Kanada går till vänster?

Idag är det nyval i Kanada. Någon dag före det förra valet 2008 var jag på plats i Toronto. Den gången vann konservative Stephen Harper ganska enkelt, den här gången ser det betydligt intressantare ut. Kanada kan göra en rejäl vänstersväng, socialdemokratiska NDP utmanar nu de konservativa på allvar. Med karismatiske Jack Layton som ordförande ser NDP ut att gå fram starkt och ta röster från såväl liberaler, gröna som separatistiska Bloc Quebecois.

Harpers konservativa parti har fört Kanada åt höger med obefintliga ambitioner på klimatområdet, en konservativ utrikespolitik och högerpolitik på hemmaplan. Kontratsen mot NDP är tydlig. NDP måste nog betecknas som ett socialdemokratisk parti med tydlig vänsterprägel. Partiet har länge drivit att de kanadensiska trupperna ska tas hem från Afghanistan. De betonar välfärd, fördelningspolitik och bättre sjukvård. De vill ha en ambitiös klimatpolitik. Det har stor betydelse eftersom Kanada har stora energitillgångar inte minst i den klimatmässigt så katastrofala oljesanden. Den kanadensiska ekonomin har klarat krisen mycket bättre än USA och Harper försöker ta åt sig äran av det. Men jämfört med Layton har Harper en ganska träig framtoning och han har försökt att kringgå parlamentet när besluten ska tas.

Opinionsmätningarna är intressant läsning. Kanada har ett valsystem av brittisk modell där en kandidat väljs per valkrets. Det gör att resultatet är svårt att förutse. I det förra valet missgynnades de gröna som gick fram starkt utan att ta några mandat. I Quebec har det nationalitiska Bloc Quebecois  de flesta mandaten och därmed en nyckelroll i kanadensisk politik trots låga nationella siffror. Intressant nog verkar NDP nu gå riktigt starkt i Quebec och kan ta en stor del av nationalisternas mandat i den relativt progressiva delstaten. Det skulle kunna göra att den nationalistiska motsättningen mellan fransk och engelsktalande som så länge har dominerat kanadensisk politik tappar i kraft till förmån för en konflikt mellan höger och vänster. Nu när NDP faktiskt kan vinna kan väljare som vill bli av med regeringen Harper börja taktikrösta på partiet, proppen kan gå ur flaskan på riktigt. Samtidigt dominerar de konservativa andra delar av Kanada som Alberta.

Apropå Toronto, i stadens portugisiska kvarter ligger min favoritbar i världen kallad a communists daughter, en otroligt bra ställe där bartendern ibland tar fram trumpeten i baren för att förstärka jazzbandet som spelar live.

En reaktion på “Kanada går till vänster?

Kommentera