Carl Bildt – ett hot mot svensk utrikespolitik

Tillbaks i riksdagen efter en tur till Värmland igår. Mötet på kvällen i Karlstad var riktigt bra, mycket folk, intressanta frågor och god stämning. Nu väntar en ny arbetsvecka i riksdagen med allt från en träff med renskötande samer till ett möte i EU-nämnden med Reinfeldt. Apropå EU-nämnden så har en av nämndens moderater monokel – det är väl ändå inte riktigt ”nya moderaterna”? Schlingmann får kanske sända ut några instruktioner om att bara ta med monokel, värjor och ordnar på interna möten?

Idag skriver Peter Egardt på DN-Debatt om hur den framtida utrikesförvaltningen ska se ut. Det är ingen oviktig fråga även om det nog är lika svårt att få folk att vilja ge mer pengar till diplomater som till EU-parlamentariker. Men det finns några mer övergripande frågor att fundera över i sammanhanget. Vi har en utrikesminister som sätter en ära i att Sverige inte ska ha någon självständig utrikespolitik, vi ska bara vara ett eko av det som sägs i Bryssel. Det undergräver hela motivet för att satsa på en bra utrikesförvaltning. När ministern dessutom har sin egen blogg som främsta verktyg när politiken utformas och kommuniceras så stärker det inte heller argumenten för att satsa på UD.

läs även Eva-Britt Svensson i SvD

En reaktion på “Carl Bildt – ett hot mot svensk utrikespolitik

  1. Själv reagerade jag starkt på DNs artikel häromdagen om wikileaksdokument om Gazproms gasledning i Östersjön. Det är mycket märkligt att DN (eller annan media) i sin granskning ej ens nämner att Sveriges utrikesminister har haft (har?) personliga, ekonomiska intressen i bolaget. Eller är det bara jag som är alltför konspiratoriskt lagd?

Kommentera