Rödgrönt i Västra Götaland?

Riktigt lågt valdeltagande på dryga 40 procent. Opinionsmätningar som stämde dåligt. En spännande sammanräkning. Det har inte varit lätt att tippa omvalet i Västra Götaland och det var en spännande valkväll.

Det som förvånar är flera saker. Sverigedemokraterna göra betydande framgångar. Jag trodde att det skulle bli tvärtom med det låga valdeltagandet. Men rasisterna vinner enkla segrar. De borgerliga brukar ha lättare att mobilisera sina väljare, men inte den här gången. Moderaterna gör ett uselt val. Men när vann Johnny Magnusson senast ett val? Han har dessutom det dåliga omdömet att flirta med SD efter valet. Intressant nog försökte de borgerliga smita undan från hela privatiseringsdebatten, det kanske säger något i sig. De rödgröna klarar sig bra tack vare Socialdemokraterna som går fram ordentligt medan både Miljöpartiet och Vänsterpartiet står och stampar. Intressant nog vann sossarna på en tydlig vänsterprofil. Sjukvårdspartiet gled sakta under 3 procentspärren ju mer rösterna från Göteborg började räknas in. Likaså gled Vänsterpartiet ikapp och förbi Sverigedemokraterna under kvällen med göteborgarnas röster. SD är ett ganska tydligt landsbygdsparti. Vägvalet var inte i närheten av att ta mandat. De rödgröna blev större än högeralliansen, men skulle SD bli vågmästare? det var kvällens fråga. Tyvärr blev de det. Nu får vi se vad som händer.

Jag har varit med i valrörelsen i Västra Götaland ett par dagar. Valtempen var ganska ljum. För Vänsterpartiet var intrycken blandade. Valrörelsen genomfördes med låg budget. Valsedlar och foldrar fick delas ut för hand. Men på många håll arbetade vänsterpartisterna hårt. Även Lars Ohly arbetade hårt och grovjobbade mer än  någon annan partiledare i valarbetet. Budskapet var tydligt med udden mot privatiseringar och för en bättre kollektivtrafik. Med tanke på det och de bra siffrorna några dagar före valet får nog resultatet ändå räknas som en liten besvikelse. Men heder åt alla regionens hårt kämpande valarbetare. Nu får vi bara hoppas att det går att tråckla ihop en rödgrön majoritet.

läs mer i GP, DN, DNSvD, SvD och Aftonbladet

och bloggar Thaher Pelaseyed och Jinge

Lång dag idag, tre möten i Umeå och ett i Uppsala, men trevligt var det.

2 reaktion på “Rödgrönt i Västra Götaland?

  1. Pingback: Paul Celan | Nemokrati

  2. Pingback: Regeringens försöker undkomma FAS 3 | Jinge.se

Kommentera