En finsk valskräll

Det finska riksdagsvalet blev en präktig skräll, och det är Sannfinländarnas enorma framgångar som låter mest. Partiet är nu i stort sett jämnstort med Socialdemokraterna och Samlingspartiet (moderaterna) när det allra flesta röster är räknade. I stort sett alla partier utom Sannfinländarna förlorar röster. Allra störst är förlusten för Centerpartiet som backar med mer 7  procent till under 17 procent. Även de gröna som har suttit i en regering som har beslutat bygga ny kärnkraft tappar någon procent till omkring 7 procent. Det verkar som om Sannfinländarna tar röster från alla håll.

Hur ska man begripa Sannfinländarnas framgång? Partiet är högerpopulister men låter vänster i fördelningspolitiken, det är starkt kritiskt till EU och framförallt till unionens valutaunion. Det har varit ett parti med udden riktad mot etablissemanget. Flera av dess kandidater har spridit invandrarfientliga och svenskfientliga uttalanden omkring sig. Kan de jämföras med Sverigedemokraterna? Nej inte självklart,  rasismen är inte partiets huvudbudskap som det är för SD.

En grund till partiets framgångar är att finsk politik har präglats av konsensus, svassande för EU och regeringar över blockgränsen. Till det har kommit en rad skandaler inte minst om finansiering av valkampanjer. Sannfinländarna har också vågat vara EU-kritiska i ett land där få i eliten säger något kritiskt om EU. Det visar hur förödande det är när alla partier omfamnar EU, det öppnar för populister när EU krisar. EUs valutaunionen är just nu i djup kris och finländarna får vara med och betala priset för det. För Vänsterpartiet i Sverige kan det vara en påminnelse om hur viktigt det är att partiet står kvar vid en kraftfull och progressiv EU-kritik.

läs mer i DN, DN, SvD, GP, Aftonbladet, Aftonbladet och Expressen  

Det finska Vänsterförbundet tillhör inte valets stora förlorare. Partiet tappar 0.6 procent av väljarna samtidigt som valdeltagendet steg. Det är lite bättre än vad flera opinionsmätningar har visat. Partiet har backat i flera val på raken. Men tittar man närmare på partiets siffror så ser man att något är på väg att hända. I Helsingfors går partiet fram nästan fyra procent och tar ett andra mandat, där har partiledaren Paavo Arhinmäki gjort ett mycket starkt val. Det är också en del av Finland där den nya unga radikala vänstern är stark. I flera andra delar av Finland tappar partiet, allra mest i Lappland som trots det är partiets starkaste valkrets. En del av förlusten i norr kan förklaras med att populäre Esko-Juhani Tennilä har valt att sluta. Vänsterförbundet tappar i fler områden i glesbygdsfinland där man har många äldre väljare. Här finns dock också fortfarande städer som Kemi där partiet är största parti med 28 procent av rösterna.

Några dagar före valet talade jag med min vän Esko som har varit med i valkampanjen. Han trodde att Vänsterförbundet skulle backa något i detta val men han var ändå uppåt eftersom han såg en ny ung radikal och EU-kritisk vänster kliva fram och ta plats för partiet. Han förutspådde att partiets förnyelse slår igenom till nästa val. Det verkar som om han fick rätt i några delar av landet redan i detta val.

6 reaktion på “En finsk valskräll

  • Finland har ju knappt några invandrare. Dessutom går sannfinländarna sämst i storstäderna där de få som finns bor. Så det är väl snarare föreställningarna om invandrare än erfareneheterna i så fall. Det liknar lite en del områden i svensk glesbygd där SD får mycket röster. Även om det också finns rasism så är de grundläggande och bakomliggande orsakerna andra.

 1. Tittade lite på de regionala siffrorna på yles hemsida. Som du säger så var det ett ordentligt ras i lappland, särskilt östra lappland. I lappland så ser det faktiskt ut som om vänstern tappat till Sannfinländarna, medan i övriga landet så kan man inte se den kopplingen? Varför? Har det mest att göra med att vänstern i lappland är bredare och därför drabbas hårdare eller?

  Sen så bekräftas ju mina gamla fördommar när jag tittar på Vasa valkrets i allmänhet och Närpes (känd svenskspråkig landsbyggdskommun) i synnerhet. De där finlandssvenskarna är inte mycket att ha alltså… 🙂 Borgare!

  Nej, men skämt å sido, att tvångssvenskan är impopulär är väl fullt rimligt, men det känns tryggt att vänsterförbundet inte förlorade så mycket på sitt försvar för den. Kan det varit en faktor i Lappland?

  • Hej Mikael,
   Jag tror att din förklaring med att vänstern har varit bredare och större i lappland är huvudorsaken till att man ser ut att ha förlorat direkt till Sannfinnländarna där. I finska Lappland har Centern och Vänsterförbundet dominerat historiskt. Vänstern kan ha tappat ungefär som socialdemokraterna har gjort i andra delar av landet. Till det kommer att en av partiets populäraste kandidater inte längre fanns kvar på valsedeln. Det är slående hur olika olika delar av Finladn röstar jämfört med Sverige,

   allt gott

   Jonas

Kommentera