Dragspel, rågbröd och ärtsoppa – valrörelse på finska

På torget i Vasa pågår valrörelsen för fullt, och mest folk har det varit i och runt Vänsterförbundets stora tält. Vid ingången står en kokvagn som serverar ärtsoppa, inne i tältet är det god stämning, mycket folk och dragspelsmusik. Utanför delar kandidaten Harri Moisio ut påsar med nybakat rågbröd från ett lokalt bageri till förbipasserande. Själv började jag morgonen med att göra en valbarometer i en av de svenskspråkiga dagstidningarna och kom till slutsatsen att just Harri var min kandidat med 87,2% överensstämmelse i åsikterna. Snart ska vi vidare och kampanja vid olika köpcentrum.

Språkfrågan spelar en roll i den finska valrörelsen. Som alltid har Vänsterförbundet även svenskspråkiga kandidater, i Vasa län Stefan Håkans. Vi har skrivit några debattinlägg ihop inför valet. Sannfinländarna använder språkfrågan för att försöka kamma hem stöd  i den finsktalande befolkningen genom att motsätta sig obligatorisk svenska i finska skolor. Svenska Folkpartiet å sin sida försöker få stöd av de svensktalande genom att hävda att svenskans ställning hotas. I Vänsterförbundet undviker man att delta i språkstriderna som ofta har populistiska över- eller undertoner och partiet lyfter fram kandidater från bägge språkgrupperna. Partiet vill inte ändra de nuvarande språklagarna.

2 reaktion på “Dragspel, rågbröd och ärtsoppa – valrörelse på finska

  1. ”I Vänsterförbundet undviker man att delta i språkstriderna som ofta har populistiska över- eller undertoner och partiet lyfter fram kandidater från bägge språkgrupperna”

    Att undvika att delta i en debatt som drivs av ett parti som närmast kan jämföras med Sverigedemokraterna i Sverige tyder på att partiet inte är beredda på att ta ställning för en minoritet. Stefan Håkans i all ära men han lär inte komma in i riksdagen och då finns det faktiskt en hel del Vänsterförbundare som inte har så stor förståelse för t ex obligatorisk svenska i skolan.

  2. Pingback: Elias Granqvist (m) » Arkiv » Snart är det val i Finland

Kommentera