Ökar Miljöpartiet utsläppen av CO2?

Vilket parti är det bästa miljöpartiet, vilket parti har den mest trovärdiga klimatpolitiken? Ja egentligen finns det bara två seriösa tävlande i den grenen. Det är Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Bägge våra partier skulle nog hävda att vi själva är bäst, miljöorganisationerna brukar ranka oss bägge högt medan Miljöpartiet kniper de flesta miljörösterna.

Att Miljöpartiet är fortsatt radikalt i miljöpolitiken men på väg högerut i den ekonomiska politiken är knappast något vågat påstående. Partiet flirtar oblygt med sina kärnväljare, medelklassen i storstäderna. De är för RUT-bidrag, har tonat ner EU-kritiken, talar om sig själva som ett mittenparti och verkar vilja överge kravet på kortare arbetstid. Traditionell tillväxtkritik passar inte heller in i den nya mallen verkar det som. Ser man på Vänsterpartiet och Miljöpartiets budgetförslag så blir det mycket tydligt. Vänsterpartiet är mot RUT-bidrag, för fastighetsskatt och förmögenhetsskatt och vill höja inkomstskatten för dem som tjänar riktigt bra. Till allt detta säger MP det motsatta. MP är dessutom för den fullständigt obegripliga borgerliga sänkningen av restaurangmomsen. Det är en fördelningspolitiskt mycket tveksam åtgärd och en usel åtgärd för att skapa arbeten. Lika mycket pengar hade gett fyra gånger fler nya undersköterskor. Men ska man flörta med medelklassen i storstäderna så har det sitt pris. Som helhet är MP:s ekonomiska politik inte så olik den borgerliga som genom skattesänkningar syftar till att öka den privata konsumtionen, i alla fall för dem som tjänar bra.

Här blir skillnaden mot Vänsterpartiet tydlig. Vänsterpartiet tar in mer skatt än MP, minskar därmed den privata konsumtionen och ökar den offentliga genom att satsa på den gemensamma välfärden och storsatsa på investeringar som skapar arbete och minskar utsläppen av växthusgaser. Dit hör ny och renoverad järnväg, kollektivtrafik, förnyelsebar energi och energisanering av fastigheter. Detta medan MP låter mer pengar gå till privat konsumtion. Här kommer klimatfrågan in. Många seriösa studier visar att privat konsumtion är mycket sämre för klimatet än offentlig konsumtion. Läs exempelvis denna intressanta analys av Rikard Warlenius. Så även om Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan se ut att ha likartad klimatpolitik vid första anblicken så leder Vänsterpartiets ekonomiska politik till betydligt lägre utsläpp av växthusgaser än MP:s. När man för en mer borgerlig ekonomisk politik, som MP nu gör, så förlorar klimatet på det. Det är något för Miljöpartister att fundera över.

9 reaktion på “Ökar Miljöpartiet utsläppen av CO2?

 1. Miljöpartister är kul när de snackar miljö, men svänget till borgargänget är en ledsam melodi de har. Har inte de av våra gamla medlemmar som smitit över haft med sig ekonomisk analys med i bagaget till dem?

 2. Tack för ett intressant inlägg.

  Jag har inte koll på helheten av budgetarna nuförtiden, men det skulle förvåna mig om skillnaden mellan vänsterpartiets och miljöpartiets budget när det gäller klimateffekt är särskilt stor ens med den här effekten. Enligt de mycket grova uppskattningarna i länken skulle det krävas skattehöjningar på ungefär 23 miljarder för att minska de svenska utsläppen med 1%, och en sådan beräkning utgår också från det osannolika antagandet att olika skatter som tjänstemoms och förmögenhetsskatt har samma klimateffekt.

  Vi miljöpartister brukar förresten hävda att tjänster är betydligt mer miljövänliga än varukonsumtion. Jag är inte helt övertygad, men undrar vad du säger om det?

  • Hej Max,
   Jag håller med om att det handlar om långsamma förändringar och få procent per budget. Men vilket arbete med klimatfrågor gör inte det? Det avgörande måste dock vara om man försöker bygga hållbara samhällsstrukturer eller inte. Att rakt öka privat konsumtion för dem som redan konsumerar mest är inte hållbart – det är helt klart. Säkert ebhöver räknemetoder förfinas, men huvudspåret är rätt – när mp går åt höger i ekonomisk politik försämras även klimatpolitiken,

   allt gott

   Jonas

 3. Många tjänster är förstås miljövänligare än prylar, men alla tjänster är det inte. T ex RUT-tjänster är knappast så klimatsmarta eftersom de förutsätter ökad bilism. Istället för att rika människor städar sina hem – de är ju ändå där – så skattesubventionerar man fram en bransch som ska sitta och åka bil mellan villorna.

 4. Åh, detta är så smutsigt! Hoppet krymper i den samtida politiken. Tack för att du skriver, Jonas.

 5. Pingback: Miljöpartiets ekonomiska politik hotar klimatet | Jöran Fagerlund

 6. Pingback: Platt MP-fall inför nyliberalismen « Jens Holm

 7. Pingback: V eller MP för miljön? « Jens Holm

 8. Pingback: Aktiv arbetsmarknadspolitik – satsa på Solbilar- lagstifta mot spekulation – sluta ECB-trixa med pengar – och Upplös eurozonen | Nemokrati

Kommentera