En liten rapport från en lång EU-nämnd

Dagens EU-nämnd blev något av ett maratonmöte där runt 40 punkter avhandlades på drygt fyra timmar. Här är ett axplock;

Den akuta ekonomiska krisen i Portugal var inte uppe till formell diskussion idag. Men vi fick veta att Anders Borg besöker Budapest idag för att diskutera saken. Kanske kommer ett avgörande med ett stödpaket om någon vecka. Än tyder inget på att Sveriges regering vill låna ut pengar bilateralt till Portugal som i det irländska fallet. Läs mer i E24, SvD

Oenigheten om EU:s sex lagförslag för att styra den ekonomiska politiken och kunna lägga sig i lönebildningen består. Det framkom när det senaste toppmötet var uppe till diskussion. Regeringen riskerar att få en majoritet emot sig i riksdagen om det inte skaffar garantier för att EU inte får lägga sig i svensk lönebildning.

Läget i Nordafrika var förstås också uppe till debatt. EU:s utrikesministrar träffas om några dagar och det ska riktas hård kritik mot både Syrien och Yemen. Mot Bahrain är tonen betydligt mildare. Kan det bero på de starka ekonomiska och politiska banden till länderna i gulfen? Vi i Vänsterpartiet och även Miljöpartiet krävde att tonen mot Bahrain skulle skärpas med krav på att ansvariga för dödsskjutningar av demonstranter ska straffas och utländska polisförband dras bort.

Flera rättsliga frågor togs upp, inte minst om flyktingpolitik. De rödgröna partierna krävde att Sverige ska flagga i EU för att man måste vara beredd att använda det speciella direktivet om massflykt ifall situationen med flyktingar i Nordafrika blir värre. Det skulle innebära att EU-länder hjälps åt för att klara situationen. Regeringen sa nej, liksom SD, så det blev inget av det. Läs mer i DN

Sverigedemokraternas agerande i nämnden är en ständig källa till förvåning. Idag utmärkte sig partiet bland annat för att gå emot att göra det enklare för förföljda vitryssar att besöka EU samtidigt som de pläderade för att EU ska börja ge stöd till fiskodling.

En viktig fråga på mötet var att EU nu vill utöka kraven på lagring av passageraruppgifter för flygpassagerare. Nu talas det om att lagra dessa PNR-uppgifter i fem år även förtrafik inom EU. Bara vi i vänstern och MP gick emot av integritetsskäl. Läs mer i Fria och P1

En annan långkörare på det rättsliga området är förslaget på utredningorder inom EU. Förslaget kan innebära att svensk polis på begäran kan tvingas utreda sådant som inte är brott i vårt land. Exempelvis kan det handla om en kvinna som har gjort abort i Polen där detta är olagligt eller om någon informerar om homosexualitet på ett vis som inte är lagligt i ett baltiskt land. Återigen var det vi och MP som höll rättssäkerhetens fana högt.

Nu blir det en ledig helg – det ska bli så skönt.

3 reaktion på “En liten rapport från en lång EU-nämnd

 1. Hej! Vill bara säga att det är väldigt intressant att läsa om vad som pågår i EU-nämnden. Tycker att”vanlig” media ofta missar viktiga frågor när dessa behandlas inom EU. Istället uttrycks det som om vi alltid står inför det fullbordade faktumet att ”EU har beslutat X” Vi är tvungna att implementera X-direktivet osv. Som om vi inte har haft någon möjlighet att påverka överhuvudtaget. Även om regeringen varit för något förslag så avkrävs den inte ansvar för beslutet.

  Jag tycker det är bra av dig att redovisa i förväg var de olika partierna står. Om debatten som den ofta gör uppkommer först när besluten redan är tagna och förordningen eller direktivet är ett faktum, så har EU i mina ögon förlorat det sista av sin redan tveksamma demokratiska legitimitet.

  Rörande förslaget om ”utredningsorder inom EU” så undrar jag var man kan hitta mer information om förslaget? Spontant så låter det otroligt jävla jätte fel att svensk polis skulle bli tvungen att utreda de brott som du nämner. Finns inget ordre public-förbehåll? Allmänheten kommer väl inte acceptera att svenska polisen ska göra den där typen av utredningar?

  • Hej Peter,
   Tack för den positiva responen!
   När det gäller utredningsordern så har inte mycket skrivits, men jag tror P1 gjorde ett reportage för någon månad sedan, det går nog att söka fram,

   allt gott

   Jonas

Kommentera