På väg mot Vasa och valrörelsen

Ikväll reser jag mot Vasa och den finska valrörelsen. I Vänsterpartiet Västerbotten har vi goda kontakter med våra partivänner på den finska sidan. Under det svenska riksdagsvalet hade vi besök från Vasa i Umeå, besökare som under två dagar hjälpte oss med valarbetet. Nu ska jag över till den finska sidan för att vara med i det finska Vänsterförbundets valkampanj i två dagar. Har någon vägen förbi torget i Vasa imorgon lördag så är det valfest där mitt på dagen.

Politiken i Finland skiljer sig mot den svenska. Vänstern i Finland har starka historiska rötter under Finlands stormiga 1900-tal och brukar vanligen göra bättre resultat än den svenska vänstern. De finska regeringarna brukar ofta vara stora koalitioner där minst två av de tre större partierna, Socialdemokraterna, Centern och Samlingspartiet, ingår. Nu ser det finska politiska kartan ut att ritas om med de väntade framgångarna för de högerpopulistiska och nationalistiska Sannfinländarna.

Det finska valsystemet är ett mycket mer renodlat personval än våra svenska val. Det brukar prägla kampanjerna. Vänsterförbundet verkar detta val ha flera yngre radikala kandidater som tar för sig i debatten. Bland dem märks bland annat ungdomsförbundets ordförande DanKoivulaakso från Helsingfors och Li Andersson från Åbo. Dan är intervjuad av den finlandssvenska kultur- och vänstertidskriften Ny Tid.

läs mer i Vasabladet

Jag återkommer med en rapport från den finska valrörelsen.

Kommentera