En ekonomisk politik för full sysselsättning

I dagens DN skriver Ulla Andersson och Lars Ohly om vänsterns ekonomiska politik. Texten innehåller flera konkreta förslag om hur full sysselsättning kan göras till det överordnade målet för den ekonomiska politiken. Texten är också ett svar på vilken ordning Vänsterpartiet vill ha istället för den nuvarande med utgiftstak och ensidigt inflationsmål för riksbanken. Det är en bra och välkommen konkretisering av Vänsterpartiets politik.

Sverige har idag urstarka statsfinanser som snart kommer att ge stora överskott. Läget är dramatiskt annorlunda och bättre än när den nuvarande ordningen med utgiftstak och överskottsmål infördes. Det är rimligt att budgeten är i balans över en konjunkturcykel, men budgetsaneringens tid är dessbättre förbi. I det läget är det bra att öppna en ny debatt om nya mål för den ekonomiska politiken och viktigast av allt måste det vara att få ner arbetslösheten. Högre sysselsättning innebär också högre skatteintäkter och lägre sociala kostnader på sikt.

I Sverige har det ekonomiska ramverket och instruktionen till riksbanken nästan varit heliga dogmer. Det är hög tid att diskutera alternativen till dem.

I dagens Aftonblad har jag dessutom en slutreplik i min lilla debatt med Jimmie Åkesson (SD).

2 reaktion på “En ekonomisk politik för full sysselsättning

  1. Pingback: Vänsterpartiets jobbpolitik « Människovärlden

Kommentera