Ingen dålig dag i Sveriges riksdag

Denna dag var nog den bästa som jag har varit med om fram till nu i riksdagen. I kammaren lyckades vi, med två rösters marginal, stoppa regeringens planer på att sälja ut statliga företag som Vattenfall, Posten, Telia och SBAB. Därmed satte vi stopp för en av regeringens huvudplaner denna mandatperiod, att slumpa ut vårt gemensamma statliga ägande till privata vinstintressen. Som en extra krydda lyckades vi skjuta upp genomförandet av EU:s direktiv om datalagring som är starkt integritetskränkande. Respiten gäller i 12 månader, under tiden måste vi bearbeta dem som är för direktivet och försöka förmå EU att ompröva det.

läs mer i DN, SvD och GP

Under dagen har också dragkampen om EU:s ”pakt för euron” pågått i kulisserna. LO:s kritik mot förslagets antifackliga delar växer och börjar få resultat, det verkar som om socialdemokraterna vacklar och kan rösta nej till detta förslag som ger oss flera av euromedlemskapets värsta nackdelar. På så vis kan vi i Sverige fortsätta att stå fria den nyliberala politik som pakten föreskriver. Däremot verkar socialdemokraterna fortfarande vara ovilliga att motsätta sig andra förslag till EU-regler som ska öka unionens makt över vår finanspolitik. Men kritiken växer, vi får se hur det går. Läs mer i LO-tidningen.

9 reaktion på “Ingen dålig dag i Sveriges riksdag

 1. Det här har varit en kanondag i riksdagen! Att stoppa utförsäljningen av statliga företag är oerhört viktigt. Maud Olofsson försöker med Fredrik Reinfeldts goda minne verkligen spoliera allt hon kan medan de sitter i regeringsställning. EU:s datalagring måste också stoppas, och Gud bevare oss för Euron.

 2. Ok… jag förstår att vissa organ bör kontrolleras av staten. Kritiska system för riket.

  Men Telia Sonera?? Fast telefon är på väg att dö och mobilt är de, tja… ett alternativ och inte mycke mer.
  Samma sak gäller posten. Vet inte när jag fick ett brev senast. Förutom reklam för postkodlotteriet då. All kommunikation sker på nätet och kommer fasas över dit mer o mer. Posten är i dag liten jämfört med tidigare. Volymen är några procent av vad de brukade ha. Och de har många konkurrenter (city mail på brev, DHL o Schenker o Bring på paket).

  Så varför skall vi svenskar betala dyra pengar för att behålla två bolag som är på väg neråt och håller på att bli utdaterade? Sälj när vi kan!

  Sedan att sälja ut kraftförsörjning tycker jag är vansinnigt. Där gick de för långt åt andra hållet. Lagom är bäst 🙂

 3. Pingback: Datalagringslagen uppskjuten | Svensson

 4. Pingback: Utförsäljningarna stoppas och datalagringen läggs på is | Jöran Fagerlund

 5. Pelikanen: De där konkurrenterna som posten har operear inte utanför extremt lönsamma områden. För alla oss som inte bor i sthlm, bgb eller malmö behövs posten. Ett lands infrastruktur bör stå under demokratisk kontroll, även om posten utarmats något så förbannat.

 6. Varför är ägandet i just dessa företag viktigt? Är det viktigt att även införskaffa fler företag till den statliga sfären? Vilka?
  Personligen är jag mycket mer upprörd över datalagringsdirektivet, vilket, som bekant, stammar ur socialdemokratin…

 7. Pingback: S – Ett parti för ”de som arbetar”? | Nemokrati

Kommentera