Högern, och vänstern, vann i Kanada

Först den dåliga nyheten. De konservativa vann valet i Kanada och fick egen majoritet i parlamentet med 167 mandat och knappa 40 % av rösterna.

Sedan den goda nyheten. Socialdemokratiska NDP gick fram stort från 37 till 103 mandat och blev det ledande oppositionspartiet med 30.6 % av rösterna. Det klassiska maktpartiet liberalerna fick en svidande valförlust med 34 mandat och 18.9 % av rösterna medan separatistiska Bloc Quebecois nästan raderades ut. BC fick bara fyra mandat och Quebec är nu helt dominerat av NDP. I stora delar av Ontario och i Quebec vann NDP, i västra och centrala Kanada dominerar de konservativa stort.

Själv deltar jag i en lite lugnare valrörelse, den i Västra Götaland. Igår var det möten i Falköping och Lidköping, idag blir det Mariestad för hela slanten. Vänstern går till val på att bygga en bra gemensam sjukvård som inte privatiseras och på en väl fungerande kollektivtrafik med en låg enhetstaxa över hela regionen. Valtemperaturen är väl inte riktigt vid kokpunkten än, men det är ju 12 dagar kvar till valet. Mycket kommer att handla om att mobilisera de egna väljarna eftersom valdeltagandet kan bli lågt. Dagens Sifo visar att det kan bli jämt mellan rödgröna och borgerliga och att det ser ganska bra ut för Vänsterpartiet i regionen.

Kommentera