Värre än befarat – EUs fiskeavtal med Marocko

Snart ska EU ta beslut om en förlängning av fiskeavtalet med Marocko. Det är ett avtal där EU också betalar för att få plundra Västsaharas rika fiskevatten, ett land som ockuperas av Marocko. Europaportalen har fått ta del av en konsultrapport som utvärderar det nuvarande avtalet med Marocko – och det ser värre ut än befarat.

Det är bara 10 % av fisket som sker i Marockos vatten i norr, i allt väsentligt handlar avtalet om att Marocko tar betalat för att EU ska få plundra Västsaharas ockuperade fiskevatten. Det är ett klockrent brott mot folkätten. Rapporten lyckas inte visa att inkomsterna från fisket kommer Västsaharas befolkning till del – inte heller har Västsaharierna eller deras organisation Polisario fått frågan om de vill ha avtalet. Med det blir brottet mot folkrätten ännu tydligare.

Dessutom framkommer det att fisket är så omfattande att det handlar om ett överutnyttjande av fiskevattnen som skapar miljöproblem. Till det kommer att avtalet är en usel affär rent ekonomiskt för EU.

Argumenten för att stoppa fiskeavtalet med Marocko har aldrig varit så starka som nu – det har EU själva bevisat med rapporten.

Kommentera