Maud Olofsson vägrar ta emot namninsamling mot uranbrytning

Under ett par år har jag och flera andra personer samlat in namn mot uranbrytning i Västerbotten. Uranbrytningen innebär stora miljörisker och prospekteringen efter uran har ökat starkt i länet efter att högeralliansen har öppnat för uranbrytning.

Nu när vi vill lämna över våra ca 9 000 namn vill Maud Olofsson, ansvarig minister och själv från Västerboten, inte ta emot oss. Vi får inte ens träffa henne i  fem minuter. Men vi kommer att se till att listorna hamnar hos henne i alla fall, var säkra på det. Läs mer i VK och VF

Så här lyder vårt pressmeddelande;

 

I Västerbotten har det samlats in över 9 000 namn mot uranbrytning i länet. Men när gruppen som står bakom insamlingen begärde tid hos näringslivsminister Maud Olofsson för att lämna över listorna fick de beskedet att hon inte kan ta emot dem.

– Vi är mycket besvikna. Tyvärr bekräftar det vår bild av att regeringen kan tänka sig uranbrytning och inte vill lyssna på kritikerna, menar Gunilla Jönsson, en av initiativtagarna.

En av de personer som har samlat in många hundra namn i inlandet är Doroteabon Birger Svanlund:

– Jag tycker att det är höjden av arrogans. Det är vi här i inlandet som kan drabbas av denna mycket miljöfarliga verksamhet, men regeringen vill inte ens ge oss fem minuter för att lyssna på oss, menar han.

En annan av initiativtagarna är Erik Danielsson:

-Uranfrågan handlar om Västerbottens framtid. Ska vi vara ett län som smutsas ner av uranbrytning som lämnar avfall efter sig för många generationer framöver? Det vore oansvarigt när vi istället kan vara en föregångare i ren förnyelsebar energi, menar han.

Bland initiativtagarna till insamlingen finns även riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt (V), han kommer nu att begära en särskild intepellationsdebatt med Maud Olofsson i frågan om uranbrytning.

7 reaktion på “Maud Olofsson vägrar ta emot namninsamling mot uranbrytning

 1. Nätverket Nej till uranbrytning i Västerbotten, har samma problem som SAAB. De får heller ingen kontakt med näringsministern.

 2. Om en vänsterpartist som sitter i riksdagen leder namnunderskrifterna är det rätt självklart att man inte tar emot honom när man träffas i riksdagen nästan varje dag?

 3. Mattias, en sakupplysning! Bland de 37 företrädare som inledningsvis gick ut med uppropet mot uranbrytning Nej till Västerbotten finns flera kända författare kopplade till länet, kulturarbetare, två samebyar, politiker, miljöorganisationer, sjuksköterskor och läkare.
  Vilken demokratiuppfattning står du för?

 4. Bra att du begär en debatt med MO om uranbrytning. Har missat namninsamling och debatt totalt men ibland så blir det så om man inte bor i närheten.
  Min borgerliga morgontidning nämner självklart inget sådant.

  Börjar bli så fruktansvärt trött på hanterandet av vår planet. FNs klimatpanel presenterade sin nya rapport för ett par dagar sedan och FN:s klimatpanel sin nya rapport The Special Report on Renewable Energy Sources.
  Enligt rapporten kan 80 procent av världens globala energitillförsel komma från förnybar energi år 2050. Detta kan uppnås med redan existerande teknik. Enligt klimatpanelens rapport finns det varken tekniska eller kostnadsmässiga hinder för att kraftigt bygga ut den förnybara energin, endast politiska.

  Vi ska inte ha någon uranbrytning för vi ska satsa på förnybar energi.

 5. Märkligt att vår näringsminister, som även företräder ett folkrörelseparti, C, inte ska kunna visa respekt för den folkliga viljeyttring som uppropet och namninsamlingen mot uranbrytning i Västerbotten utgör. Detta oavsett vad Olofsson har för ståndpunkt i frågan om svensk uranbrytning. Hon kommer själv från Västerbottens län och kan därför inte vara ovetande om det engagemang som finns i länet i frågan om kärnkraften och dess risker. I två kommuner, Malå och Storuman, har invånarna i folkomröstningar sagt nej till lagring av atomsopor. Minst två kommuner har i fullmäktige sagt nej till uranbrytning, Dorotea och Vilhelmina. Fler är på gång. En växande opinion finns även mot planerna att bygga nya kärnkraftverk på andra sidan Kvarken i Finland, som närmast bara ca 11 mil öster om Skel-lefteå. Att som Olofsson använda en ansträngd almanacka som förevändning att inte ta emot våra namnunderskrifter verkar inte trovärdigt.

Kommentera