Portugal får kapitulera

Så kom det väntade beskedet. Portugal kastar in handuken och ber EU om lån för att klara sin kris. Eurokrisen rullar vidare. I Portugal kompliceras bilden av att regeringen har avgått och nyval väntar tidigt i juni. Vem ska EU förhandla med? Dessutom finns det i Portugal en stark fackföreningsrörelse och vänster som kommer att bekämpa den nyliberala svältkur som nu väntar landet.

läs mer i SvD, DN, DN och Expressen

Idag väntas ECB dessutom höja euroräntan. Det är exakt vad länder som Portugal eller för den delen Grekland, Spanien eller Irland inte behöver. Det kommer att försvåra återhämtningen. De länderna skulle istället behöva en ordentlig räntesänkning. I andra länder som Tyskland skulle nog en större räntehöjning behövas. I dagens SvD redovisas beräkningar som visar att länderna optimalt skulle behöva en ränteskillnad med nio procent (!). Den gemensamma penningpolitiken skadar den ekonomiska utvecklingen.

Läs mer i GP

EU:s försök att möta den ekonomiska krisen är fullständigt valhänt och sannolikt dömt att misslyckas. Läs en god analys här. Euron och bankerna ska räddas till varje pris. Priset blir högt, massarbetslöshet och sönderslagen välfärd när skattebetalarna får betala kalaset som bankerna har ställt till.

Jag blir allt mer övertygad om att EU bara kommer att lyckas skjuta den stora krisen framför sig ett tag. Mer drastiska åtgärder kommer att behövas. Skuldavskrivningar där även de privata intressenter måste bära stora förluster. Det finns ingen anledning att skjuta det hela framför sig 0ch vänta på en ännu mer akut kris. Dessutom måste euron brytas upp och överges av flera länder om man ska lyckas vända utvecklingen. Men det får inte ens diskuteras i EU av politiska prestigeskäl. Utan det riskerar flera länder att hamna i en snudd på permanent ekonomisk kris.

Kommentera