Tankar en stilla morgon

Det enda som hörs är elden som sprakar i vedspisen. Utanför fönstret ligger snön djup på den istäckta viken. Efter ett par veckor på raken i södra Sverige är jag hemma i Umeå igen, skönt. Igår var jag förbi Littfest en stund. Som alltid ett fint arrangemang. Jag pratade lite om ”Spanska brev” i en alldeles för stor sal.

På Littfest träffade jag lite olika vänsterfolk. Det är påfallande hur meningarna går isär om beslutet i FN:s säkerhetsråd om att sätta in stridsflyg mot Khadaffis styrkor i Libyen. Flera uttryckte en stor lättnad över att omvärlden äntligen ingriper. Men jag fick också hårda motargument om att inget gott brukar komma från amerikanska bombplan, om västs hyckleri och jämförelser med Irak. Det är helt klart värt att lyssna på invändningarna som oftast bygger på riktiga erfarenheter. Trots det så tycker jag att beslutet i FN var nödvändigt. Jag vill absolut inte se amerikanska soldater på marken i Libyen, men rebellsidan behöver stöd, vapen och flygattacker, annars kommer de att krossas. Då väntar förföljelserna, tortyren och frihetskämpar som hänger i lyktstolparna. Det vill jag inte se. Jag vill se den libyska revolutionen segra och Khadaffi störtas. Det vore bäst för folket i Libyen och bäst för revolternas fortsättning mot andra despoter i regionen. Om det i ett senare skede kan behövas hjälp med fredsbevarande styrkor eller internationell polis efter inbördeskriget så ska det vara på den nya regeringens inbjudan, efter beslut i FN och helst i så fall styrkor från andra muslimska länder som Indonesien, Malaysia eller Turkiet.

läs mer i DN, DN, Flamman, Aftonbladet, SvD och GP

Kärnkraftskatastrofen i Japan är så stor att den är svår att ta till sig. Om kylsystemen kan slås ut i kärnkraftverk ett högteknologiskt land som Japan så kan de slås överallt. Det finns ingen säker kärnkraft. Konsekvenserna av stora olyckor sträcker sig i generationer framöver. Olyckan i Japan visar hur sårbar en elförsörjning byggd på kärnkraft är. Sårbar och dyr, idag kan alternativ som vindkraft konkurrera även ekonomiskt. Våra egna verk börjar bli gamla och står ofta still på grund av tekniska problem. Att ersätta dem med tio nya reaktorer, som regeringen vill, vore ett stort misstag. Istället har vi nu en gyllene möjlighet att bygga ut alternativen, främst vindkraften. Dessutom behöver vi bygga om våra kraftnät, energisanera bostäder och minska vårt beroende av fossila bränslen. Det är fullt möjligt att göra. Det är investeringar som skapar långsiktiga hållbara lösningar och massor med arbete på vägen. Frågan är vad Centerpartiet lär av katastrofen i Japan. Inget är min gissning, de är bortom räddning i kärnkraftsfrågan.

läs mer i DN,  Aftonbladet, SvD och GP

Den gångna veckan i riksdagen var den bästa sedan valet. Vi stoppade privatiseringen av flera stora statliga företag, EU:s datalagringsdirektiv stoppades i ett år och vi förhindrade att Sverige ansluts till EU:s ”europakt” som skulle centralstyra vår finanspolitik, välfärd och lönebildning. Vänsterpartiet har varit pådrivare bakom besluten i alla tre fallen. Plötsligt ser regeringen inte så starkt ut längre. Kanske kan det till och med bli nyval så småningom om det blir fler nederlag för regeringen och när vi i oppositionen har hunnit samla oss lite bättre. Med en ny partiledning i socialdemokratin tas ett stort steg på vägen mot att oppositionen blir redo för nästa val.

läs mer i LO-tidningen och PT

24 reaktion på “Tankar en stilla morgon

 1. I beg to differ angående Libyen. Vad är den principiella skillnaden mellan amerikanska markstridskrafter och amerikanska flygstridskrafter? Distinktionen känns något tillkämpad. FN:s säkerhetsråd hedrar inte folkrättens principer. Eventuella jämförelser med Rwanda och andra extrema exempel faller ganska platt. Tysklands utrikesminister hamnar nära sanningen när han menar att angreppet innebär att ”delta i ett inbördeskrig”.

  http://jonaswikstrom.blogspot.com/2011/03/fel-med-fn-attack-mot-libyen.html

 2. Det är ett folkmord som pågår av en maktgalen diktator – det kan aldrig accepteras. Att jämföra detta med ett inbördeskrig är felaktigt. Ett FN-mandat att rädda en befolkning är behjärtansvärt och de som deltar i detta ska ha all support oavsett om det är USA eller Norge.

 3. Håller helt med dig när dee gäller Libyen! Rebellstyrkorna måste få stöd ! Vad det gäller kärnkraften, så ser vi återigen hur livsfarlig och bräcklig den är!Svenska folket vill ha fortsatt kärnkraft, och det bara för att de är så rädda för att måsta ”sänka standarden” om vi stänger! Kärnkraftsindustrin har verkligen lyckats skrämma folk med det!

 4. Pingback: Natoanfall mot Libyen? | annarkia

 5. Jag tycker det är rätt av omvärlden att ingripa för att stoppa Kadaffi, ungefär av samma skäl som jag tyckte det var bra gjort av USA att bomba serberna när de pricksköt granater på torgen i Sarajevo eller massmördade muslimer i Srebrenica. Att man vill undvika att använda soldater på marken tror jag beror på att man vill minimera dels antalet soldater som kan komma att dödas, och dels att man vill hålla nere kostnaderna för egen del. Fullt förståeligt.

  När det gäller kärnkraften så anser jag numera (i hög grad efter läsning av Jonas) att man bör avveckla stegvis och satsa på nya sätt att producera el utan att tillföra så mycket koldioxid till atmosfären. Stegvis kommer tekniken att förfinas men redan nu är den acceptabel tycks det. Men om kärnkraften blir kvar så tror jag att den också kommer att bli säkrare och mer effektiv efterhand så allt är inte nattsvart. Konstigt att japanerna byggt kärnkraftverk på östra sidan där risken är betydligt större för jordskalv. Den senare infon har jag fått av min äldste son som är energi-doktorand på Chalmers där det mesta på hans område är finansierat av kärnkraftsindustrins leverantörer om jag förstått rätt.

 6. Pingback: Dags att stoppa fullblodsgalningen | Kent Persson (m) blogg

 7. Undrar om vi ändå inte måste se sanningen i vitögat. Tre haverier till trots är utsläppen små jämfört med vad olja o kol orsakat genom tiderna. Vindkraften är subventionerad och den är inget reellt alternativ för att ersätta hela kärnkraftsproduktionen.

  Jag tror på teknik och innovation och experiment görs med fusion likväl som med toriumreaktorer. Toriumreaktor om allt skulle fungera i praktiken verkar intressant. Ingen risk för härdsmälta utan processen stoppas liksom vi släcker en lampa. Restprodukten har en låg halveringstid på ca 500 år och det lär kunna gå att återanvända utbränt kärnbränsle i processen.

  Med lite tur blir det 2 flugor i en smäll d v s vi löser samtidigt problemet med allt kärnavfall som vi har.

 8. Det var ju inte mycket till att se sanningen i vitögat när man inte samtidigt säger som det är om kärnkraften, att är subventionerad och det mycket kraftigt.
  Vindkraften är förstår ett reellt alternativ till vår kärnkraft. Det visar Tyskland med tydlighet. Och med samma teknikoptimism som Bertil har om kärnkraft så blir vindkraften fantastisk i framtiden.

 9. Äntligen lyckades oppositionen trycka på rätt knapp och vara närvarande vid voteringen. Jag var faktiskt så orolig att jag inte vågade höra på nyheterna om resultatet. Nu får de vara slut på slarv och alla måste ta sitt ansvar som förtroendevald och inse hur viktigt det är att vara närvarande vid omröstningarna, eller att kvittningen fungerar.
  Många fjällbor är mycket besvikna på riksdagsledamöterna, då de slarvade vid omröstningen av småviltsjakten i fjällen.

  Nej till Kärnkraft – Ja till sol, vind och vatten!
  Nej till uranbrytning i Sverige!
  Värna moder jord för kommande generationer!

 10. Bra kämpat i riksdagen – den lilla segern på den långa vägen hoppas jag ni/vi firar!

  Oavsett om vi stänger av kärnkraften omedelbums eller planerar en mer långsiktig utfasning så står en sak klar: Med tanke på de oerhörda kostnader som en olycka (men även säkerhetsarrangemang vid normal drift) medför för samhället (lidande, oro, sanering, akuta åtgärder, avbräck för ekonomin osv) så måste dessa antingen helt ut bekostas av ägarna eller så skall denna energiform helt och hållet stå i samhällelig ägo (det är ändå vi som tar kostnaderna)!!!

  Om vi gemensamt medvetet tar dessa risker då måste vi också få del av vinsterna – dvs, endast betala produktionskostnad för denna gemensamma energikälla!!!

  Men i Sverige så torde en kontrollerad utfasning på 10 år vara helt rimlig med tanke på både vår vattenkraft, våra vidder i norr och till havs där vi kan starta en massutbyggnad av vind- och vågkraft och samtidigt sätta många människor i arbete. I ett internationellt perspektiv torde vi ha några 1000 miljarder att spendera på detta innan statsskulden når kritiska nivåer. ALternativt använder vi oss av kvantitativa lättnader (QE) och helt sonika trycker nya pengar för ändamålet – så länge vi sätter folk i arbete så lär inte inflation vara ett problem!

  För att minska motståndet för tex vindmöllor i närheten av bebyggelse (även om detta i första hand skall undvikas) så föreslår jag att närboende får elenergi till produktionskostnad då de är med och bekostar (genom ”nersmutsad” utsikt och ljudmiljö).

 11. Tillägga bör att dessa rebeller i Libyen är sponsrade med vapen/utbildning av MI6/CIA precis som fallet var när Ryssland attackerades i Georgien för inte så länge sedan. Det handlar inte om demonstranter som fått för sig att börja kriga helt plötsligt. Nu när MI6/CIA tydligen misslyckats så måste NWO helt enkelt backa upp med stridsflyg och missiler för att komma åt det man vill ha.

  Anledningen till att man vill byta ut Khaddafi är samma som med Saddam Hussein, han har helt enkelt slutat att lyda de som satte honom på den platsen.

  För övrigt samma som i Egypten.
  Khaddafi har satt sig på tvären mot FN och NWO (same same) när det kommit till bland annat tvångsvaccinering.

  I Egypten så ställde sig Mubarak emot attack samt åtgäder mot Iran. Inte omtyckt såklart. Därmed blev han utbytt.

 12. Visst kan det vara behövligt med en ny ledning inom socialdemokartin.
  Men framförallt måste Vp lyckas ta fram sin politik med en slagkraftig enkel pedagogik. Att det är ett parti för merparten för det svenska folket 🙂

 13. @Kuno, Gunilla och Nebbiolo. Kärnkraften står för ca 50% av elproduktionen och ersättes inte över en natt. Så enkelt är det inte och vindkraft står för 1,3% idag och är inget realistiskt alternativ. Vid en ordentlig köldknäpp då efterfrågan är som störst, står de flesta av dem dessutom stilla p g a att vinden är för liten eller i stort sett obefintlig vid kraftiga högtryck. Vågkraft verkar mycket svårt att få till. Rörlig mekanik skall fås att fungera i saltvatten vilket medför stora problem. Kostnaden för underhåll kommer sannolikt att bli betydande och dra ned lönsamheten drastiskt.
  Att sedan som Nebbiolo vill, d v s att finansiera allt med att sätta fart på sedelpressarna fungerar inte.

  En toriumreaktor, om man får den att fungera så som det är tänkt, kräver ingen uranbrytning utan den drivs med torium och kan inte skena. Det vore dessutom en enorm vinst att kunna hantera och återanvända allt vårt kärnavfall som väntar på slutförvaring.

  Beträffande Khaddafi får vi se vad som sker. Kanske kommer insatsen för sent, kanske inte. Förhoppningsvis är hans dagar räknade.

  • Toriumraktorer låter bra, problemet är att tekniken bara finns som teori, inte praktik. Inte mycket att hålla i när vi ska ersätta kärnkraften. Sverige är underutvecklatt när det gäller vindkraft, jämför med Spanien och Tyskland.

   Jonas

 14. Pingback: Revolution i vår tid.

 15. Jag vet om att toriumreaktor mest finns på papper. Forskning pågår i Indien och om jag minns rätt i Schweiz. Denna teknik ersätter inte kärnkraften över en natt men kan bli en elegant lösning på lång sikt med ren energi plus att vi blir av med nuvarande kärnavfall.
  Enligt den teoretiska modellen skulle energiinnehållet i avfallet motsvara vårt totala behov i 200-250 år.

 16. @Bertil

  Ingen här här har hävdat att det går att ersätta kärnkraft över natt så det får stå för dig.

  Dock, hade Sverige investerat såsom Tyskland gjort så skulle motsvarande ca 80 % av kärnkraften kunnat varit ersatt redan idag. I tillägg har Sverige mkt mer obebyggd yta och även kuster (långt mer än Tyskland) som skulle kunna användas för havsbaserade installationer.

  Det enda som saknats i Sverige är viljan – förutsättningar såsom land, hav, kunskap och teknik saknar vi inte!

  Att använda sedelpressen har alltid funkat och kommer även så i framtiden, givet att man investerar som mest i lågkonjunkturer då penningåtstramningen är som störst – då undviker man inflationsproblematiken! Som det är nu står hoten mot ekonomin från bankernas hänsynslösa kreditexpansion i en ickeproduktiv tillgångsbubbla – inte från statens eventuella investeringar i en produktiv energiomställning! Den årliga penningmängdsökning vi sett det senaste decenniet är till största del orsakat av de privata bankernas okontrollerade kreditexpansion, inte av att staten skulle ha tryckt pengar – att vi sedan tagit bort boendekostnader från inflationsberäkningarna har inte varit sunt då det gömt den verkliga inflationstakten.

  Glöm inte att hushållens årliga skuldökningar det senaste decenniet legat på ca 7% av BNP – detta är ett problem, inte att staten investerat för mkt! Empirin är dessutom entydig, när staten stramar åt så ökar den privata skuldsättningen och tvärtom – frågan är vilket som är mest sunt för ett samhälle? Vilket samhälle vill du ha?

 17. Nebbiolo, vi tycker olika och jag har inget emot vindkraft i sig, men ser en ny satsning på kärnenergi som den smartaste lösningen. Inte minst reducerar vi problemet med avfallet drastiskt och gör det hanterbart med kraftigt reducerad halveringstid.
  Visst vore det en elegant lösning om vi med nya investeringar kunde säkerställa elbehovet 200 år framåt bara genom att återanvända befintligt avfall?

 18. Det är lätt att prata för smarta lösningar som inte finns. Men att besluta om utbyggnad baserat på något som idag inte existerar är inte särdeles smart. För vad händer om lovorden om framtida smarta lösningen inte infrias?

 19. Stort steg högerut lutar det snarare åt för socialdemokraternas del. Jag tror den nya ”förnyelsen” mest var lik den gamla egentligen. Man var tvungen att röra upp lite sand för att det skulle se ut som något förändrats men i slutändan blev det ju ändå Damberg och så nån RUT-kramare – inte Veronica Palm eller t ex Lena Sommestad. Så det lutar åt folkpartiet och centern till, för att försöka knipa åt sig av det missnöje som kan finnas med anpassningen till Moderaterna inom Alliansen. Mer neolibpolitik, Borg-kommission snarare än kriskommission således. Och nu solidariserar sig vänstern med bombhögern. Ja, det finns ingen att rösta på alls i nästa val uppenbarligen.

 20. Pingback: Libyen – en revolution i våra hjärtan

Kommentera