Låt Grekland lämna euron

I SvD återges en kort men intressant rapport från mötet för EU:s finansministrar i Bryssel. Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker utesluter enligt rapporten att Greklands skulder ska skrivas ner. Det kommer att bli en ohållbar position ganska snart, för Grekland kommer helt enkelt inte att kunna betala. Ännu intressantare är att Juncker slår ifrån sig en diskussion om att Grekland skulle lämna euron. Det intressanta är att frågan nu diskuteras helt öppet. Här ligger också Greklands enda realistiska chans om landet inte ska fastna i långvarig ekonomisk nedgång och djup social kris; få skulderna nedskrivna (och låt dem som har lånat ut, inte skattebetalarna,  betala) och lämna EU:s valutaunion. Då skulle landet kunna få en ränta och växelkurs som hjälper det ur krisen. Då har Grekland en chans att vända utvecklingen. Men istället låser EU sig vid en politik som misslyckas och som kan sluta i en rejäl och akut kris för hela euron. Läs gärna denna oroande rapport om hur ECB, eurons centralbank,  är på väg att hamna i ordentlig kris.  Nästa land att sättas på svältkur är nu Portugal.

läs även Expressen

5 reaktion på “Låt Grekland lämna euron

  1. Som stolt Grek så håller jag med om att Grekland ska ut från euro.
    Allt är bara en bluff och en idiotisk dröm om ett enat europa.

  2. Du känner naturligtvis hela EU projektet bättre än jag, men jag får dock hela tiden en känsla av att prestige väger minst lika tungt, om inte tyngre, än sund nationalekonomi i mycket av EU projektet (och till detta räknar jag EMU). Du kommer hela tiden med kloka praktiska argument, men jag tror inte detta handlar om vad som är mest praktiskt för Grekland och dess folk. Jag tror det handlar om att så många mäktiga män (och en och annan kvinna) har satsat så mycket prestige i denna valuta, som en symbol för supermakten EU, att de nu inte klarar av att lägga om kursen. Kom ihåg att de människor som styr detta projekt har enorma egon och när senast hörde vi en politiker på den nivån säga “tyvärr, men jag hade fel” – nej hellre sänka hela Europa än att genomgå förnedringen av ett erkänna att man begick ett stort misstag. Är det så?

  3. Jag ser att du skrivit om Arlanda Express i SvD och jag tycker du har rätt. Vad som är dyrt/rimligt/billigt är förstås olika för olika kateorier människor men för mig känns det surt med 240 kr för en enkel till Sthlm, i synnerhet då jag betalat 349 kr för flyget från Umeå. Gissar att en stor andel resenärer inte betalar själva, därav det jämförelsevis ointressanta och höga priset.

    Själv har jag alltid rest med SL:s buss 583 till Märsta och sen tagit pendeltåg till Sthlm C. (Man kan åka med SL till Norrtälje för 30 kr eller UL till Öregrund, Tierp, Forsmark eller Östervåla långt uppe i Uppland för 80 kr) Det kostar 60 kr till Sthlm C och tar väl 70 min inkl bytet till tåg i Märsta. Jag har aldrig så bråttom att de 20-30 min man vinner på Expesståget spelar roll. Man kommer ända till Södertälje eller Nynäshamn eller till alla stationer mellan Märsta och dessa t ex Upplands Väsby, Sollentuna, Solna, Huddinge, Årstaberg, Farsta, Haninge … Själv har jag SL-kort så jag ”åker gratis”.

    Jag åkte nyligen mellan flygplatsen i Gatwick och Brighton i England, en sträcka nästan exakt lika den du skriver om, och det kostade motsvarande 80 kr. Tåget gjorde ca 4 stopp och däremellan susade det fram i kanske 110 km/h, fullt godkänt. Nu kan man säga att det tåget inte var ett specialtåg bara till och från flyget men för mig och säkert långt fler än de som åker Arlanda-Sthlm C funkade det så i alla fall.

  4. Pingback: Grekland, privatisera allt? « Samuel Sandberg

Kommentera