Åkesson på defensiven

Igår debattarede  jag med Jimmie Åkesson i Köpenhamn i två timmar. Det var en lite märklig debatt med få åhörare i en jättelik sal. Fördelen var att det äntligen fanns tid att hinna få lite mer grepp på en SD:are i debatt, det har jag saknat tidigare i de korta replikväxlingarna i riksdagen. Stämningen var lugn och det var inga överord från någon sida. Delvis beror det säkert på Åkessons debattstil som bygger mycket på att försöka framstå som en trevlig prick och glida undan svåra frågor.

Sverigedemokraterna gör allt för att försöka undvika att klassas som ett högerparti och ett stödparti till regeringen. De talar gärna i allmänna ordalag om välfärd samtidigt som de stöder borgarnas skattepolitik och inriktningen på det ekonomiska ramverket. Jag matade på med att SD röstar som regeringen i 94 % av de avgörande voteringarna. Jag tog exempel med att de vill försämra LAS och ha mer RUT-bidrag. Här har SD ett växande trovärdighetsproblem med att de i riksdagen nästan alltid röstar som ett rent högerparti.

Jag tog också upp frågan om Palestina och demokratirevolten i Nordafrika. Tidigare har jag aldrig hört någon SDare vara positiv till de demokratiska revolterna i Nordafrika, nu försökte Åkesson nyansera bilden. Uppenbart är att de mer hårdföra i partiet som Kent Ekeroth för en mer fientlig linje till revolterna i Nordafrika än Åkesson. När jag tog upp att Ekeroth har varit på ockuperat område på Västbanken och hyllat bosättare (tillsammans med andra högerextremister) så gled Åkesson undan med att partiet inte hade någon ståndpunkt i Palestinafrågan men nog skulle hamna på ”någon form av tvåstatslösning”. Nu är ju Ekeroth någon form av internationellt ansvarig för partiet, men det ville Åkesson inte riktigt ta i.

Klimatfrågan tog jag upp. Det visade sig som jag anade att SD inte har någon klimatpolitik alls. Åkesson gav inte ett enda konkret förslag om hur utsläppen ska minskas, angav inga mål för klimatpolitiken och verkade helt ovan vid ämnet. När jag frågade mer hävdade han att ”utsläppen ska minskas någon annanstans” men han verkade ha vaga begrepp om sådant som CDM och handel med utsläppsrätter. SD är för kärnkraft (vilket inte minskar utsläppen) och vill sänka bensinskatten. Här finns ett helt blankt fält i partiets politik.

Åkesson försökte styra in debatten på frågor om kriminalitet och flyktingar. Men även här har SD problem när man går in i sakfrågor. Åkesson försvarade att de vill sänka straffmyndighetsåldern till 12 år och kunna sätta barn i fängelse, men det var ett ganska defensivt försvar. När jag tog upp konkreta asylfall var argumentationen ”visst finns det ömmande enskilda fall men det är inte det svensk flyktingpolitik handlar om”. Nähä, vad handlar den då om kan man undra. Jag tog också upp de kvinnor från länder som Thailand som gift sig med en svensk och måste stanna två år hos män som slår och våldtar för att inte sändas ur landet om de skiljer sig. Åkesson ville inte ge ett undantag för dem så att de kan få skilja sig och stanna i landet utan ville ”bekämpa problemen på annat vis”. Att möta SD i debatt om de här frågorna kräver dock att man är väl inläst på deras och Sveriges politik så att de inte kan köra med svepande argument utan grund.

Den del av debatten som Åkesson verkade ha allra svårast för att hantera var att jag gick på honom som en del av den svenska politiska eliten. Jag lyfte fram att han aldrig har haft ett riktigt jobb, är en typisk politisk broiler med akademiska studier i Lund och att han idag lyfter en lön på närmare 100 000 kronor i månaden. Samtidigt klankar han på invandrare som går upp klockan fyra på morgonen för att köra buss, städa eller dela ut våra morgontidningar mot låg betalning. Det var inte en debatt som Åkesson gillade, det var alldeles tydligt. Uppenbarligen är de höga extralönerna till honom och Björn Söder en mycket känslig fråga för partiet.

Debatten var lång, det här var ett litet axplock. Min slutsats är att vi har alla möjligheter att vinna över SD i debatt, men det kräver förberedelser, att man inte låter sig provoceras och kunskap om deras egentliga politik.

Jag hann också förbi Folketinget där jag hälsade på min vän Pernille Frahm från SF. Danmark ska ha val senare i vår och det ser ut att kunna bli en seger för vänsterpartierna, lovande.

26 reaktion på “Åkesson på defensiven

 1. Åh, låter som en härlig kväll, det där hade jag gärna lyssnat på. En påläst Sjöstedt som med väl återhållen vrede pulveriserar motståndaren i debatt – det är så vackert, så vackert!

 2. Du delar med andra ord inte din partivän Esbatis tanke om att vi måste våga vägra ta debatten?

  I det här fallet var det kanske synd att det var så få åhörare.

  • Hej Uffe,
   Jag tycker att vi måste debattera med SD och jag ser frem emot att få göra det igen. Därmed inte sagt att vi ska ta alla debatter oavsett villkoren för dem,

   Jonas

 3. En sak jag inte förstår, varför nämner du inte att SD la ner sina röster den 20 december 2010 i riksdagen när oppositionens motion http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GY02Sf361 kom upp? En motion som hade kunna göra livet lite bättre för sjuka som idag utförsäkras på löpande band! Eller är det kanske så att ingen i riksdagen bryr sig om hur det går för alla de stackars människor som dagligen blir utförsäkrade och får leva på absoluta existensminimum?

  Tacksam för svar

  • Hej Dragan,
   Jag tog upp A-kasse omröstningen och nämnde sjukförsäkringen. Jimmie slirade runt lite på frågorna och påstod att de vill ha förbättringar trots att de inte röstade för det när tillfälle gavs,

   Jonas

 4. Man hade gärna velat ha detta dokumenterat på video. Men din sammanställning på bloggen är också alldeles utmärkt och förtjänar spridning. Ett väldigt väl utfört jobb får man säga.

 5. Tänkte mest bara tipsa om en av SDs huvudideologer, Rudolf Kjellén http://sv.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Kjell%C3%A9n
  för att ge en klarare bild av SDs politik i ett historiskt och ideologiskt sammanhang. Däremot har SD skrikit sig lessa på den geopolitiska delen, så att andra frågor faller i glömska, men det förhindrar inte att det är en hjälp att slå dem på hemmaplan, då att predika för de redan frälsta inte gynnar någon.

  Så, nej SD är inte ett borgerligt parti, per se, utan ska nog likt miljörörelsen (innan koalitionen med S och Vp) ses som en tredjeväg i svensk politik.

 6. Från min del av verkligheten: Där jag kör buss så det faktiskt så att invandrare står för många problem framför allt genom aggressiv bilkörning och medvetna trafikbrott som hindrar eller försvårar framkomligheten och det gör i slutänden negativt utslag för mig som arbetstagare, för passagerarna och för busstrafiken som färdsätt i en storstad. De är också ofta argare om bussen inte kommer på minuten likt en himlakropp som bara ju bara påverkas av gravitationen och vars position därmed exakt kan beräknas i varje stund. Känns otryggt som i Beirut eller Bagdad i vissa områden särskilt på kvällarna och ibland är jag lite rädd och skärper uppmarksamheten och drar igen sidofönstret. Polis och p-bolag verkar har ha gett upp även om civila polisbilar bevisligen rör sig i områdena (de små blåljusen när de stoppat någon). Ibland läggs busstrafiken helt om av vår radiotrafikledning tills ordningen eller framkomligheten återställts. Samtidigt är det förstås så att de flesta invandrare är lika ok som svenskarna och mina busskörande kollegor är lika bra och dåliga som vi svenskar.

  Sverige borde göra som Kanada och noga kolla vilka som kommer hit och om de är beredda att anpassa sig på en radda områden.

 7. ”Delvis beror det säkert på Åkessons debattstil som bygger mycket på att försöka framstå som en trevlig prick och glida undan svåra frågor.”

  2 debattörer med samma debattstil kanske? 😉

  Klarics fråga är berättigad. SD har inte gjort många misstag hittills i riksdagen, men de nedlagda rösterna som möjliggjorde en fortsatt egoistisk och människofientlig högerpolitik kring sjukförsäkringen, med spetsen riktad mot de sämst ställda, väcker frågor kring varför SD lät det ske.

  Jag kan vara öppen med att jag sympatiserar med SD, men tycker ändå det är intressant att kunna ge små tips till meningsmotståndare, för en vitaliserad debatt. Hugg mot SD på det lilla som finns, d.v.s. i sak. Det är det enda sättet att kunna triumfera mot dem. Rasismtjafset är alla däremot bara evinnerligt trötta på (utom kanske de redan övertygade).

 8. Saknar rikspolitiker från Vänsterpartiet som möter debatten i Skåne … Landskrona var den stad som gjorde Sd rumsrent och Sd styr fortvarande här som vågmästare och i andra skånska kommuner ..Ta debatten på Sd mark …Dom har dessutom Fp med sig i alla frågor iaf i Landskrona ..Det fodras att man läst deras partiprogram innan man tar en debatt vilket få av det svenska folket har gjort !!

 9. Från en annan del av verkligheten:
  Där jag kör buss så det faktiskt så att svenskar står för många problem, framför allt genom aggressiv bilkörning och medvetna trafikbrott som hindrar eller försvårar framkomligheten. Det ger i slutänden negativt utslag för mig som arbetstagare, för passagerarna och för busstrafiken som färdsätt i en storstad. De är också ofta argare om bussen inte kommer på minuten likt en himlakropp som bara ju bara påverkas av gravitationen och vars position därmed exakt kan beräknas i varje stund.
  Huruvida det känns otryggt som i Beirut eller Bagdad, i vissa områden, särskilt på kvällarna går inte att veta om man inte har kört buss i just de städerna. Ibland läggs busstrafiken helt om av vår radiotrafikledning tills ordningen eller framkomligheten återställts.
  Samtidigt är det förstås så att de flesta svenskar är lika ok som invandrare och mina busskörande kollegor är lika bra och dåliga som invandrare.

  Sverige kollar nitiskt vilka som kommer hit, att påstå annat är förstås bara nonsens.

 10. Intressant recension av debatten. Men du har förstås fel i en sak: kärnkraft minskar visst utsläppen av koldioxid. Det är lite som med monarki hos högern: i fullt med kloka högermäns hjärnor har någon grävt ett litet hål och däri planterat en skylt på vilken det står: monarki, vilken utmärkt idé! Hos kloka vänstermän står det i stället: kärnkraft, usch så hemskt!

  Men ingen är perfekt, antar jag.

  • Hej Arvid,
   Ingen är perfekt, så långt är jag överens. Om man ersätter kärnkraft med förnyelsebar energi eller tvärtom spelar ingen roll för våra utsläpp av CO2,

   mvh

   Jonas

 11. Jonas Sjöstedt skriver: ”Samtidigt klankar han på invandrare som går upp klockan fyra på morgonen för att köra buss, städa eller dela ut våra morgontidningar mot låg betalning.”

  Kan du ge något exempel på när Jimmie Åkesson har klankat på invandrare som arbetar?

 12. Det om att ”kärnkraften inte minskar utsläppen” – utveckla gärna. Själv är jag för både avvecklad kärnkraft och minskade utsläpp, men har nog ändå sett det som att det finns något slags tråkig konflikt där som man helst hade varit utan. Så berätta gärna hur du ser på saken.

 13. Jag tror det är viktigt att ta debatten inte för debatten i sig, utan i relation till åhörare som eventuellt röstar på SD eller funderar på att rösta på SD.

  Genom att ta debatten på ett avslappnat, påläst och kompetent sätt och fokusera på att försöka synliggöra rädslan/kunskapsföraktet som den politiken grundar sig på, ökar också sannolikheten för att dess trovärdighet minskar.

  Det allra bästa är ju förstås att förstå de sociala oroligheterna och missnöjet (det ohållbara nyliberala systemet som har lett till outsourcade jobb, effektiviseringar inom arbetslivet, nedskärningar inom offentlig sektor, finansiell kris etc.) och som är grunden till varför människor röstar på partier som SD. Analysera, förstå och sedan inkludera åtgärder som syftar till att avlägsna den grogrunden: hållbara positiva visioner, levande idédebatt, samtal med allmänheten, delaktighet inom organisationen –> mobilisering för ett nytt ekonomiskt system, akut lösning på den privata skuldsättningen, satsning på välfärd, satsning på nya jobb inom nya sektorer som syftar till att bevara de ekologiska ramarna, satsning på kultursektorn för meningsfullhet i vardagen.

  Synd att debatten inte spelades in. BRA JOBBAT JONAS!

 14. Hur många politiker av idag har inte gått direkt från skolan till att bli proffspolitiker på heltid. Mona Sahlin, Maria Wetterstrand är några typiska exempel. Hur många av sjuklöverns riksdagsmän har haft ett riktigt arbete? Hur är det med din egen arbetslivserfarenhet? Det finns bloggar som ”dissar” dig och du är påpassad så säg inte för mycket.

 15. Pingback: SDstöd till Israels brutala ockupation « Jens Holm

Kommentera