6-pack med garanterad baksmälla

Partierna till vänster förlorade och högern vann i votering efter votering. Så såg det tydligen ut i EU-parlamentets ekonomisutskott häromdagen när de röstade om de sex lagförslagen om ekonomisk styrning, populärt kallade 6-packen. Lagförslagen har tillkommit för att EU ska kunna styra medlemsländernas ekonomiska politik i eurokrisen skugga. Tanken är att krisen ska ”lösas” via en rejäl dos centralism och nedskärningspolitik. Då spelar det ingen roll om bankernas oansvariga affärer och eurons katastrofala konstruktion är krisens grund, det blir välfärden och löntagarna som får betala priset.

Grundtanken i de sex lagförslagen är att EU centralt ska styra den ekonomiska politiken i medlemsländerna med rekommendationer och miljardböter. Så görs byråkraterna i Bryssel till överdomare över folkstyret. Det är lite enklare att ta de riktigt hårda besluten om nedragningar i EU:s mötesrum på bekvämt avstånd från väljarna.

Enligt de rapporter som återges på Europaportalen och EU-Observer så vill EU-parlamentet göra dåliga förslag sämre. Om Sverige underställs den här politiken – så som regeringen vill – så får vi EMU-politiken köksvägen utan att ha gått med i den gemensamma valutan. Vad har då EU-parlamentet har röstat för enligt rapporterna;

– Det ska inte ges undantag för expansiva investeringar som en väg ut ur krisen när EU granskar ekonomierna (länderna får bara skära ner – inte satsa på att skapa nya jobb).

– Det ska bli lättare att bötfälla länder och böterna ska bli högre och även kunna ges för fusk med statistik (precis som om miljardböter skulle hjälpa Grekland ur krisen).

– EU-kommissionen ska ges mer makt över besluten genom att de tas oftare med omvänd kvalificerad majoritet (i klartext är det byråkraterna, inte politiskt ansvariga finansministrar, som ska utforma mer av politiken).

– EU-parlamentet ska kunna fråga ut nationella finansministrar om den ekonomiska politiken (denna Kalle Anka-institution som just nu plågas av en rad mutskandaler, som flyttar mellan Bryssel och Strasbourg varje månad och som är experter på att slösa skattepengar ska leda skuldtyngda länder ur krisen, bra ide?)

-Ett litet plåster på såren verkar ha getts i form av en skrivning om att nationella löne- och avtalssystem ska respekteras. Detta utan att grunden för direktivet som kräver att ”makroekonomiska obalanser” ska rättas till har ändrats (därmed har sossarna fått ännu en välvillig men sannolikt meningslös formulering att hänvisa till när de viker ner sig och ger EU makt över svensk lönebildning). Nu verkar Anders Borg enligt ekot försöka ta denna formulering som argument inte bara för 6-packen utan även för att Sverige ska anslutas till den europakt (fullproppad med högerpolitik) som riksdagen redan har avvisat. Se även DN och SvD

Nu går hela 6-packen till förhandling där rådets dåliga förslag ska jämkas samman med EU-parlamentets ännu sämre. Avgörandet kan komma i juni. Sverige borde självklart ha undantag från hela paketet – vi har ju röstat nej till EMU-politiken i folkomröstning. I riksdagen blir socialdemokraterna sannolikt dem som avgör om regeringen får en majoritet emot sig i frågan. Debatten fram till juni blir viktig.

Kan då denna centralstyrda ekonomiska politik lösa eurokrisen? Inget tyder på det. Vi går mot djupare ekonomiska problem och krav om skuldavskrivning. Med det kommer de politiska motsättningarna att öka i flera medlemsländer – se bara på det finska valet. På andra sidan skuldsavskrivningarna borde euroländer ges möjlighet att lämna den gemensamma valutan så att de inte längre påtvingas en penningpolitik som skadar deras ekonomier.

13 reaktion på “6-pack med garanterad baksmälla

 1. När den ekonomiska politiken diskuteras i EU:s medlemsländer, finns det då någonstans – någonstans – en väsentlig opinionsyttring som säger att problemen bör lösas genom att EU-kommissionen tar befälet över situationen?

 2. Att partierna till vänster förlorar i votering efter votering tycks mig inte så märkligt. Det är EU:s nyliberala politik som gäller. Det finns bara en politik det är EU:s. Den ligger så långt från vänster som man kan komma. Snälla rara Jonas Sjöstedt hjälp oss att ta oss ut ur EU. Kritisera gärna SD men förvånas inte över om de växer och växer. Vad vill vänsterpartiet egentligen? Det vilar ett löjes skimmer över politiken, ta problemen med SJ och tågtrafiken t.ex. Uppdrag granskning granskade och visst avregleringar nämndes men inte ett ord om EU i sammanhanget. Kejsaren är naken det är uppenbart att ni politiker inte bestämmer mycket. Vi får se hur det går med våra idéella föreningar om Borg lyckas ”kämpa enda in i kaklet”. Kejsaren heter EU. ”EU är vår politik” sa Carl Bildt. Det är bara att instämma. Vad ska vänsterpartiet göra åt detta? Gnälla lite eller försöka föra folket ut ur EU? Underlag finns för man kan inte kalla alla människor som fått nog av EU för främlingsfientliga.

  Mvh
  Lisbeth

  • Hej Lisbeth,
   Att vänstern förlorar voteringarna i EU-parlamentet är inte så underligt. Det låga valdetagandet garanterar högermajoritet när arbetare och EU-kritiker inte röstar i valet. På så vis leder ”bojkott” av valen till EU-parlamentet till att vi påtvingas mer högerpolitik.
   SDs EU-politik är ett dåligt skämt. De låtsas vara EU-kritiker men verkar knappt förstå hur unionen fungerar.
   När det gäller järnvägen så är det Vänsterpartiet som konsekvent och under lång tid har krävt större investeringar och slut på avregleringen. Vill man ha en bra järnvägspolitik ska man rösta V.

   mvh

   Jonas

 3. Hur kommer nu (s) att ställa sig till Europakten?

  Samtliga tidningar (som jag läst) har skrivit att efter ”parlamentets” beslut ”kan” kommissionen komma att respektera vår fria förhandlingsrätt. Som vanligt när det gäller EU inte särskilt tydligt. Undrar om fackföreningsrörelsen låter sig nöjas med detta, men å andra sidan så är de socialdemokratiska MEP:arna (inte särskilt förvånande!) för 6-packen. Hur ställer sig den nya s-ledningen?

 4. I debatt efter debatt talar partiledarna om ett samhälle innehållande värme, solidaritet, jämställdhet, människor ska växa genom eget ansvar etc ,och Sverige ska bli mänskligare. Inte med ett ord, riktat till folket, berör man EU, Lissabonfördraget eller grundlagsändringen, där är det skrämmande tyst. Det enda som folket får höra är meningslöst prat om höger- eller vänster politik.

  Vilka är framtiden till för? Inte är den för arbetslösa som kastas ut ur stugvärmen, inte är den för gamla som berövas välfärd, inte är den för dementa som nattetid irrar i korridorer utan tillsyn, inte är den för sjuka som utförsäkras, inte är den för funktionshindrade som mister sina assistenter, inte är den för ensamstående föräldrar, inte är den för fattiga barn etc.

  Framtiden är till för Reinfeldt, Borg, Sahlin och de övriga hycklarna som de senaste åren beslutat att verkställa nedskärningarna inom välfärden. Allt för att vi ska anpassa oss till EU:s direktiv och marknadens önskemål.

  Lisbeth skriver: ”Eu är vår politik, sa Carl Bildt” Och den politiken verkställer Sveriges regering och riksdag!

 5. Pingback: Läs Sjöstedt om EU:s skadliga sexpack | Jöran Fagerlund

 6. Tack Jonas för ditt svar. Du skriver ”Vill man ha en bra järnvägspolitik ska man rösta V.” Jag är ingen SD anhängare men tycker ändå inte att ”SD:s EU politik är ett dåligt skämt” lika lite som jag tycker att sannfinnländarna är ett skämt. De är istället ett resultat av ett framväxande EU motstånd och av att politikerna misslyckats. Vi folket blir talade till som små barn. Vill ni ha det eller det så rösta på oss.

  Blyertz skriver: ”och den politiken verkställer Svergies regering och riksdag”. Ja de verkställer EU:s politik. Politiken kommer färdigpackad från Bryssel i form av direktiv (lagar).

  En fråga till dig Jonas Sjöstedt hur kan V föra en annan politik så länge som vi är med i EU? Gäller inte EU:s direktiv om V får ”makten”? Gäller fortfarande inte samma färdigpackade politik från Bryssel dvs. den enda politik som idag existerar. ”EU är vår politik” sa Carl Bildt. Han måste ju ha menat någonting med det han sa.

  Människor är inte dumma. De kommer att vakna upp mer och mer vilket vi redan ser i form av missnöjespartier. Det är trist med partier som SD! men det är ni politiker som skapar dem genom att inte ta människors åsikter på allvar. Blyertz skriver: ”Det enda som folket får höra är meningslöst prat om höger- eller vänster politik”. Ja, så är det ju, det handlar inte om höger eller vänster. Det handlar om att vi är med i EU och att EU:s politik gäller före vår. Svergies röststyrka i EU är lika med noll oavsett vilken regering vi har. Hot om böter och EU domstol i olika frågor, kommer alltså att hagla över oss i framtiden. Det parti som på allvar lyfter frågan om att Svergie bör gå ut ur EU är alltså det parti som kommer att göra skillnad. Namnet på partiet eller om det är till höger eller vänster är alltså oviktigt.

  mvh
  Lisbeth

  • Hej Lisbeth,
   För mig är motsättningen mellan höger och vänster politikens huvudmotsättning. Därmed inte sagt att all politisk retorik är bra och meningsfull – långt därifrån. Mitt viktigaste argument mot EU är det demokratiska, men EU är också ett hinder mot att bedriva vänsterpolitik, det har du helt rätt i. Det är därför jag röstade emot EU-medlemskapet och skulle rösta emot det igen om jag fick chansen. Så länge vi är med i EU måste vi använda det utrymme som finns att skapa vänsterpolitik, försöka minska EUs makt och ockå obstruera mot helt orimliga beslut. Ta exempelvis beslutet om datalagring där V har varit pådrivande i att Sverige helt enkelt trotsar EU.
   Jag är helt allvarlig om SD och EU. jag ser dem i EU-nämnden varje vecka och de har faktiskt ingen koll på frågan på allvar. De driver den mest av populistiska skäl, men ska man vara eriös i sin EU-kritik måste man fatta hur unionen fungerar.

   Glad påsk

   Jonas

 7. Tack för svaret. Jag önskar er lycka till med att obstruera mot orimliga beslut t.ex. beslutet om datalagring och hoppas att ni fortsätter med det! Men om vi ska utgå från verkligheten och det bör vi? så får t.ex. Borg göra detsamma. EU kommissionen avslår den svenska regeringens ansökan om en momsgräns för idéella föreningar. ”Vi kommer att bestrida detta ända in i kaklet har Borg sagt. Det är ett väldigt kämpande mot EU det står mer och mer klart. Du ”är helt allvarlig om SD och EU”. Personligen så är jag helt allvarlig när jag skriver att vi bör lämna EU. Sedan så undrar jag om det inte är ”lite” enklare att bekämpa EU:s orimliga beslut i opposition:) Det kan verka som om man kan fatta annorlunda beslut. Men om EU:s lagar gäller före våra, så skiljer sig alltså höger och vänsterpolitik inte åt nämnvärt. Tillvägagångssätt och takt kan skilja men EU:s direktiv måste ändå följas i annat fall väntas böter och hot om domstol. Är det den verkligheten vi vill leva i?

  Inte jag! Sverige ut ur EU! Kommer V att arbeta för ett utträde det är frågan. Framtiden utvisar det.

  Glad Påsk

  Lisbeth

 8. Angående momsgräns för ideella föreningar är ett bra exempel på hur Sveriges politiker fråntagit sig själva och svenska folket rätten att ta egna beslut. Sveriges regering måste fråga EU:s skattekommissionär om sveriges ideella föreningar ska ha fortsatt undantag från momsplikten.

  Så blir det och är det i fråga efter fråga. Exempelvis att EU centralt ska styra lönebildningen. Vilket innebär att folket får betala med sänkta löner, sämre anställningsvillkor och pensionsvillkor.

  Även den största fanatiker för ja till EU-medlemskapet, Lissabonfördraget och grundlagsändringen, borde inse, vad som händer med rätten, att ta egna beslut, när Sveriges regering och riksdag verkställer EU:s direktiv, som styr medlemsländernas politik och ekonomi och som ansluter oss allt mer till europakten.

  Ja, Lisbeth; Sverige ut ur EU!

 9. Enligt ekot säger Borg: ”Varför protesterade inte den svenska regeringen redan då?” -Ja det hade varit bättre om vi hade gjort det tidigare. Nu kom den här diskussionen upp i ett relativt sent skede. Då valde vi att göra det här förtydligandet för att säkra att vi kan ha en bred samsyn i Svergies riksdag kring detta”. I mina öron låter det som om Borg vill ha stöd. Det är han och Reinfeldt som stångas mest mot hot om böter och domstol i olika frågor. Vad de eventuellt gillar eller ogillar är oklart. Övriga kan sätta käppar i hjulet och låtsas som om de kan föra en annan politik än EU:s nyliberala politik. Det kan de inte, det borde ett barn kunna begripa. Vår politik är EU. ”Kalle” Bildts ord verkar gå de flesta förbi. Sover folk?

  INGET får mig att TRO att en vänsterregering i regeringsställning kan undgå EU:s direktiv och lagar mer än vår borgerliga regering. Det är i mina ögon och öron ett falskspel utan dess like.

  Det är bara att vänta på att det hela rasar helt. Korthus rasar alltid förr eller senare.

  Så Jonas Sjöstedt jag hoppas på dig…? Bra artikel! Förutom att vänsterpolitik är lösningen på världens problem. Lösningen torde istället vara att vi avprogrammerar oss från olika ideologier och ser till verkligheten. Olika ideologier har avlöst varandra och fattigdomsproblemen kvarstår trots det. Det är ”baksmälla” det.

  Ja, Blyertz: Sverige ut ur EU!

 10. Här måste ju ni riksdagsmän vara tydliga och pressa Anders Borg stenhårt. Hur ska EU kunna ställa de här kraven utan att lägga sig i lönebildningen. Det går helt enkelt inte ihop. Underskotten växer stadigt i nästan alla länder utom Estland, Sverige och Malta tror jag det var. Vem ska betala priset om inte löntagarna? Självklart betyder den här brasklappen ingenting. Om de andra reglerna är tvingande, annars inträder höga böter och EU:s tvångsförvaltning av länder m m så kan ju Anders Borg bara slå ut med händerna och säga, lönerna måste sänkas, nedskärningar måste göras, arbetslösheten måste öka, ersättningarna måste sänkas/tas bort osv. Därför kan Sverige inte gå med på det här. Det måste ni förhindra i EU-nämnden och snacka ihop er om, åtminstone få med socialdemokraterna på tåget. För det är något väldigt skumt om socialdemokraterna medvetet sänker sina egna röstsiffror. Opinionen går uppåt för S pga Juholts linjetal. Så fort väljarna förstår att det är en bluff kommer S sjunka som en sten till botten, därför måste det finnas vettiga socialdemokraterna som inte vill se den utvecklingen. Övertyga dem.

Kommentera