Regering på tomgång

I riksdagen börjar just nu debatten om vårbudgeten och Anders Borg håller sin inledning. Liksom många andra ledamöter började jag dagen med att läsa regeringens förslag till vårbudget.

På ett sätt kan man säga att regeringen har en enkel uppgift. Fria från euron och med stabila statsfinanser utvecklas svensk ekonomi starkt och det finns ett överskott att fördela. Men i det läget verkar regeringen ha drabbats av fullständig idétorka, utrymmet ska bara användas till att sänka skatten. Med den politiken kommer den höga arbetslösheten att bestå och ojämlikheten i samhället kommer att fortsätta öka. Den förda politiken är också en missad möjlighet att nu lägga grunden för en god ekonomisk utveckling i framtiden. En dyr åtgärd som att sänka skatten på restaurangmoms kan jämföras med att satsa motsvarande belopp på att stimulera bygget av bostäder där det är bostadsbrist eller ny järnväg så att mer gods och fler passagerare kan komma fram i tid. I ett läge med både hög arbetslöshet och brist på arbetskraft i vissa yrkesgrupper borde man också storsatsa på riktad yrkesutbildning. Men regeringen verkar vara nöjd med att det blir billigare att gå på krogen, om det nu blir det.

Vi står inför stora utmaningar. Sverige borde storsatsa på ny järnväg och stimulans till att bygga energisnåla hyreslägenheter. ROT-programmet borde riktas om till energisanering. Utbyggnaden av alternativ energi borde får större stimulanser. Så skulle vi bygga ett modernare och grönare land. Dessutom behöver vi fler anställda i sjukvård och omsorg. Det borde överskotten användas till. Då skulle vi dessutom pressa tillbaks arbetslösheten. Men regeringen verkar vara både trött och nöjd, ingen riktigt bra kombination.

läs mer i DN, DN, SvD, SvD, Aftonbladet och Expressen    

Igår deltog jag i två interpellationsdebatter. Jag diskuterade hur EU:s regler öppnar för lönedumpning med Ulf Kristersson. Regeringen verkar inte tycka att det är något problem att lönerna för utländsk arbetskraft dumpas eftersom EU tillåter att deras sociala avgifter dras från lönen när de arbetar i Sverige. Debatten kan läsas här.

Jag deltog också i en debatt om uranbrytning, kan läsas här. Maud Olofssom var för dagen på ett riktigt uselt humör och ägnade sig mest åt att diskutera prospektering som inte togs upp i interpellationen.  Hon gjorde dessutom sitt bästa för att missuppfatta andra partiers förslag på området. När vi föreslår kommunal vetorätt mot prospektering efter just uran påstod hon att vi i praktiken vill förbjuda all prospektering efter mineral i Sverige (!). Däremot kunde hon, som vanligt, inte ge något besked om hur regeringen ser på frågan om uranbrytning i Sverige. Lite oroande är också att hon som ansvarig minister verkar vara helt ovetande om att EU har optionsrätt på det uran som bryts i Sverige genom Euratomfördragets artikel 52.

Sedan har jag fått svar av Åkesson i Aftonbladet, inte så imponerande.

11 reaktion på “Regering på tomgång

 1. Pingback: Miljön förlorare i budgeten « Jens Holm

 2. Pingback: Jobbskatteavdragets välsignelse är en bluff « Ett hjärta RÖTT

 3. Bra att nån har nåt vett i skallen – tack Jonas. Regeringens förslag är ju helt sanslöst, den verkar ha förlorat all verklighetsuppfattning.

  Det finns f ö en intressant Facebook-grupp som heter ”Vi vill inte betala mindre skatt”!

  Svante Lindroth

 4. Pingback: Sänkt skatt är dåligt – också för klimatet « Warlenius

 5. Pingback: Ska Rysk Maffia skapa Jobben åt Anders Borg? | Nemokrati

 6. Borgs budgetpolitik är en välregisserad sadistiskt föreställning med hela mandatperioden som speltid. När människor är nära svältgränsen, lönerna har sjunkit, och inflation, elpriser, räntehöjningar och bensinpriser ätit upp jobbskatteavdragen – och det bara är ett år kvar till nästa val- DÅ öppnar Borg plånboken varpå folket hälsar honom som en frälsare lagom till valdagen.

 7. Pingback: Arbetslösa omskolas till ingenjörer på nolltid!!

 8. Pingback: Borg och Reinfeldt. | Ensson

 9. Sedan april år 2007 har vi i ”Nätverket nej till Uranbrytning i Västerbotten” krävt besked om Maud Olofssons syn på kärnkraft och på uranbrytning i Västerbotten. Den 3/4 2007 sa Maud O i Svt Västerbotten som svar till uppropet och vår namninsamling mot miljöfarlig uranbrytning; ” som centerpartist så är jag emot kärnkraft och det vet ju alla att uran är miljöfarligt”. Den 6 maj 2008 svarar hon oss om uranbrytning i VK, att regeringen inte tagit ställning till frågan eftersom den inte har behandlat någon konkret begäran om uranbrytning, men och det är viktigt, att Maud Olofsson utesluter inte att hon och regeringen skulle kunna säga ja till en begäran bara den inte bryter mot svensk lagstiftning. Hon hänvisar till en tuff lagstiftning
  I Sverige finns inget förbud mot att bryta uran, men det finns en kommunal vetorätt. Enligt Olofsson finns det inga planer på att förändra minirallagen.
  September 2009 besöker Reinfeldt Umeå Universitet och under en frågstund öppnade han för uranbrytning i Norrlands inland, vilket moderata politiker och borgerliga tidningar, bl.a Norrans Ledarskribent Ola Thelander hyllar och menar att det är både konskekvent och ansvarstagande, och skriver vidare att en Kommun ska inte kunna sätta stopp och att förändringar måste göras vad gäller den kommunala vetorätten.
  Debatten fortsätter under hösten 2009, om att Maud O ska ge oss ett svar på frågon om att förbjuda uranbrytning och allt blir en uppvisning i konsten att undvika att ge svar.
  I Västerbotten skulle uranbrytning kunna bli aktuell längs hela fjällranden. Miljön och vatendragen i dessa områden är känsliga och opåverkade av miljögifter, ett av Sveriges renast naturområden riskerar att smutsas ner för all framtid. Uranbrytning skulle innebära långtgående påverkan på miljön, människor och djur. Risken finns för påverkan på grundvattnet och vattendragen, skador på naturen, rennäringens förutsättningar, fidluftslivet och turistnäringens utvecklingsmöjligheter. Att Regeringen öppnat för uranbrytning skapar stor oro. När uranbrytningen är över tar de internationella gruvbolagen hem vinsterna på börsen och överlämnar miljöskulden till kommande generationer. Naturen är ovärderlig och har ett värde – men inte på börsen.
  Och fortfarande april 2011 kan och vill tydligen inte Maud Olofsson ge något klart besked i Riksdagen om hon kommer att tillåta uranbrytning.
  Bedrövligt och hennes svar är obegripliga och står i motsättning till arbetet med en hållbar utveckling med förnyelsebar ren energi baserad på sol, vind och biomassa.

 10. Vi i nätverket mot uranbrytning i Västerbotten har efter årsskiftet försökt få kontakt med regeringen för en uppvaktning till ansvarig minister med uppropet och vår namninsamling. Vi fick först rådet att vända oss till Miljödepartemenet och Andreas Carlgren. Efter 3 brev fick vi svaret, att det inte var hans bord utan vi skulle vända oss till närings- och energiminister Maud Olofsson. Till hennes departement har vi nu skrivit 2 brev sedan den 21 mars och vid telefonförfrågan skickats runt till minst fem tjänstemän utan att få något besked. Detta depratement som predikar om vikaten av korta handläggningstider och minskade administrativa kostnader – de framstår själva inte som något föredöme precis. Maud besöker Umeå och bl. a. den 28 april. Det vore ett ypperligt tillfälle för henne att möta uranmotståndarna. Det är dessutom i nära anslutning till 25 års-dagen efter förra kärnkraftskatastrofen, den i Tjernobyl.

Kommentera