På resa genom SD-land

Tåget lämnar Landskrona – Sverigedemokraternas starkaste fäste. Jag är på väg från Göteborg till Köpenhamn där jag ska möta Jimmie Åkesson i en tvåtimmars debatt nu i eftermiddag. De senaste dagarna har jag ägnat en del tid åt att läsa in mig mer på SD:s politik. En genuint tråkig uppgift att plöja igenom berg av fördomar, trångsynthet och osammanhängande resonemang. Det ska i alla fall blir roligt med den lite mer ordentliga debatten med en Sverigedemokrat.

Igår var jag i Göteborg. I hamnen träffade vi Hamnarbetarförbundet, ett radikalt fristående fack som inte tvekar att ta strid för sina medlemmar. Kommunen säljer ut verksamheten i hamnen bit för bit, det blev det mycket tal om. Därfter fick vi en djupare inblick i den stora biogassatsning som sker i Västsverige. Dagen avrundades med ett torgmöte i kampanjen om världens bästa sjukvård, det blev också ett litet valmöte inför omvalet i Västra Götaland den 15 maj.

För en stund sedan passerades Helsingborg, lägligt nog har jag ett inlägg inte bara i Dagens Arena (med Ulla och Eva-Britt) utan även i Helsingborgs Dagblad idag;

Vad har orsakat den djupa ekonomiska kris som stora delar av euroområdet befinner sig i? Frågan är viktig att besvara för att undvika framtida ekonomiska kriser, för att kunna ha hög sysselsättning och en bra välfärd. Riksdagsledamoten Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) verkar (Debatt 30 mars) vara helt ointresserad av att besvara frågan. Istället bjuder hon på den vanliga skrytvalsen om hur förträfflig den egna regeringen är.

En avgörande orsak till krisen i euroområdet, och till de dramatiskt försämrade statsfinanserna, är bank- och finanssektorns spekulerande och förluster som nu får bäras av skattebetalarna. Den spekulativa bubbla som blåstes upp förvärrades av euron som gav länderna samma ränta oavsett inflation. Euron har allvarligt fördjupat krisen och gör det nu mycket svårt för länderna att ta sig ur den. Trots det vill Moderaterna ansluta oss till denna misslyckade valutaunion och därmed riskera vår framtida ekonomiska utveckling. Att gå med i euron samtidigt som det är sannolikt att flera euroländer kommer att tvingas ställa in betalningarna för att få sina skulder nedskrivna framstår som mer än lovligt våghalsigt.

I den nuvarandeekonomiska krisen är Moderaterna knappt intresserade av att begränsa den finansspekulation som är en av krisen huvudorsaker. Istället förespråkar de en stel nedskärningspolitik där kostnaderna för bankernas misstag vältras över på de som bäst behöver välfärden. Självklart är det en styrka att ha låg statsskuld och låga budgetunderskott i en ekonomisk kris. Det är ett av skälen till att Vänsterpartiet var med och tog ansvar för att pressa ner statsskulden från omkring 70 procent av BNP 1998 till omkring 40 procent av BNP 2006. På det området har dagens regering inget att lära de rödgröna partierna. Skillnaden idag är främst att vi vill investera för att öka sysselsättningen och bättra på välfärden medan högern prioriterar skattesänkningar för de rikaste.

Eurokrisen användsnu för att centralisera makten över den ekonomiska politiken till unionen och genomdriva högerpolitik. Till skillnad från Moderaterna menar vi att vi i Sverige som efter en folkomröstning står fria från euron också ska stå fria från denna europolitik. Hammar Johnsson påstår att EU inte föreskriver högerpolitik för oss och de andra EU-länderna med den europeiska terminen.

Vad är det då som EU vill att vi ska göra? På listan finns krav på tuffa nedskärningar i de offentliga utgifterna, höjd pensionsålder, ingrepp i lönebildningen, minskad förtidspensionering, mer privat pensionssparande, förkortade ersättningstider till arbetslösa samt avreglering av energimarknaden. Ekonomisk politik är aldrig neutral och det är ingen tvekan om att den politik som EU föreskriver domineras av högerns tänkande.

5 reaktion på “På resa genom SD-land

 1. Lycka till med debatten! Mycket bra debattartikel med synpunkter om vad som orsakat den ekonomiska krisen inom EU.

 2. Vet inte vad du vill säga som jag upplever har sunda humanistiska åsikter annars. Varför drar du in Israel i debatten om SD. SD- politiker må ha varit på Västbanken i support till Israel. Men det är riktigt lågt att koppla ihop Sd med Israelsympatier.

  Måla inte in Israel i ett hörn med SD. På tal om arabrevolterna i MENA så lyser de med sin frånvaro i Israel. Araber föredrar att behålla israeliskt medborgarslap vid ett eventuellt bildande av en palestinsk stat helt enkelt för att Israel är en demokrati där religionsfrihet och HBT rättigheter och mångfald råder. Vilket är långt ifrån vad man kan säga om omgivande stater inklusive palestinska myndigheten där etnisk rensning och rasitiska straff råder för den arab som vill sälja land till en jude…

  Som sagt vill bara poängtera det går alldeles utmärkt att va socialist och stödja Israel i ett annars fientligt rasistiskt MENA. Herzl om nån hade vetat! Det går även att va muslim eller arab.
  och vara för en israeliskt stat. Motsättningen är inte självklar. Det är trist att därigenom utmåla att utmärkande för just SD är att de är proisraeler vilket förstås. Men jag antar det är samma problem som sk vänstersympatisörer har med att odemokratiska teokratier som Iran är den största supporten för ett ”befriat” Palestina! Jag var en gång vänster men allt detta israelhat har gjort mig hemlös och jag beklagar det djupt…Din text väckte åter denna känsla av hemlöshet.

  • Hej Emet,
   Jag är inte emot Israel. Jag är för ett demokratiskt Israel inom säkra och erkända gränser. Det jag är emot är att Israel ockuperar ett annat folk och land som inte är deras. Utan att ockupationen upphör kan konflikten inte lösas,

   mvh

   Jonas

Kommentera