Vänsterskred i Hamburg

Årets första tyska delstatsval har hållits idag i Hamburg. Hamnstaden i norra Tyskland är både en av Europas rikaste städer – och ett historiskt fäste för tysk arbetarrörelse. Idag tog socialdemokraterna en grym revansch på högern i CDU efter att ha haft en svagare period i några val. Prognoserna pekar på att socialdemokraterna får egen majoritet i delstatsparlamentet med strax under 50 % av rösterna. Tillsammans med rösterna på de gröna i GAL och vänsterns i Die Linke röstar nästan två av tre väljare i Hamburg rödgrönt. Högern CDU tappar omkring 20 % av väljarkåren, nästintill en halvering för det ledande regeringspartiet på nationell nivå. Det är en rejäl näsknäpp för Angela Merkels kristdemokrater. Delstatsvalen har också nationell betydelse eftersom delstaterna har platser i landets andra kammare, förbundsrådet. Det kan bli ett besvärligt valår för den tyska högerregeringen i olika delstater under resten av 2011.

läs mer i FAZ

2 reaktion på “Vänsterskred i Hamburg

  1. Underbart att se en länkning till FAZ. Denna tyska urtidning som får DN och SvD att framstå som glättig boulevardpress! Senast jag läste den rådde det i princip bildförbud på förstasidan och otyg som färgbilder ska vi inte ens tala om..

Kommentera