Har Timo Soini rätt?

Den här texten har jag skrivit för SVT-debatt;

Många förvånas och förfäras över framgångarna  i det finska riksdagsvalet för Sannfinländarna med ordförande Timo Soini i spetsen. Själv har jag inte mycket till övers vare sig för högerpopulism, nationalism eller att göra invandrare och nationella minoriteter till syndabockar och måltavlor för missnöje. Men kanske ska man ändå fundera lite mer på vad som kan vara grunden för Sannfinländarnas historiska valresultat.

En grogrund står säkert att finna i det finska politiska systemet. Med ständiga regeringar över blockgränsen, konsensus och kompromisser är det inte så mycket att förundras över att folk kan sakna lite ”klarspråk” och konflikt. Lägg därtill de skandaler med finansiering av olika kandidaters och partiers kampanjer som har plågat finsk politiks maktpartier de senaste åren så finns det en god grund för att vilja ha ”något nytt”.

Lägg till det att det finska klassamhället är hårdare än det svenska. Arbetslösheten bet sig kvar på höga nivåer efter den stora krisen i början på 90-talet. Många fick aldrig del av det finska ekonomiska undret därefter. I delar av Finland har arbetslösheten förblivit hög och klyftan till dem som det går riktigt bra för i södra Finland har växt. Samtidigt var det de allra rikaste som fick sänkt skatt.

Till den mixen kan man föra Finlands förhållande till EU och euron. Finländska regeringar har gjort en dygd av att vara den lydigaste och lojalaste eleven i klassen i Bryssel. Svassandet för EU är med ett fåtal undantag en del av den politiska elitens överideologi i Finland till och med mer än i Sverige. Till skillnad från i Sverige fick finländarna aldrig rösta om ifall de skulle anslutas till EU:s valutaunion. En orsak till det var säkert ”risken” att finländarna hade röstat nej. Men den folkliga EU-kritiken lever i Finland. Nu när euron har hamnat i djup kris så skördar euroanhängarna vad de har sått. Det är öppet mål för den politiska kraft som pekar på eurons svagheter.

Så när Timo Soini säger att han inte har lust att låta vanliga finländare betala för eurons fiasko så finns det en resonansbotten. Ingen frågade ju folket om de ville vara med, men nu ska de stå för notan. Eurons kris är mycket djupare än vad många vill medge. Är det orimligt att låta länderna som är värst drabbade av krisen gå i konkurs? Nej, kanske inte. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan länder som Grekland, Portugal och Irland får ställa in betalningarna och förhandla om att få skulderna nedskrivna. Jag kan gott förstå den finske pappersarbetaren i Kotka eller sjuksköterskan i Lahti som hellre vill att bankerna, som har orsakat krisen, får ta smällen än att de får göra det. Varför ska de skära ner välfärden för att försöka rädda en valutaunion som de aldrig fick rösta om?

Här finns kanske också Soinis stora svaghet. Hans kritik mor EU och euron är nationalistisk, inte demokratisk och solidarisk. Euron är en olycka framför allt för de som bor i krisländerna. Det är inte ”lata greker och portugiser” som har orsakat krisen. Det är banker och finansbolag som har spekulerat och skapat en bubbla, en i grunden feltänkt valutaunion och politiker i EU och i de enskilda länderna som aldrig såg systemets svaghet som bär ansvaret. Därför tycker jag att Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki har varit en mycket klokare euroskeptiker än Timo Soini. Men det tog tid för Vänsterförbundet att bli tydliga i frågan. Här finns en läxa att lära för det svenska Vänsterpartiet; ge inte upp den grundläggande EU-kritiken för att nå fram till makten.

Läs mer i DN, Europaportalen, DD, SvD, DN, och Expressen

10 reaktion på “Har Timo Soini rätt?

 1. Det är viktigt att peka på de faktorer som skett i samband med finanskrisen i er eu-kritik. Det finns både sådana som ökat på krisen och sådana som försvårar för vissa länder att komma tillbaka. Tydlighet ger röster 🙂

 2. Du skriver: ”Hans kritik mor EU och euron är nationalistisk, inte demokratisk och solidarisk” som om det vore självklara motsättningar. En sann nationalist ger alla människor rätten att bestämma över sina egna länder och liv. Den kan således vara både solidarisk och demokratisk till skillnad från kommunismen som inte kan vara annat än kollektivistiskt tvingande.

  ”Här finns en läxa att lära för det svenska Vänsterpartiet; ge inte upp den grundläggande EU-kritiken för att nå fram till makten.”

  Intressant med tanke på att ni i vänsterpartiet röstade för att skriva in EU-medlemskapet i vår grundlag. Det finns bara ett EU-kritiskt parti i riksdagen och det är inte ni.

 3. ”Finländska regeringar har gjort en dygd av att vara den lydigaste och lojalaste eleven i klassen i Bryssel. Svassandet för EU är med ett fåtal undantag en del av den politiska elitens överideologi i Finland till och med mer än i Sverige. Till skillnad från i Sverige fick finländarna aldrig rösta om ifall de skulle anslutas till EU:s valutaunion. En orsak till det var säkert ”risken” att finländarna hade röstat nej. Men den folkliga EU-kritiken lever i Finland. Nu när euron har hamnat i djup kris så skördar euroanhängarna vad de har sått.”

  PRECIS!!!

  ”Så när Timo Soini säger att han inte har lust att låta vanliga finländare betala för eurons fiasko så finns det en resonansbotten. Ingen frågade ju folket om de ville vara med, men nu ska de stå för notan.” ”Jag kan gott förstå den finske pappersarbetaren i Kotka eller sjuksköterskan i Lahti som hellre vill att bankerna, som har orsakat krisen, får ta smällen än att de får göra det. Varför ska de skära ner välfärden för att försöka rädda en valutaunion som de aldrig fick rösta om?”

  JUST DET!!! Idioter som undrar varför Sannfinnarna fick så många röster har inte begripit detta.

 4. Ja, vad är vänsterpartiet då? Seriös EU-kritiker, snälla, ni röstade precis som de borgliga när det gällde ny grundlag som fastslog EU-medlemskapet. Både du och jag vet att det är i princip omöjligt att lämna unionen pga ändringen i grundlagen.

  • Bäste Johan,
   Grundlagens nya utformning påverkar inte möjligheten att lämna EU ett dugg, inte heller ger den EU mer makt över oss. Pseudoargumentation.

 5. En interesant artikkel fra Sveriges dyktige politiker Jonas Sjøstedt.
  Ellers så må jeg si meg enig med Johan, etter å ha lest Unionsfordypningen Lisboa-traktaten, hvor man kveler demokratiet og retten til folkeavstemninger ennå mer. Jeg viser til EU-EØS ekspert
  Olav Boye. Jeg er selv aktiv i Nei til EU i Norge og i Demokratene i Norge. Naturlig nok skulle de borgerlige i både Sverige og Norge vært motstandere av EU som i England, da er det jo et plaster på såret at Sannfinnarna, SverigeDemokratene og Demokratene i Norge er det.Jeg er ikke glad for at feks Demokratene i Norge kaller Sannfinnarna og SD får sine ”syskonpartier”. God Påske !

  • Hej Dag,
   Lissabonfördraget är uselt och vi röstade nej till det och krävde folkomröstning, men det har inget men det svenska grundlagsändringen att göra,

   mvh

   Jonas

 6. Ångrar djupt att jag röstade för EU.Tur dock att vi inte är med i EMU.
  Kan inte se någon verklig nytta med EU. Massa krångel o stelbent byrokrati bara.
  Det är daggs att vakna o öppna ögonen o tänka själv Sverige.
  Ett större samarbete med alla de Nordiska länderna räcker och gynnar oss bäst.
  Vi behöver en Timo Soini i Sverige oxå.

Kommentera