Äntligen – en riktig socialist som ordförande

Det är ett val av ordförande som verkligen är bra. Jag känner honom väl. Han har djup förankring bland arbetarna på golvet. Han är en radikal socialist, han tvekar inte att ta strid när det behövs. Han har lett mer än en facklig konflikt. Men han är ingen gaphals eller dogmatiker. Tvärtom är han en klok socialist som dessutom läser massor med böcker och är drivande bakom den viktiga kultursatsningen bokcafé Pilgatan. Jag träffade honom första gången för runt 20 år sedan när jag själv började arbeta på Volvo Lastvagnar i Umeå, redan då var han en av de fackligt förtroendevalda. Men hela tiden har han jobbat kvar i produktionen vid sidan av de fackliga uppdragen. Det är bara att gratulera fackklubben vid IF Metall på Umeverken till valet av Jan-Olov Carlsson till ny klubbordförande. Grattis till Janne också förstås.

Fackklubben är en av Sveriges tio största Metallklubbar. Janne är medlem i Socialitiska Partiet och sitter i kommunfullmäktige i Umeå invald på Vänsterpartiets lista. Att en vänsterkandidat blir vald till klubbordförande, dessutom utan strid, på en så stor arbetsplats är unikt. Det säger något om det förtroende Janne har bland metallarna.  I Umeå har socialdemokrater och vänsterfolk arbetat tillsammans för fackklubbens bästa. Det är en modell som har gett resultat i en stark och aktiv fackklubb. Det är något ängsliga s-märkta fackliga företrädare på andra håll borde lära sig av.

Sedan har ju även en annan ordförande blivit föreslagen idag, Håkan Juholt som ordförande för SAP. Honom vet jag mindre om. Några beskriver hon som en vänsterman samtidigt sägs han vara för såväl kriget i Afghanistan som EMU. Vi får se hur det blir.

En reaktion på “Äntligen – en riktig socialist som ordförande

Kommentera