Eurokrisen blir akut i Portugal

Idag samlas EU:s stats- och regeringschefer till toppmöte i Bryssel. Räkna med att den akuta politiska och ekonomiska krisen i Portugal kommer upp på mötet. Den är nästa steg i eurons utförsbacke.

Igår var Fredrik Reinfeldt i EU-nämnden inför Europeiska rådet. Han fick klargöra att Sverige liksom åtminstone Storbritannien, Ungern och Tjeckien kommer att tacka nej till att gå med i den europakt som ska centralstyra den ekonomiska politiken i EU. Det är en stor seger för oss i oppositionen och ett nederlag för regeringens politik som syftar till att euroanpassa oss så långt det är möjligt. Intressant nog växer också kritiken mot de sex lagförslagen om att öka den ekonomisk styrningen i EU. Liksom europakten lägger sig förslagen direkt i lönebildningen och  våra möjligheter att styra vår egen finanspolitik. Socialdemokraterna blir allt mer kritiska till förslagen. Även om de ännu inte går emot förslagen helt öppet som oss i Vänsterpartiet så flaggar de för att de kan göra det senare om inte respekten för den svenska lönebildningen garanteras. Kanske går regeringen här emot ett nytt nederlag i sina försök att underkasta oss EU:s centralstyrda ekonomiska politik.

läs mer på Dagens Arena, Europaportalen, DN och LO-tidningen

På toppmötet som börjar idag lär eurons kris stå i fokus. Portugals regering har precis avgått efter att den inte har fått igenom ett nytt sparpaket. Det lär utlösa en akut ekonomisk kris för landet och ett nytt stort räddningpaket från EU. Till det kommer att Grekland och Irland som redan har fått stöd har stora problem att klara kraven från EU. Dessutom ser spanska banker ut på att bli nedgraderade, ett tecken på att Spanien kan vara nästa akutakrisland efter Portugal. Eurokrisen blir allt djupare.

Som svar försöker EU öka trycket på nedskärningar och privatiseringar i länderna. Dessutom ska den tillfälliga lånemekanismen EFSF få mer pengar och sedan omvandlas till ESM med ännu mer pengar. Men i euroländer som Finland, Estland och Slovakien växer kritiken mot hur mycket det kostar. Det var inte riktigt vad man hade väntat av att gå med i euron.

I Portugal väntar sannolikt nyval. Den redan mycket starka portugisiska vänstern i form av PCP och vänsterblocket kan nog växa ytterligare. Därmed kommer oppositionen mot den råa högerpolitik som EU föreskriver krisländerna att hårdna.

läs mer i SvD, SvD, Sydsvenskan, Aftonbladet, Expressen, ekot och DN

5 reaktion på “Eurokrisen blir akut i Portugal

 1. Jag gillar inte Vansterpartiet och betraktar mog sjalv som hogerlibertarian, men jag maste saga att ni har den absolut basta hallningen i de har fragorna. Du agde Hamilton i P1 igar! Det ar riktigt fult av Reinfeldt att forsoka smyga in en euroanpassning…

 2. Pingback: Bra av Sjöstedt om Eurokrisen | Jöran Fagerlund

 3. Som ekonomen Per Gunnar Berglund sa redan 1997:

  ”Att införa en gemensam valuta utan att först inrätta de institutioner som behövs för att motverka ekonomiska depressioner, det är i sanning att leka med elden. Det finns ingen som helst beredskap för att ingripa om något skulle gå snett sysselsättningsmässigt, och det finns ingen smitväg ut ur krisen för det enskilda landet.

  Om den nationella valutan en gång avskaffats skall det mycket till för att återinföra den. Konsekvenserna av den Europeiska Monetara Unionen i den form som man planerar att genomföra den riskerar att bli mycket allvarliga.

  Att stoppa de nuvarande planerna på en gemensam europeisk valuta är den utan jämförelse viktigaste frågan på den ekonomisk-politiska dagordningen.

  En egen valuta, och den medföljande möjligheten att devalvera, är i praktiken en förutsättning för att vi skall kunna expandera den inhemska ekonomin och minska undersysselsättningen. Genomför man vansinnesprojektet EMU så frånhänder vi oss – liksom alla andra EU-länder – varje praktisk möjlighet att driva en egen expansiv politik.”

 4. Iofs så avhänder sig ju svenska politiska partier möjligheten att expandera ekonomin frivilligt inkl. V med olika självpåtagna begränsningar så vi har förstås inte lägre arbetslöshet och undersysselsättning än i EU, det är väl snarast så att vi ligger över många andra länder som inte har den sydeuropeiska ”kroniska” höga arbetslösheten.

 5. Har aldrig varit mer nöjd över ett val, än när jag var med och röstade NEJ till Euro.
  Det har visat sig vara väldigt klokt om och om igen!!!.

Kommentera