Carl Bildt stöder Marockos kandidatur till FN:s säkerhetsråd

Idag har jag haft en liten interpellationsdebatt med Carl Bildt i riksdagen. Jag hade frågat om Sverige stöder Marockos kandidatur till FN:s säkerhetsråd. Jo,det kunde Bildt bekräfta att Sverige gör.

Marocko är ett av de länder i Nordafrika som ännu inte har demokratiserats. I praktiken är det kungen som styr. Brotten mot mänskliga rättigheter är väl dokumenterade. Den som kritiserar kungen, islam eller ockupationen av Västsahara kan råka illa ut. Omfattande demonstrationer för ökad frihet har skett i landet den senaste tiden. Nu verkar Bildt vara beredd att göra om samma misstag som gjordes i förhållande till Tunisien och Egypten, att kritisera det auktoritära styret först när det faller.

Dessutom är Marocko en ockupationsmakt som i strid med internationell rätt ockuperar Västsahara. Marocko förtrycker saharierna och plundrar systematiskt landets råvaror. I åratal har Marocko saboterat och fördröjt FN:s fredsprocess för Västsahara. Att stödja Marockos kandidatur till säkerhetsrådet blir i praktiken att stödja Marockos sabotage mot FN:s arbete för att lösa Västsaharakonflikten.

Återigen har Carl Bildt bevisat att han är ointresserad av att bidra till Västsaharas frihet.

En reaktion på “Carl Bildt stöder Marockos kandidatur till FN:s säkerhetsråd

  1. Håller fullständigt med dig Jonas! Bildt är ett stort Rövhål som vänder kappan efter vinden. När han ser det faktiska resultatet då är han framme med mulen och bjäbbar! Så han är som folk säger om blindtarmen… Vi vet att den finns, men vi vet inte vad den gör för nytta!

Kommentera