SD – en del av eliten

I dagens Aftonblad har jag ett inlägg om hur Sverigedemokraterna har blivit en del av den politiska eliten. Möjligen med det undantaget att de fester lite hårdare i riksdagens lägenheter;

Den 5:e april mötte jag Jimmie Åkesson under en två timmar lång debatt i Köpenhamn. Under diskussionen slog det mig hur snabbt Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna i riksdagen har anpassat sig till att bli en del av landets politiska elit. De har tagit till sig flera av yrkespolitikens sämsta sidor.

Tjäna bra med pengar – gynna dina egna.

Jimmie Åkesson försöker framstå som en folkets företrädare mot eliten. Men själv har Jimmie aldrig haft ett riktigt arbete. Efter akademiska studier i Lund gick han rakt in i yrkespolitiken. Som partiledare i SD har han inte nöjt sig med lönen som riksdagsman. Med det extra arvodet från partiet tjänar han strax under 100 000 kronor i månaden. Hans egen flickvän har fått jobb på riksdagsgruppen, oklart med vilket lön. Det är kanske inte så konstigt att Jimmie Åkesson stödjer den borgerliga politikens alla skattesänkningar för de rikaste, de tjänar han själv många sköna tusenlappar på. Samtidigt bygger Åkesson sin retorik på att misstänkliggöra lågavlönade invandare som går upp klockan fyra på morgonen för att städa, köra buss eller dela ut tidningar. Irritationen i SD över Åkessons och andra partitoppars höga löner är så stor att medlemmar i Åkesson egen hemkommun Sölvesborg har valt att lämna partiet i protest.

Undvik att svara på svåra frågor.

Åkesson är en mästare på att ge intetsägande ”politikersvar” utan innehåll. När han ska berätta om partiets klimatpolitik så svamlar han bara – för partiet har ingen politik för att rädda klimatet. När han konfronteras med att partiets internationellt ansvarige Kent Ekeroth har varit på den ockuperade Västbanken och tillsammans med andra högerextremister hyllat Israels bosättningar på palestinsk mark så säger Åkesson att partiet ”inte har någon uppfattning i Palestinafrågan”. En av Ekeroths resekompisar till Västbanken och Israel var Philip Dewinter, en flamländsk politiker som har gjort sig känd för att hylla SS-soldater.

Säg ett – gör ett annat.

I riksdagen röstar SD med de borgerliga i 94 procent av de avgörande voteringarna. Om partiet ville kunde de stödja rödgröna förslag som skulle ge oss en fungerande a-kassa och en mänsklig sjukförsäkring. Men det väljer partiet att inte göra. SD har blivit ett borgerligt stödparti som hjälper Reinfeldt att öka klassklyftorna i Sverige. Ändå har Åkesson mage att tala om välfärd för alla. Åkesson talar till och med om arbetsrätt samtidigt som han vill försvaga lagen och anställningsskydd.

Bry dig bara när det gynnar dina egna intressen.

Jimmie Åkesson talar gärna om hårdare straff och skydd av brottsoffer. Men han är inte särskilt konsekvent. Ledande partiföreträdare har nyligen spridit falska rykten om att flyktingbarn ska ha begått en gruppvåldtäkt. Men om våldtäktsmannen heter Niklas och kommer från Örebro verkar de inte bry sig. Jag frågade Åkesson om de kvinnor, bland annat från Thailand, som gifter sig med svenska män som slår och våldtar. De måste stå ut i två år för att inte sändas ur landet om de skiljer sig. Men de var Åkesson inte beredd att göra undantag för trots att de verkligen är utsatta brottsoffer. Vad kan det bero på?

Det har gått snabbt för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna att anpassa sig till den politiska elitens alla avigsidor.

läs även Alex Bengtsson

17 reaktion på “SD – en del av eliten

 1. Trots att jag sympatiserar med Sverigedemokraterna i vissa frågor måste jag säga att du fick in några riktiga snytingar på Åkesson. Betydligt vassare kritik än de vanliga flosklerna som debattörer brukar använda mot SD. Bra jobbat!

 2. Jag såg att du länkade till SD-förföljaren Maniska Alex, och då har jag inget förtroende för dig längre.
  Lisebergskanin är ett lämpligt yrke för dig din pajas!!

 3. Bra skrivit om Åkesson, han är på god väg att bli en riktigt girig än. Men ändå är han dock en gröngöling i girighet och man jämför med soossarnas Göran Persson och Anitra Steen. Dom röda har en tung last av moraliskt förfall sen hans tid !

 4. Jag vet inte om Jonas Sjöstedt är ute efter någon slags världsrekord i kast med sten i glashus? Kan nog bli en rad i Guiness isåfall…
  Hur går hans egen feta politikerlön ihop med anseendet som god proletär? Han kan ju inte ens motivera den med att han är partiledare!

  I övrigt är det här är ett stycke förtalsmässig rappakalja, precis som det anstår en företrädare för ett parti som inte tar avstånd från världens hittills värsta massmordsideologi. Klarar man som Jonas Sjöstedt inte att ta debatten i sak, så hugger man mot personen. Det finns politiker som förtjänar allt folkligt förakt de kan få. Jonas Sjöstedt är en av dem. Han och hans eländiga parti är för politiken vad huliganismen är för fotbollen.

 5. Som Patrik, Ängelholm visar så var det här visst en alldeles jätteöm tå att trampa på. Det ska bli intressant att se hur rasisterna röstar nästa gång politikerlönerna ska sättas. Det brukar ju bara vara vänsterpartiet som vill avstå från att höja dem. Att Åkesson inte nöjer sig med den redan höga riksdagslönen, utan dessutom åderlåter sitt parti på pengar för en saftig löneförhöjning var en nyhet för mig, men det säger ju en hel del.

 6. Pingback: Bra argument mot SD. | Uppkäftiga Uppsala

 7. ”Han är inte särskilt konsekvent”

  Tycker du Lars Ohly är det?Eller Gudrun Schyman som vill ha höga skatter,men själv inte verkar vilja betala dem?

 8. Att kalla SD ett högerparti är rätt intetsägande. F.d styrelsemedlemmen i Junilistan efterlyser ett nytt högerparti, med bl.a tonvikt på kritik mot EU och nuvarande immigrationspolitik:

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/16/efter-alliansens-svek-beh-ver-sverige-ett-nytt-h-gerparti

  Han är inte den ende som efterlyser detta och jag tror att det kommer att bildas ett nytt högerliberalt parti som likt ,det lite mer nybildade vänsterliberala Liberaldemokratern, definitivt kommer att få en procent och har goda chanser att få 2-3 procent i nästa val.

  Själv är jag t.ex för kritisk mot den nya sjukförsäkringen och vill ej att LAS ska kraftigt uppluckras för att tillhöra kärnväljarna i ett sådant parti som Täljsten vill ha, men jag vill ändå uppmärksamma vad en person som tillhör gruppen som tycker de nya Moderaterna är ”Sosse Light”

  ”SD kommer aldrig att få den förankring som de själva önskar bland högerväljare. Att vänsterpartiet dessutom känner sig hotade av SD:s siffror och försöker framställa SD som ett klassiskt högerparti bevisar bara i ännu högre grad hur lika vänsterpartiet och SD egentligen är i en rad centrala frågor.”

 9. Eller ett lite annat perspektiv.

  Efter Åkesson´s AB-artikel och debatt med Maud Olofsson 2009, uttryckte sig Johan Ingerö sig så här mycket träffande:

  ”Vad vi bevittnar är den valtaktiska motsvarigheten till Vietnamkriget. En förkrossande krigsmakt som varken förstår fienden, terrängen eller konfliktens orsak – och som därför håller på att förlora”.

  http://ingero.blogspot.com/2009/10/liten-tuvaosv.html

  En intressant analys som i stora drag fortfarande är giltig. (Jag har dock lite andra perspektiv än Ingerö när det gäller liberalisering av arbetsmarknaden)

  Ditt inlägg i AB kan betraktas som en skicklig regementschef som agerar inom de ramar som är angivna av generalerna.

 10. Pingback: En debatt i det tysta mellan Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt « Sverige idag

Kommentera