Expressen skruvar lite hårt – välfärd till salu

Igår intervjuades jag i Expressen för deras webb. I tidningen är det en kort text om intervjun som är en videolänk. Själv tycker jag nog att Expressen skruvar intervjun lite hårt i rubrikoch ingress, men det kanske inte är så oväntat. Så mycket ”stenhård kritik” av Lars Ohly tycker jag inte att jag gav. Det helt enkelt eftersom jag tycker att Lasse har många kvaliteter som ordförande. Men så är förstås de mediala villkoren, det inriktas ofta mer på person och konflikt än på politik.

Vänsterpartiet har precis dragit igång en viktig kampanj för världens bästa sjukvård. I kampanjen riktas udden på att svensk sjukvård , och även skolor och äldreomsorg, säljs ut till riskkapitalbolag i snabb takt. Det är bolag som bara är ute efter att krama ur maximal vinst ur verksamheten. Kvalitet och demokratiskt inflytande får stå tillbaka när profitörerna tar över. De flesta av bolagen är dessutom skrivna i olika skatteparadis för att smita undan svensk skatt. Det har blivit hög tid att stoppa denna utförsäljning av den svenska välfärden. Lite oväntat skildras nu detta på ett intressant vis i dagens Svenska Dagbladet. Läs här, här och här. Pengarna som skulle gå till barns utbildning och vård av sjuka går nu rakt ner i fickorna på spekulanter. Så ser den borgerliga politiken ut. Det är så att man kan må illa.

6 reaktion på “Expressen skruvar lite hårt – välfärd till salu

 1. Är det inte konstigt att en kommunal skola kan betala upp till 4 ggr så mycket för en skolbok än en friskola?

  Är det inte konstigt att en standard dator på en kommunalskola kostar skolan ca 22000 och en friskola köper in en finbärbar för 4000 och ger till sina elever?

  Nej det är inte konstigt allmänna slösar ..kan inte göra upphandlingar eller ha en budget eller ha ansvar, saknas det pengar kan man bara ansöka om mera pengar och höja skatterna liksom

  DET borde få dig att må illa istället

 2. Märkligt med att det alltid skärs ner i allt UTOM byråkratin i det offentliga (nej den ökar istället), kan det vara så enkelt att byråkrater STYR det och inte vill göra dom själva arbetslösa?=)

 3. Lars Ohly är rätt okey, kul att höra på och ofta säger han bra saker både i debattprogram och från talarstolar. Tror dock inte Lars Ohly kan göra Vp större även om han inte är/var lika begränsande för sitt partis storlek i riksdagen som jag tror Mona Sahlin var för sitt parti. Slutsatsen blir att jag tror att Vp ska välja ett nytt ledarskap och då är det vettigt med en man och en kvinna som i Mp. Ohly känns lite som G Persson i det att han vill vara ensam herre på täppan och det går inte ihop med utsagorna att han vill vara en överdängare på jämställdhet.

 4. Jag har nyss sett/lyssnat på intervjun med dig. Bra frågor och bra och tydliga svar från dig. Du var och är bra, och jag hoppas fortfarande på att du blir vår nya partiledare. För mig är miljöfrågorna centrala och borde genomsyra hela vår socialistiska politik. Det handlar om en viktig överlevnadsfråga och om att ta vårt ansvar för kommande generationer. Vi har en bra miljöpolitik som vi lämnade walk over till Miljöpartiet under valröreslen. Svårsmält.

 5. Jag uppskattade särskilt att du var tydlig med att välfärd värd namnet kostar. Jag menar att om vi vill kunna se barn och ungdomar (ja, det gäller väl många fler..) i ögonen utan att skämmas att vi faktiskt måste vilja vara solidariska och betala utifrån ekonomisk förmåga. Jag tycker också att det är en god idé med delat ledarskap och att vp blir än tydligare i jämställdhetsfrågor (det var kanske med tanke på det som du lyfte fram Schyman). Men något som jag saknar hos vp är (som jag uppfattar det) alldeles för lite diskussion om utbildnings- och forskningspolitik – det är ju grunden för ett välfärdssamhälle. Är det en het potatis? eller finns det en rädsla eller ett akademikerförakt i partiet?

 6. Lite svävande kanske på frågan om rödgrönt samarbete eller inte (på vanligt politikermanér men fortfarande snyggt) men i övrigt signalerade du (som alltid) trygghet och tydlighet med dina svar – du inger förtroende och det är alltid en bra bas!

  @Linn: Jag håller med dig! En väl fungerande demokrati kräver friska, trygga och bildade/upplysta medborgare. Just en bra utbildning och forskning tillgänglig för alla är väl dessutom en garant för att vi fortsatt skall kunna vara konkurrenskraftiga i ett internationellt perspektiv även om vinster också finns på personligt plan (bla följer hälsa bildning).

  Ett vänsterparti som inte klarar av att även omfamna progressiva akademiker (med önskan om ett mer jämlikt och hållbart samhälle) riskerar att inte nå sin fulla potential som en progressiv kraft i samhällsdebatten.

Kommentera