Nobbar Juholt rödgrönt?

Enligt uppgifter i SvD ska Håkan Juholt ha uttalat sig emot ett rödgrönt samarbete. Det ska vara ett utdrag ur en intervju som sänds i SVT ikväll. Man ska nog vara försiktig i att övertolka det Juholt säger innan man har sett hela intervjun, men det lilla som återges är ändå intressant. Om det är ett försök till återgång till en Socialdemokratisk  syn att man vill regera ensamma i minoritet så är det ett stort misstag. Varken vi i Vänsterpartiet eller Miljöpartiet lär vara särskilt intresserade att vara stödpartier till en S-regering. Ännu värre är det förstås om socialdemokraterna dessutom vill samarbeta med Centerpartiet och Folkpartiet som Juholt markerar. De partierna ligger idag närmast till höger om moderaterna.

Däremot är det nog klokt att skynda långsamt med ett nytt rödgrönt samarbete. I dagsläget finns ingen anledning att skapa nya allianser och om de  skapas framöver så bör de se klart annorlunda ut jämfört med förra gången. Mindre toppstyrt, mer folkligt och mindre heltäckande överenskommelser som ger mer utrymme åt de olika partiernas profil tror jag vore bra. För ett regeringsalternativ till vänster måste finnas inför nästa val till riksdagen. Men först måste det diskuteras ordentligt internt i de berörda partierna. Lars Ohly skriver om läget i Expressen.

Läs mer i Expressen och DN

I dagens Aftonblad skriver Lena Olsson och Ulla Andersson om Vänsterpartiet som det nya landsbygdspartiet nu när centerpartiet inte längre vill veta av sina traditionella väljare. Vänsterpartiet har lagt mer mycket arbete på att ta fram konkreta förslag som gynnar glesbygd. Det handlar om allt från attgynna lokala sparbanker till bra kommunikationer, hjälp till småföretag och utbildning. Det finns ett Sverige utanför de stora städerna som vi vill satsa på.

21 reaktion på “Nobbar Juholt rödgrönt?

 1. Om man skall vara lite pessimistisk angående Juholt så finns risken att han internt inom partiet agerar som socialdemokratin agerat gentemot högerpartierna, dvs att igenom att iklä sig en folklig (och tom vänster-) framtoning så blir det mkt enklare att genomföra de nyliberala idéerna, denna gång inom partiet. Det kommer kanske lyckas inom S med som parti så kommer det fortsätta utför, helt enkelt av det faktum att alliansen är bättre själva på att driva sin egen politik.

  Mkt intressant inlägg av Lena Olsson och Ulla Andersson – mer av detta då det visar på att vi tar ansvar för hela Sverige! Jag tror att vi kan vara än mer progressiva i att uppnå en starkare decentralisering – varför inte låta skatterna på tex el- och skogsindustrin komma de kommuner tillgodo som står för produktionen? Låt antingen Kommuninvest eller SBAB agera som investmentbank för glesbygd, det tror jag skulle förenkla investeringsklimatet i kommunerna (och minska finansieringskostnaderna).

 2. Juholt har mustasch, så därför tänker jag rösta på honom.

  Jag tror många tänker samma sak faktiskt.

 3. Jag tycker inte om att man kallar sig för det ”nya landsbygdspartiet”. Det klingar alltför likt det ”nya arbetarpartiet”. Kan man inte bara vara vänsterpartiet? Varför måste man försöka armbåga sig in i andra partiers profiler, och offra den egna partiidentiteten?

 4. Pingback: Socialistiska Partiet skriver öppet brev till socialdemokraterna | Svensson

 5. Pingback: Öppet brev till socialdemokraternas kongress | Röda Lidköping

 6. Sossarna kommer aldrig att ta en brutal vänsterkurs, då är dom kokta och rökta för evigt. Med förlov sagt, så såg vi hur det gick med Ohly i en rödgrön Allians. Jag tror det förklarar det mesta och ngn ny kohandel blir inte aktuell under överskådlig tid med sossar, det är uteslutet.

  Gammelsossar vill inte ha med kommunister att göra, så enkelt är det vare sig det är populärt att uttala eller inte. Belastningen från gammalt Öst-stats vurmade ligger fortsatt kvar även om Jonas kanske kan ändra bilden när Ohly äntligen går Lars Ohly är odiskutabelt en stor belastning för sitt parti. Det funkar inte längre och han låter mest som en LP som hakat upp sig med sin gammelkommunism som allt för ofta lyser igenom. Det behövs nytt friskt blod i ett förstenat Vänsterparti.

  Även om jag inte delar V-partiets åsikter så tror jag Jonas kan bli ett stort lyft för V. Han är saklig och inte lika dogmatisk och kategorisk som Ohly, det kommer att behövas för framtida framgångar och röster.

 7. ”Även om jag inte delar V-partiets åsikter”

  Som om det skulle behövas skrivas på någons näsa.
  Bertil är återigen bara en i mängden från höger som tror sig veta något om Ohlys ”gammelkommunism som allt för ofta lyser igenom” utan att påvisa vad det består av. Patetisk värre.

 8. Pingback: Få lär sörja Östros så vad är problemet?

 9. Inte trovärdigt
  Ska Lena och Ulla bli trovärdiga med att kalla vänsterpartiet för landsbygdspati så måste partiet ändra åsikt både när det gäller bensinskatten och rovdjurspolitiken. Detta måste anses som en utopi så länge studentvänstern styr partiet.
  Bo Lindberg
  V Torsby

 10. Det är svårt att se att konstellationen Juholt, Damberg och Jämtin kommer att kunna göra någon egentlig omprövning av de nyliberala ekonomiska dogmerna som räder här i landet. Som det ser ut är klarar de som ska föreställa opposition här i landet inte av mer än att finjustera in de ramar som de nyliberala ekonomiska dogmerna satt.

  Man verkar ha fått en partiledare som både sägs vara euro och kärnkraftskramare. Verkar vara en sån där sossemerkantilist som förmodligen anser att landet måste lägga sig platt för exportkapitalistena oavsett hur stor exportöverskott där är.

 11. Varför skulle (mp) vilja fortsätta med samarbetet? Nu har de ju chansen att bli ett stort mittenparti medan (s) och (v) gör upp om den tredjeldel av väljarna som är vänster. (sd) har också ett gyllene läge att växa i den nuvarande situationen.

 12. Aj,aj akta er för landsbygdsstämpeln. Satsa istället på att fundera över varför ni inte vinner bland välutbildade människor i såväl mindre som större städer. Varför kan inte vänstern vara partiet för vanligt folk – dvs högskoleutbildade, stressade, ambitiösa individer som både måste och vill försörja sig själv.

 13. Vem vet hur läget ser ut efter nästa val. Skulle tro att vilken regering vi får beror helt på hur stort stöd SD får. Om SD tränger undan KD känns det naturligt att S ingår ett samarbete med mittenpartierna. Fp och C:s tillkämpade högerprofil ger jag inte mycket för. Vad ett parti står för från en mandatperiod till en annan är ju inte skrivet ett sten.

 14. @Linn

  Varför skulle inte V vara ett parti för alla?

  Att vi högutbildade och stressade småbarnsföräldrar inte skulle gynnas av tex en utbyggd och väl fungerande förskola och skola har jag svårt att se.

  Att som i dag inte veta hurvida skolan, nära vilket vi köpt ett dyrt hus, kommer finnas kvar till hösten (pga att den blivit utkonkurrerad) är verkligen något som berör oss hårt arbetande och stressade föräldrar (och framför allt våra barn) – vi vill kunna lita på att dessa intitutioner har viss kontinuitet och också ständigt höjer sin kvalitet och inte som nu spelas bort på kasinoekonomins altare!

  När storstadslivet inte längre passar den växande familjen så är det bra om det finns alternativ även utanför städerna, därför är det viktigt att hela landet kan leva!

 15. Kan vänsterpartiet tydligare frikoppla sig från sitt förflutna så tror jag att det finns en ganska stor plats för ett parti till vänster om socialdemokraterna. Ett parti som vågar stå för att vi inte skall ha privata alternativ i offentligt finansierad verksamhet. Ett parti som vågar formulera en civilisationskritik som S inte klarar av. Ett parti som vågar ta radikal ställning för ett jämställt samhälle.

  Jag tror att vänsterhalvan i svensk politik behöver ett sådant parti. Jag tror att S behöver ett sådant parti som aggerar vänstersamvete. Jag tror inte att ett parti kan vara så brett att det attraherar 51% av väljarna ensamt, och då behövs partier som kompletterar varandra.

 16. Så länge Vp och S inte försöker ta reda på varför folk sviker dem i valen så kommer man inte att, varaktigt, gå framåt. Nya ledare kan i viss mån och åtminstone kortsiktigt lindra problemen men i grunden är det uppfattade sakläget som folk ändå reagerar på. Jag misstänker att särskilt Vp är lite skeptiska till detta med att tillfråga väljarna. Man anser nog dem lite för materialistiska, apolitiska och fördomsfulla. Högern är i detta fall, tycks det mig, mindre rädd för att lyssna av vad väljarna tycker.

  P.S. Jag menar inte att man bara ska lyssna av läget och ändra sig därefter men man bör åtminstone söka objektivt mäta dessa avvikelser mellan partilinje och folks värderingar av denna. (Man ska förstås inte tillfråga borgerliga väljare om varför man ogillar Vp:s politik.)

 17. Pingback: Göran Greider besökte Blå Stället med sin egen Olof Palme | Jöran Fagerlund

 18. ”Inte trovärdigt”

  Ständigt detta trumford. Det gäller att vara först med det i ett kommentarsfält, med eller utan ”inte”.

  Bo Lindberg är förstås trovärdig. Trumfordet tillsammans med att hans hjärtefrågor bensinskatt och rovdjurspolitik inte finns med och det vaga och intetsägande, men tydligt utpekande ”studentvänstern styr partiet” och vad det outtalat innebär, blir till trovärdigt.

 19. Jag hörde också den korta debatten mellan Hamilton coh Jonas. Körde buss 160 mellan Årstaberg och Årsta torg, ca 6 minuter sen var debatten slut. På den tiden tycker jag Jonas drog ned brallorna på professorn ända till fotknölarna. Om jag vore coach i högerlaget skulle jag bänka C B H för gott. Pinsamt så usel han var, jag tror åtminstone det bildade högerfolket skämdes.

 20. Vill bara tillägga att C B H framstod i så dålig dager i hög grad för att Jonas debatterade så rappt, initierat och trovärdigt.

Kommentera