Regeringen reformerar – två bom och en träff

Det verkar som om regeringen har satt sig ned för att försöka ringa in vilka områden den har misslyckats ordentligt på för att sedan försöka visa på handlingskraftiga åtgärder. Nu görs det pressutspel på löpande band om sjukförsäkringen, de dåliga järnvägarna och bärplockare. Men sällan är verkligheten lika bra som rubrikerna på pressmeddelandena, det visar sig nu ännu en gång.

De omänskliga reglerna i sjukförsäkringen där svårt sjuka människor slängs ut ur försäkringen är en av regeringen känsligaste punkter. En reform som sätter de sjuka i centrum och som ger dem ökad trygghet och ett individuellt bemötande är nödvändig. Men det är inte vad regeringen nu föreslår. Det tog inte många timmar förrän de föreslagna förändringarna var avslöjade som otillräckliga och godtyckliga. Betyget kan bara bli underkänt.

läs mer i DN, DN,  SvD, SvD, Expressen och Aftonbladet

Vinterns tågkaos har varit en huvudvärk för regeringen. Nu ska de satsa 800 miljoner i en engångssumma för att bättra på underhållet. Problemet är att inte det räcker särskilt långt. Om man verkligen vill höja järnvägens standard, få fler tåg i tid och större godskapacitet krävs det ett par miljarder mer årligen i flera år framöver. Antalet resande och godsmängder ökar kraftigt, utöver mer underhåll behöver nya banor byggas. Dessutom skulle SJ behöva mindre avreglering och lägre avkastningskrav. Nu vill istället regeringen avreglera trafiken på linjer sär det stora problemet är brist på kapacitet. Inget av detta planerar regeringen att göra. Tyvärr blir det underkänt även här. Synd, satsningar på järnvägen ger både jobb, bättre miljö och bättre konkurrenskraft.

läs mer i DN, SvD

Men alla de nya förslagen är inte otillräckliga. De nya reglerna som ska se till att utländska bärplockare ska behandlas anständigt när de arbetar i Sverige ser faktiskt riktigt bra ut. Med krav på att löneutbetalningar ska garanteras och att de företag som hyr in ska finnas på plats i Sverige så handlar det om tydliga förbättringar i Migrationsverkets nya regler. Det kan hända att lagar och tillämpningar kan behöva stärkas ytterligare men på detta område för faktiskt förändringarna godkänt som något mer än kosmetika.

läs mer i SvD och SR

2 reaktion på “Regeringen reformerar – två bom och en träff

  1. Pingback: Kristersson har hållit föreställning bakom rökridåer! » HumanLabRat bloggar

  2. Pingback: Lasses blogg » Tro dem inte!

Kommentera