Så tystnade Miljöpartiet

För ett tag sedan gjorde Miljöpartiet upp med regeringen om flyktingpolitiken. Överenskommelsen ska även gälla hur Sverige agerar i flyktingfrågor inom EU. På dagens EU-nämnd blev det uppenbart att Miljöpartiet nu har rättat in sig i ledet. Tidigare har partiet, tillsammans med oss vänsterpartister, faktiskt konsekvent stått upp för en human flyktingpolitik inom EU. Men idag blev jag ensam. Maria Ferm, annars så bra i flyktingfrågor, satt nu tyst medan jag ensam förde fram åsikter om att flyktingar inte ska trakasseras vid inre gränskontroller, att gränsbevakare vid EU:s gränser ska ha kunskaper om asylrätt och att man inte ska sluta återtagandeavtal med länder som inte behandlar flyktingar på ett rimligt vis. Förut har det alltid varit vi och MP som har stått för de åsikterna i nämnden. Det var ett sorgligt ögonblick när jag insåg att nu har MP:s röst tystnat.

8 reaktion på “Så tystnade Miljöpartiet

 1. Vad ledsen jag blir. Vilket svek! Ännu ett starkt argument mot ”rödgrönt” samarbete. Ännu ett skäl att se MP som ett borgerligt parti.

 2. Sorgligt! Jag är en nybliven miljöpartist(tidigare piratpartist), men det är sånt här som får mig att undra om vänsterpartiet hade varit rätt val. Fortsätt göra vad du kan! <3

 3. Pingback: MP och flyktingar

 4. Sorgligt att det ser ut så. Jag vill nog se det så att det var Maria Ferm som tystnade, knappast miljöpartiet.
  Dessutom är miljöpartiet inte ett rött parti, utan ett grönt. Det finns en gammal tradition att se det som inte är rött som automatiskt blått, men lite mera nyanserad måste man vara.
  Jag sitter i en nämnd i min kommun. I den finns en klar blockgräns mellan röd-blått och grönt. Men jag ser självklart inte de röda som borgerliga, bara som samstämmiga kring de frågor som hanteras i den nämnden.

 5. Hej Jonas,

  anledningen till att vi samarbetar med regeringen är för att det är så vi kan påverka politiken på riktigt. Både vad gäller EU-frågor och alla andra migrationsfrågor. Konkreta förändringar av politiken är det vi strävar efter.

  http://mariaferm.blogspot.com/2011/03/migrationspolitiken-blir-oppen-och.html

  Som jag sade i den aktuella debatten om migration:

  ”För oss handlar uppgörelsen inte om ett politiskt spel. För oss handlar det om människorna som kommer att påverkas. De som kommer att kunna bygga sin framtid här som inte annars skulle ha fått det. De som kommer att kunna återförenas med sina barn som de varit åtskilda från i flera år. De som kan få vård och inte behöva hamna i ett livshotande tillstånd. De som får gå i skola. Det är de som är de verkliga vinnarna.

  Att inte försöka få till förbättringar och en mer human politik utan i stället ställa sig vid sidan av och klaga är förvisso också en väg att gå. Men att inte göra någonting får också konsekvenser. Det skulle innebära att de som nu får möjlighet att återförenas inte skulle få det, att personer i behov av vård inte skulle få det och att papperslösa barns möjlighet till skolgång även i fortsättningen skulle vara upp till varje enskild rektor att besluta om.

  För oss handlar det här inte om politiskt spel, varken gnäll om massinvandring eller tomma ord om att det behövs en ordentlig opposition. För oss gröna handlar det om att göra skillnad för människor.”

 6. Bra gjort Jonas, du stod inte ensam därV Vi alla står bakom dig, glöm aldrig det. Stå på dig fortsättningsvis också.

 7. Blir inte förvånad . I kommunen ingår de i den borgerliga majoriteten och även så i regionen. De bekänner färg rätt bra nu. Tycker inte de är gröna utan nästan ljus blå.

 8. Pingback: Miljöpartiets ekonomiska politik hotar klimatet « Jöran Fagerlund

Kommentera