Krossas upproret i Syrien?

En vacker fredagsmorgon där solen går upp på en klarblå himmel. Skir grönska och ännu lugnt på gatorna. Stilla och fridfullt. Det känns mycket långt från Syrien där våldet regerar och där många hundra har dödats nu när regimen sätter in militären med full kraft mot sitt eget folk. Idag är det fredagsbön i arabvärlden. Det har blivit den klassiska dagen för stora folkliga protester mot diktatorerna. Säkert undrar miljoner syrier just nu om de ska våga protestera för sin frihet efter bönen idag, väl medvetna om att de gör det med risk för sina liv.

Som vanligt är det Al Jazeera som har den intressantaste rapporteringen. Daraa i söder, där upproret först tog fart, verkar vara en ockuperad och terroriserad stad där militären skjuter vilt mot folk på gatorna. Men det rapporteras också från staden att vissa förband har vägrat lyda order och istället hamnat i strid med andra syriska militära enheter. Ett annat centrum för upproret är Damaskusförorten Douma som också verkar vara helt ockuperad. Ingen kan säga riktigt vad som sker bakom avspärrningarna. Intressant nog verkar upproret nu ske över hela landet och bland de flesta etniska och religiösa grupper. Till och med i Latakia där de styrande alawiterna kommer ifrån. Från de hårt förtryckta kurderna i nordost kommer relativt få rapporter.

Syriens president Bashir Al-Assad är en brottsling som hör hemma inför domstolen i Haag. Den syriska diktaturen är bland de hårdaste i regionen. Samhället är genomsyrat av övervakning och angiveri. Det är bara att hoppas att demonstranterna kan välta regimen över ända och att dess maktbas krackelerar. Trots brutaliteten är omvärldens ljumma intresse påfallande. Gårdagens Aktuellt hade ett meningslöst kungabröllop i England som huvudtema – men ingen rapportering om Syrien. Har vi redan tröttnat på demokratirevolten nu när de behöver vårt stöd och våra påtryckningar som mest? I Stockholm är det i alla fall en demonstration till stöd för revolten i Syrien imorgon lördag mellan 15 och 17, själv ska jag tala där vid 16-tiden.

läs mer i; ekot, DN

4 reaktion på “Krossas upproret i Syrien?

  1. “Syriens president Bashir Al-Assad är en brottsling som hör hemma inför domstolen i Haag. Den syriska diktaturen är bland de hårdaste i regionen.”

    Det finns många statschefer runt om i världen, även i väst, vars agerande nog borde prövas av en domstol. Kanske den syriska diktaturen är bland de hårdaste i regionen, jag vill inte säga emot, ty jag har svårt att jämföra. Men jag noterar att vi har en tendens att döma diktaturer lite olika. Vi tycks ha betydligt mer överseende med övergrepp begångna av kungadömen runt persika viken än vad vi har med regimerna i exempelvis Libyen och Syrien. Är Syrien en hårdare diktatur än Saudiarabien? Eller Bahrain? Eller Kuwait? Det faktum att du inte ser upplopp på gatorna i Saudiarabien kanske beror på att kontrollen där är mycket hårdare än i Syrien. En sak är jag dock rätt säker på, och det är att om någon ens försökte sig på något som en demonstration i Saudiarabien så skulle kungafamiljen svara med minst lika hårda medel som den syriska regimen gör. Vad säger vi då? Vad sa i Bahrain? Har vi en standard för diktatorer som vi gör goda affärer med, och en annan standard för diktatorer som vi inte tjänar några pengar på?

  2. Markus: den här texten handlade om Syrien. Det har funnits texter om de flesta andra diktatorer här. Vänstern är alltid mot dem. Det kan vara nåt att tänka på. Innan du slänger dumheter åt höger och vänster (pun intended)

  3. Pingback: Låt vinden ta tag i de tusentals röda fanorna

  4. Nu tvivlar jag inte alls på uppriktigheten i vänsterns ställningstagande. Jag tror inte så många vänsterpartister skulle skydda kungafamiljer i persiska viken. Däremot blir jag lite fundersam över hur västliga regeringar, Sveriges inkluderad, tycks vara väldigt toleranta mot diktatorer där det görs goda affärer. Men det är klart att om du anser det vara dumheter att ifrågasätta de goda motiven bakom västerländsk utrikespolitik, ja, då kanske du vet mycket mer än vad jag gör.

Kommentera