Västsaharas dag i riksdagen

Idag blir det en dag med mycket Västsahara i riksdagen. I dagens DN skriver  svenska EU-parlamentariker från vänster till höger om att Sveriges regering måste säga nej till förlängningen av fiskeavtalet med Marocko där EU köper rätten att plundra det ockuperade Västsaharas vatten. Texten är utmärkt, läs den gärna.

Nu på förmiddagen ska jag gå på utrikesutskottets möte. Där har vi i Vänsterpartiet begärt att frågan om det nya avtalet för jordbruksprodukter mellan Marocko och EU tas upp som en särskild punkt. Även i detta avtal är risken uppenbar att det ockuperade Västsahara inte undantas. Detta avtal har fram till nu knappt diskuterats i riksdagen.

I eftermiddag blir det interpellationsdebatt om EU:s fiskeavtal. Debatten har begärts av Jens Holm (V). Ett av de avtal som komemr att debatteras är säkerligen det mellan EU och Marocko som EU-kommissionen nu vill förlänga.

4 reaktion på “Västsaharas dag i riksdagen

  1. Pingback: Går fiskeriavtalet med Marocko på grund i Sverige? | Jöran Fagerlund

  2. Pingback: EU:s hyckleri drabbar Västsahara « Alex.pe

  3. Bra gjort av dig att på olika sätt upplysa svenskarna och politikerna i detta ärende. Verkar som om våra regering kommer att i EU förorda ett avslut på avtalet med Marocko.

    Annars tycker inte jag Sverige ska ta på sig ett så stort moraliskt ansvar för allt elände som sker i världen. Vi fortsätter att vara en attraktiv sekulariserad demokrati, det är huvuduppgiften. Tycker Vp:s representant i debatten i förrgår drämde i för mycket. Så mycket att jag till slut skruvade ned volymen när han talade i sitt skarpa tonläge.

  4. Jag hoppas att det leder till nåt. Det rinner ofta ut i sanden, då högern ska handha mänskliga rättigheter. Vilket inte är så underligt. De står ju upp för en fri marknad, dä rman får göra vad fan man vill…

Kommentera