigt nykter.

 4. Jo, visst, en egen valuta skulle man kunna devalvera och på så sätt få ner skulderna, men det skulle ju också drabba fattiga hårt – deras redan få slantar skulle bli än mindre värda.

  Sk interndevalvering drabbar hårdare, i en normal depreciering av valutan är det sådant som kommer från utlandet som blir dyrare medan de åtagande folk har i form av bostadslån, hyror och andra kontrakt förblir vid sitt nominella värde. Oavsett vilket så är förstås ett ekonomist krisläge alltid hårdast för de fattiga. Men att att se sina inkomster minska vid en sk interndevalvering och fortfarande ha kvar olika ekonomiska kontrakt som togs med en högre inkomstnivå som norm är hårdare.

  Dessutom är det fel att prata om devalvering, det tillhör en svunnen tid med fasta växelkurser, i dagens finansiella värld kan inte små enskilda länder bestämma sin växelkurs, vilket de gör när de revalverar eller devalverar. Den kursen som de bestämmer sig för måste kunna försvaras och det har de flesta länder i dag ingen möjlighet att göra. Vad som är troligt om t.ex. Grekland inför drachman igen är att den depricerar från den kursen som sätts initialt. Hade Grekland inte gått med i Euron hade marknaden depricerat den för länge sen. Långivarna och låntagarna av utländsk valuta hade fått vara betydligt försiktigare om det funnits en valuta risk. Ett land bör naturligtvis inte låna i utländskvaluta för sina interna behov. Det finns inget behov för sådant i ett land som är utgivare av egen valuta. Medborgarna i gemen bör naturligtvis sköta sina inbördes affärer i den egna valutan och regimen se till att inte privat sektor sätter hela landet på pottkanten genom utlandsupplåning, typ som privat sektor gjorde i Sverige vid 90-tals krisen. Men då behöver förstås landet ha makthavare och akademiker som inte är förblindande av ideologi av religiös natur som nyliberalismen.

  En av fördelarna med en egen valuta är att man kan stimulera hemmaekonomin och skapa sysselsättning, detta har vanligen som bieffekt att också importen ökar och handelsbalansen kan försämras, detta korrigeras då av att valutan deprecierar.

  Nu sitter Grekland i den prekära situationen att alla deras skulder i princip är i utländsk valuta, någon annans valuta, och kan inte stimulera sin ekonomi för då kommer handelsbalansen att försämras än mer.

 5. Marcus

  Din argumentation känns som ett försåtlig försök att punktera Jonas Sjöstedts förslag, genom att på något sätt antyda att detta skulle vara ett så dramatiskt förslag.

  Det är nämligen långt ifrån första gången i världshistorien skulder skrivs av, det är inte heller första gången stater ställer in betalningar. Det har hänt många gånger förr, senast på Island, som gjorde det med stor framgång dessutom.

  Sedan som den mycket tydliga och klart formulerade artikeln i NYT som Jonas Sjöstedt hänvisar till, så var det inte så i Argentina att det blev så att landet stod med en massa skulder, för man betalade helt enkelt inte skulderna. Det är det som är innebörden av betalningsinställelse. Rensa bordet och börja på ny kula. Vilket är det enda man kan göra i det här läget.

  Grekland har redan 40 % ungdomsarbetslöshet. ”Austerity” har förvärrat situationen och landet förblöder ekonomiskt. Vad skulle hjälpa att läxa upp det ytterligare. Djupare depression än så här finns inte, och det är också något som är till nackdel för resten av Europa, för tillämpar man dessa metoder mot Grekland, måste man vara ännu hårdare mot Spanien, Portugal, sen också så småningom Storbritannien, och till och med Tyskland. Det enda resultatet som uppnås är att hela Europa försätts i ett medeltida mörker av icke-ekonomi. Vad vill de ha? 100 % arbetslösa. Hur mycket ”tillväxt” blir det? Det enda som kommer att växa är raseriet, och till slut blir det faktiskt revolution.

 6. Pingback: Blir Lögnen a Last Resort? Vänta er ett Paket med Hemligt innehåll | Nemokrati

 7. Tack Lasse för din redogörelse.

  Nemokrati, jag vill inte alls punktera Jonas förslag. Jag bara ställer mig lite frågande till hur man portionerar ut ansvaret för denna kris, bankerna bär tveklöst ett ansvar, men jag menar att Grekland också bär ett ansvar. Man har missköt ekonomin. Tyvärr är det väl bara så att det är de fattigaste i Grekland som kommer tvingas bära den tyngsta bördan.

 8. Marcus, Hela EU är ett ekonomiskt korthus som rasar inför våra ögon. Att vägra erkänna att det är ett totalt förljuget och förfelat projekt; ekonomiskt, politiskt och socialt – innebär endast att man förlänger plågan och gör den helt irreparabel och obotlig. Det handlar om att genast lägga ned denna kolossala korrupta byråkratiska överbyggnad, och lika snart återupprätta de europeiska ekonomierna – och demokratierna. Annars är det kört för både demokratin och ekonomin för lång tid framöver.

Kommentera